Lider kao alhemičar

Alhemičari menjaju energiju iz jednog stanja u drugo, ubrzavaju i usporavaju, bez analize – kaže Tom Best, NLP trener, antrolopog i šaman na početku seminara ”Energija vođstva“ The Energy of Leadership.

– A lideri 21 veka  su  današnji alhemičari, oni umeju da promene represivan sistem u harmonično okruženje koje uzdiže i isceljuje ljude. Pravi lideri pomažu ljudima da postanu najbolja verzija sebe, da otkriju svoju darove. Tako kreirajući svoj put do vrha nose cveće, ne pobadaju zastavice, niti gaze preko mrtvih…

Tom Best ( 1946 – 2012 ) je držao NLP seminare krajem prošlog i početkom ovog veka u Americi, Kanadi, Meksiku, Peruu ali i u Evropi. Kod nas. Kod nas ga je dovela Slavica Squire kao jednog od internacionalnih predavača na NLP Institutu čiji je Tom postao “good spirit“ deo i tako smo i mi imali priliku da ga upoznamo. Njegove predavačke sposobnosti i duboko razumevanje pomera granice saznanja svakoga ko se sretne sa njim, njegovi učenici lako i uspešno integrišu NLP znanja u svoj poslovni život i doživljavaju duboke uvide te time i promene na ličnom planu. Njegovo znanje bazirano je na antropologiji i konstantnom istraživanju pre svega takozvanih primitivnih kultura koje spaja i prožima u neverovatno istinski holističko iskustvo NLP treninga. On je vrhunski storyteller koji u svoja predavanja unosi ono što je preko potrebno savremenom poslovnom svetu – priče, prirodu, humor i magiju.

“Kad žena vodi tim ona kreira porodicu ali to isto rade i svi pametni lideri.“

– Onaj ko vodi tim ili kompaniju ili čak državu ako mogu da dodam je na mestu na kome ostali nisu. On je taj prvi i ima volju da ide prvi tamo gde niko pre njega nije, uz svu sumnju i teret odgovornosti, biti lider nije lako pogotovo ako volimo komfor. Danas ego-based kompanije propadaju, sa piramidalnom strukturom gde u kompanijama vlada kompeticija, takmičenje, konflikt i “život na ostrvu“, gde se svi fokusiraju na probleme. Ego struktura ima svoja ograničenja, uverenja i limite, kao i svako ostrvo. A oni koji se usude da rešenja traže van “ostrva“… to su lideri novog doba. Kvalitet lidera je integritet, fleksibilnost, poštovanje, poverenje. 

Trust is a two way street. – kaže Tom. Poverenje je dvosmerna ulica, ne možete očekivati poverenje ako ga ne dajete. Ali isto tako lider poseduje i empatiju, saosećanje. Sistem koji grade lideri 21 veka nije represivan već uzdiže ljude.  Podržava i razvija nekad i naše uspavane sposobnosti. Kad odemo izvan ega, izvan ostrva, rešenja se nalaze svuda oko nas, u polju koje stvaramo ali iznad nas, u Univerzumu u kome se nalazimo. 

Ego nas ograničava a Duh nam daje širinu i otvara nove mogućnosti.  – završavao je svoja predavanja Tom Best. Neobično obična osoba, učitelj i student koji za sebe kaže da vremenom naučio da ima sve manje i manje bagaža i da se sve manje bavi procenom i prosudjivanjem osoba. Ono što je važno za svakoga od nas je  to learn to love and forgive jer time postajemo autentična osoba. Osoba zahvalna za sve što joj život donosi i kojoj jedino može da se zameri to što se dobro zabavlja radeći ono što voli.

Autentična osoba je lider, ona harmonizuje i energizuje okolinu i svoje saradnike. Lideri  jesu iscelitelji, šamani, alhemičari, čarobnjaci koji menjaju energiju iz jednog stanja u drugo. To je metafora pretvaranja olova u zlato.

Novac je bitan ali nije ključan motivator a ni sigurnost nije ono što vole lideri. Oni su spremni da idu izvan granica, iza litice, radoznali su da vide šta ima tamo gde niko išao nije, znatiželjni su dalje od svoje zone komfora.  Isto tako, lideri novog dobar poseduju svesnost o energiji. Da naše energetsko telo formira fizičko. 

Lider 21 veka je i šaman, on se bavi zdravljem, pomaže i isceljuje, harmonizuje zajednicu, kompaniju, prenosi drugima znanje i u isto vreme je i učitelj i učenik. Razmenjuje energiju i transformiše je.  A to je isto tako i definicija alhemičara koji se bavi transmutacijom energije.

Alex Grey je bio omiljeni umetnik Toma Besta.

Nas je hrišćanstvo učilo da se prema susedu ponašamo kao prema sebi ravnom, a u Andima kažu you are me.

Ti si ja. Recognize that other person is you.

Kad postoji takva vrsta svesti i povezanost sa prirodom i drugim ljudima, progres je neminovan i sva naša ograničenja i maske nestaju. Nakon konfrontacije, nakon nekog sukoba onaj koji je pobedio podučava onog koji je izgubio. Ne rastaju se, niti su u svadji, nije igra moći.

Do vrha se ne gazi preko mrtvih jer sve što radite drugima radite sebi, zašto onda do ispunjenja svojih snova ne biste nosili cveće. Ono što je najlepše u vama svet zaslužuje da vidi, čuje i oseti.

Tom Best je jedan od onih učitelja koje ste mogli da slušate danima, on je pravi storyteller u duhu onih nekadašnjih sedih mudraca čije priče su slušale generacije i učile o životu. Prenosili im znanje, mitove, legende i ono što nevidljivo, neopipljivo a sveprisutno – energiju duha.

Teško je opisati rečima Tomova predavanja, ili bilo šta zapisati, on je sav bio u pričama, metaforama, sve se dešava negde izmedju govora, zvuka, u nekom bezvremenskom prostoru, na drugim vibracijama… svesni um ne ume da prepriča, ali nesvesni zna. Davao nam je neko crveno seme da ponesemo, zasadimo i podelimo sa drugima.

Tom Best nije sa nama u ovoj dimenziji od 2012. godine. Postoji priča o tome kako mi umiremo na 3 načina – prvi put kad fizički naš duh napusti telo, drugi put smo prisutni sve dok neko misli na nas i seća nas se a treći put – tek kad poslednji put neko izgovori naše ime.

Tom Best je još uvek prisutan.

napisala Žana Poliakov za magazin Sensa, oktobar 2011.
tema broja Zadovoljni na poslu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.