Koncentrišite se kao Džedaj

“Jedan od najvećih izazova sa kojima se danas susrećemo je kako ojačati našu ‘odozgo-nadole‘ pažnju (naša moć da se skoncentrišemo), a da u isto vreme oslabimo našu ‘refleksnu‘ pažnju (naša tendencija da budemo rastrojeni). Stoga, razvijanje moći koncentracije sastoji se iz sledeće dve komponente: ponovno ovladavanje pažnjom tako što ćemo smanjiti smetnje, i treniranje uma uz pomoć vežbi za koncentraciju.

 

Ponovno ovladavanje pažnjom uključuje pravljenje spiska svih smetnji koje nas okružuju, kako bismo ih smanjili ili eliminisali. Ovo su promene u životnom stilu, obično male ali od velike važnosti, koje na posletku naprave ogromnu razliku, jer nam pomažu da svakodnevno ostanemo fokusirani.

Ponovno treniranje koncentracije uključuje određeni niz Umnih Igara koje će vam pomoći ne samo da smirite um, već i da iskoristite njegovu moć. Sa koliko uspeha ćete hakovati vaš um zavisiće isključivo od toga koliko ozbiljno ćete shvatiti ove igre, i koliko duboko ćete ih integrisati u svoj život. Sve ostalo se gradi na ovim igrama: one su vaše mentalne osnove.”

Ovo je iz jednog od prvih poglavlja koje se zove “Razviti koncentraciju kao džedaj” 🙂 iz knjige Mindhacking, Sir John Hargrave.

 

Džon citira legendarnog psihologa Vilijam Džejmsa (William James) koji nam kaže da veština “svojevoljnog vraćanja pažnje koja luta, iznova i iznova, je osnova donošenja odluke, karaktera i volje. Obrazovanje koje bi popravilo ovo znanje bi bilo obrazovanje par ekselans.”

To zvuči kao treniranje džedajskog uma.

A, kao što je Džon primetio, učiniti da naši umovi budu jaki poput džedajskih je “najveći izazov današnjice”.

(Istraživanja se slažu.)

 

Prvi korak? Povratite svoju pažnju tako što ćete odagnati nepotrebne smetnje.

O ovome stalno pričamo.

 

Istraživanja su jasna: Moramo da prestanemo da seckamo svoju pažnju bespotrebnim smetnjama.

Isključivanjem push notifikacija za email, na primer, daje vam produktivnost u vrednosti od mesec dana. (Ludilo, jel da?)

 

Pirs Stil (Piers Steel) kaže to ovako u Jednačina prokrastinacije (The Procrastination Equation): “Evo trika koji će vas svake godine učiniti za mesec dana efikasnijim. Lako se implementira, odmah je efikasno i ne košta ništa. Prvo, uđite u svoj email. Drugo, isključite audio notifikacije i mailbox pop ups… To je to, nema trećeg koraka. Isključivanje svih email notifikacija će vas učiniti otprilike 10 posto više efikasnijim, a na godišnjem nivou to dođe mesec dana produktivnosti više. Najbolje se radi kada se duboko unesete u jedan određeni zadatak. Svaki put kada prekinete svoj tok, morate ponovo da donesete odluku da nastavite sa radom, a onda zatim je potrebno vreme da se ponovo u potpunosti unesete. Nažalost, mi smo uslovljeni da odmah odgovaramo na email-ove, reagujući na ono “ding” poput Pavlovljevih pasa. Ukoliko ne postoji bitan razlog, proveravajte svoj email onda kada vama to odgovara, u prirodnim pauzama produktivnosti.

 

Drugi korak? Ponovo istrenirajte svoju pažnju tako što ćete razvijati mišiće koncentracije.

 

Postoji reč za to. Zove se meditacija.

Samo, Džon ne upotrebljava tu reč. Za njega je, radije, sve jedna velika igra, i on nam kaže da moramo da igramo “Igre uma.”

Jednu verziju igre on naziva “Alien Blasters”: Sednemo i koncentrišemo se na naš dah. Kada naš um počne da luta, i misao (neizbežno) upadne, mi je upucamo našom pažnjom i onda je posmatramo dok se raspršuje dok ponovo uspostovaljamo disanje.

Svaki put kad to uradimo, mi prespajamo (reprogramiramo/hakujemo) naše umove tako da nam mišić koncentracije ojačava. Radite to svakog dana mesecima i godinama, i postaćete BAŠ dobri u vladanju svojim umom. Igranje ovih igara koncentracije je kamen temeljac ove knjige.

Mi idemo u teretanu da bismo ojačali telo. Moramo da krenemo i u umnu teretanu kako bismo ojačali naše umove.

Jedi. Kreći se. Spavaj. Koncentriši se.

Osnove našeg džedajskog treniranja.

 

 

P.S. Obožavam ove inspirativne reči pre Umnih igara: “Kažite sebi mentalno šta ćete da uradite, na primer, U sledećih dvadeset minuta ja ću se fokusirati na disanje, tako da bih mogao da razvijem nadljudsku koncentraciju.”

P.P.S. Džon nam kaže da treba da provedemo sat vremena eliminišuči sve smetnje u našim života. Da isključimo sve push notifikacije, da se odjavimo sa spiska nepotrebnih biltena, itd.

 

Šta je to što možete da uradite DANAS da biste eliminisali neke od smetnji? Načinite prvi korak, a onda se zabavite optimizujući dnevno 1%.

 

Umesto da vam konzumiranje medija bude primarna aktivnost isprekidana kratkim periodima tišine, pokušajte da načinite tišinu svojom primarnom aktivnošću koja je isprekidana samo unapred isplaniranim pauzama za razonodu poput gledanja televizije, filmova ili slušanja radija. Tišina je zlatna.” ~ Džon Hargrejv

 

…………….

čitao, prepričao i napisao Brian Johnson, optimize.me
prevela Jelena Marković

Photo by James Pond on Unsplash

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.