Možemo da raspravljamo o tome ko je bolji kuvar, ali sasvim sigurno složićemo se da je najslađi na svetu Jamie Oliver. Njegova strast je zarazna i osim što nas je naučio da kuvamo, pokazao nam koliko je to jednostavno i zabavno, kako da gajimo sveže začine na prozoru ili na terasi, Jamie ima srce veće od same Britanije – želi da naučimo da kuvamo i da svoje znanje prenesemo drugima.
Njega ili volite ili ne možete da ga podnesete. Ali zbog svega što je uradio poslednjih godina, ne možete da ga ne poštujete. Dragi slatki Jamie rastao je pred našim očima, pojavio se kao Naked Chef (Goli kuvar) i kao dašak svežeg vazduha redefinisao dotadašnji pogled na kuvarske zvezde sa belom kapom, keceljom i stomakom. BBC ga je otkrio u River Caféu verovatno zato što je bilo teško ne primetiti toliko energije u jednom čoveku.
Prvi serijal prikazivao ga je kao nepretencioznog, easy going kuvara koji malo radi, a malo svira sa svojim bendom. Mnogo priča, doduše. Obožava ženu koja se zove Jools, koja mu je danas supruga i sa kojom ima dvoje dece. Njegov privatni život sasvim sigurno zna pola sveta, jer se mogao videti u njegovim kuvarskim emisijama. Kada je postao otac, zabrinuo se za ono što se jede u školama. Tu brigu svi osećamo, jer bez obzira na to što ne živimo u totalno konzumerističkom društvu, junk food je i naša stvarnost.
Travke i začini
Ne znamo se baš dugo, ali dobra stvar sa hranom i jeste u tome što zbližava ljude i čini ih prijateljima, kao i svaka druga strast.
„Kad na ovom svetu ne bi bilo začinskog bilja, digao bih ruke od kuvanja. Kako bi dosadan bio život u kuhinji. Uz pomoć travki možete potpuno da izmenite jelo, ojačate ga, učinite lakšim, date mu miris, spojite jela… San je svakog kuvara da sam uzgaja začinsko bilje i da ga uvek ima sveže nadohvat ruke. Pozabavite se začinskim biljkama, one mogu učiniti prava čuda za vaše kulinarsko umeće. I ne samo to. Korišćenje biljaka za poboljšanje ukusa relativno je novina u istoriji hrane. Nekada su biljke korišćene kao prirodan i svima dostupan antiseptik koji pomaže varenje.
Biljka kao što je žalfija usporava starenje i danas se stavlja u kreme za lice, a nekada je korišćena za oblaganje mesa da bi mu se produžila svežina. Anis, korijander, estragon i mirođija sjajno deluju na varenje i smanjuju nivo holesterola. Ruzmarin, osim što je odličan za jetru, deluje umirujuće i otklanja stres. A to je tek nekoliko biljaka… Čak i ukoliko ovo ne znate, koristeći začinske biljke činite sebi dobro.“
Jamie voli Italiju
„Još kao tinejdžer potpuno sam bio očaran ljubavlju, strašću i strpljenjem Italijana za hranu, ljude i porodicu, bez obzira na to odakle si i bili oni siromašni ili bogati. To je ono što i mene pokreće: odlična hrana za sve, bez ozbira na sve… Ali ono što možda još više volim kod Italijana jeste to što su, iako su najbolji modni dizajneri na svetu – čak su im i automobili superstilizovani – nekako uspeli da sačuvaju divan osećaj prema tradiciji, nekakav dobri starinski duh.“
Dobri stari, neupotrebljivi predmet domaćinstvo napustio je škole. Zar ne mislite da je vreme da se praktično znanje vrati u naše školske programe? Kuvanje je najbitnija veština koju možete naučiti, bez obzira na to šta vam starlete i TV lica poručivali.
Naručivanje hrane iz restorana može biti zabavna aktivnost i odlična mogućnost, ali ako stalno jedete po restoranima, malo se otuđite od sopstvenog doma i sopstvenog tela. Vi sami najbolje osećate i znate šta vašem telu nedostaje, ako ste s njim u kontaktu ili želite da budete.
Hrana je ljubav. Kad se prisećamo porodičnih okupljanja ili idemo kod roditelja na ručak, vrlo često više je reč o emocijama nego o obroku. Mamina kuhinja često ima onaj sastojak koji nam ponekad predstavlja opterećenje i pritisak, ali kad nestane, shvatimo koliko nam nedostaje i kako se zapravo zove. Zove se ljubav. Jednom kada dodate ljubav u svoje kulinarske maštarije, znaćete zašto se ljudi ozare kad jedu ono što ste napravili. Whatever you do, put a little love into it.
Avan i tučak
Zahvalna sam Jamie-ju jer je vratio strast i zabavu u kuhinju. Njegov značaj ne leži samo u receptima koje nam otkriva i priprema sa takvim žarom već i u njegovoj nesvakidašnjoj mogućnosti da ljude pokrene. On uspeva da dodirne srca i inspiriše mnoge skrivene kulinarske chefove u nama. Pre njega, moj specijalitet bila su jaja na sto načina i stav da je “kuvanje za žene teška robija”. I kad će da izmisle neke pilulice da ih pijemo svakog dana da ne moram da smišljam šta ću da jedem. Danas bih kuvanje rado organizovala i na radnom mestu jer je zabavno, lako i zdravo. S njim, i učenje je zabava. Ali, morate da budete spremni i da malo investirate u dobar izbor namirnica, kuhinjskih pomagala, šerpe, činije, začine… U mom slučaju kupovina avana i tučka od vulkanskog kamena pretvorila se u bračnu raspravu. Ali, šta da se radi, odluka da se postane kraljica u kuhinji ima svoju cenu!
Nauči, uživaj i podeli sa drugima
„Prošla godina bila je ludnica, ali ova je još luđa! Evo me u Kornvolu, sedim i pišem ovaj uvod dok u žbunju fotografi čuče i vrebaju. I dalje sam opsednut. Više nego ikada. Gotovo svake nedelje žena me budi noću zato što sam opet u snu mumlao o slatkom crvenom luku i poljima začinskog bilja; ničega se ne sećam, ali me ne bi čudilo da je tako.“
Ministarstvo za hranu je serija, a ujedno i kampanja koja želi da nam pokaže kako svako od nas može da nauči da kuva, i da to može da bude beskrajno zabavno, potpuno cool, da nam uštedi novac i pomogne nama, našoj porodici i prijateljima da živimo zdravije. Pass It On, ili Prenesi dalje, Širi dalje, jeste akcija koja inspiriše ljude da probaju da kuvaju i da, kada nauče i dobro savladaju jedan recept, prenesu znanje na druge dve osobe.
Svako ko ume da kuva neka se sada oseti mobilisanim da prenese svoje umeće na prijatelje, porodicu, kolege, da im pokaže kako je jednostavno i lako spremati super jela. Svako to može, tvrdi Jamie.
Zašto je kuvanje važno?
Prema Jamie-jevim rečima, 80 odsto njegovih sunarodnika više i ne ruča za stolom, a takvu naviku opisao je kao novi vid siromaštva.
„Ljudi imaju ogromne televizore, najsavremenije mobilne telefone, automobile i svakog vikenda opijaju se u pabovima… O njihovom siromaštvu svedoči način na koji se hrane“, rekao je kuvar.
Hrana je raznovrsnija u siromašnijim delovima planete nego u bogatijim, poput britanske. Današnji problemi sa viškom ili manjkom kilograma, padom energije i opštim stresnim stanjem, povezani su sa hranom. Istraživanja pokazuju da su ljudi koji kuvaju generalno zdraviji od onih koji ne kuvaju. Ali i oni koji kuvaju moraju da znaju šta spremaju, jer su ljudi oko vas, svakako ste primetili, sve deblji i deblji i goje se čak i ako jedu samo salate. Naše zdravlje pati kada nemamo harmoničan odnos sa hranom, balansiran izbor namirnica, raznovrsnost i onaj tajni sastojak. Zbog toga što smo izloženi konstantnom stresu, svi smo izrazito nervozni i neurotični, anksiozni, depresivni, stalno žurimo nekud i ne stižemo da kuvamo. U stvari, ne stižemo da se bavimo sobom, niti da se posvetimo drugima. Možda zato pate i naše veze sa drugim ljudima. Sve važne stvari u životu traže vreme.
Jedite sporo i uživajte u hrani. Dobro je koristiti začine i začinsko bilje jer onda ne morate previše da solite hranu.
Pukka recept
Jamie iza sebe ima nekoliko kulinarskih serijala. Poslednja tri su Fifteen, Real Life Soap Opera, School Dinners i Ministry of Food. U prvom je pokušao da 15 nezaposlenih tinejdžera nauči vrhunskim veštinama, iza čega je ostao restoran u istočnom Londonu koji se tako zove. Iako kritičari kažu da je overpriced i amateurish, tamo je i dalje teško rezervisati sto. School Dinners je serijal u kojem pomaže deci školskog uzrasta da jedu zdravije, nadajući se da će promeniti ukus generacija koje dolaze, da se ne bi pretvorile u one što čekaju pilulice umesto hrane. U serijalu Ministry of Food pomaže ljudima koji svoju decu hrane jelima pokupljenim usput u supermarketima ili take away restoranima da nauče kako da skuvaju jednostavna, a sasvim sigurno zdravija i jeftinija jela. Da li ste videli ikoga od celebrity kuvara da radi tako nešto?
Nema sumnje da on dobro zarađuje, svi njegovi serijali i knjige odlično se gledaju, čitaju i prodaju, njegov biznis funkcioniše odlično, ali nemojmo da mešamo altruizam i siromaštvo. Tu nema nikakve veze. Verujući u ono čime se bavi i radeći to strastveno, posvećeno i zarazno, Jamie je napravio industriju od želje da promeni loše prehrambene navike svojih sunarodnika. Dobra stvar, zar ne? Pomaže i od toga zarađuje, to je najbolji recept za uspešan i srećan život koji nam Jamie nudi besplatno, tako jasno da svi vidimo. Happy Days!
Bacite se na kuvanje… srećni vam dani koji dolaze!
….
napisala Žana Poliakov, za Sensa magazin 2008. godine.
photo credits Maja Vujić