Gde ide svest ide i energija

Dandapani je bivši monah, Hindu sveštenik, preduzetnik, međunarodno poznati govornik, učitelj meditacije, trener, suprug. Monah sa iPhone telefonom i MacBook kompjuterom koji kaže da niko nema prava da nas unazadi i da nema ništa važnije od znanja ko si i puta kojim idemo. Posebno se ističe sa tri bele iscrtane linije na čelu koje simbolizuju “wi-fi” konekciju i njegovo propagiranje učenja po svetu elektronskim putem. Karakterističnog izgleda i oblačenja, ne možete a da ga ne primetite. Privlači pažnju.

“Where awareness goes, energy flows” – Dandapani. Gde ide svest ide i energija! Gde je naša svest, tamo je i naša pažnja većinu vremena. Energija je ipak ograničena i to je ono što smo dobili, a kuda ćemo je usmeriti – na nama je

 

A ko je Dandapani?

Poreklom sa Šri Lanke, sa 4. godine je znao da želi da bude monah i proveo je godine tražeći učitelja sa kojim je povezan. Odrastao je u Australiji gde je završio studije elektrotehnike i sa dvadeset tri godine odlučio da sve napusti i postane Hindu monah na Havajima pod vođstvom poznatog duhovnog gurua Hinduizma Sivaya Subramuniyaswami.

Živeo je deset godina zatvoren u manastiru svog gurua na Havajima u teškoj disciplini i obuci, život celibata i tehnologije. Studirao je Hindu učenja koji se fokusiraju na meditaciju, jogu i duhovnu filozofiju. Njegov guru veruje u širenje njihovih učenja po svetu putem elektronskih tableta i sajtova, a ne putem “zapisa na kamenu”.

Dok je bio monah svakodnevno je učio i tehnološke alate, tj. kako da što bolje koristi današnju tehnologiju. Gledao je vesti svakoga dana po 3o minuta da bi održavao kontakt sa svetom. Obavljao je svakodnevne poslove i meditirao svakoga dana sat vremena. 2008. godine kada je njegov monaški zavet istekao, odlučio je da ponovo uđe u društvo.  Preselio se u New York, nema boljeg mesta sa kojeg bi mogao da bolje služi svoju misiju i odakle može da podeli znanje sa svetom.  Danas je međunarodno poznat i tražen govornik, radi sa pojedincima, kompanijama i organizacijama širom sveta, te vodi obuke kroz radionice, seminare i koučing. Pred hiljadama ljudi govori tako što na bini sedne u položaj “lotosa”, ogrnut maramom, obrijane glave i sa tri bele crte na čelu.

Pristupačan, praktičan i zabavan, Dandapani ima jedinstvenu sposobnost da pojednostavi razumevanje uma i primenu duhovnih alata u svakodnevnom životu koji omogućavaju održive promene i balansiranje životnih izazova.

Njegov dvanaestonedeljni kurs meditacije nas uči kako da koristimo naš najveći alat – um. Kako da razvijemo koncentraciju i snagu volje, kako da usmeravamo svoju energiju.

Snaga volje, koncentracija, meditacija

“Moramo da pogledamo naš um, telo i emocije kao alat. Posedujemo ih. Oni nas ne poseduju.” – Dandapani

Dandapani kaže da bi savladali svoj život, svoj um, treba da budemo gospodari naše volje, koncentracije i svesti. Koncentracija je sposobnost da se fokusiramo na jednu stvar na duži vremenski period, ostavljajući sve smetnje iz našeg uma. Snaga volje – radite ono čemu se posvetite, napravite prave odluke koje deluju. Završite stvari. Uradite najbolje što možete. Bolje nego najbolje! Premašite svoja očekivanja.

Naša snaga volje će se poboljšati sa praksom. Što više vežbame – više i brže će se poboljšati. To je tako jednostavno. To je mišić. Možda nije vidljiv u našem fizičkom telu, ali to je mišić koji raste i jača sa praksom i obukom. Kao i svaki drugi mišić u našem telu. Kada znamo, moramo da uradimo nešto da raste i poboljša se. Samo moramo to da uradimo.

Samo uradi! Samo ostanite prisutni!

Nemojte misliti, možemo misliti kasnije.

Dandapani propoveda da energijom valja mudro upravljati i investirati je. Trošimo  energiju na one koje volimo i radimo stvari koje nam pomažu da se revitalizujemo. Od velike je važnosti da ne gubite vreme sa ljudima ili u aktivnostima koje nam ne donose radost. On veruje u “energetsku hijerarhiju” gde prvo valja voditi računa o sebi, pa o svom supružniku i na kraju o detetu.

Naša podsvest koja može biti naša najveća prepreka ili naš najveći saveznik. Podsvest je odgovorna za preko 90% svih odluka u našem životu. Naša podsvesna verovanja su ukorenjena u ranom uzrastu.. Pozitivnim afirmacijama i kreativnim vizualizacijama možemo da treniramo i preoblikujemo svoju podsvest da postane naš najveći saveznik. Tako kreiramo budućnost koju zaslužujemo.

Dandapani kaže da možemo učiniti naš život jednostavnijim kada eliminišemo višak u našem domu, starim prijateljima i naše negativne misli. Kada eliminišemo ta ometanja iskusićemo povećanu svest.

Emocije su moćno oruđe. Kontrolom i usmeravanjem možemo da manifestujemo neverovatne stvari. A nekontrolisane emocije mogu napraviti pustoš u našem životu.

 

Ono što je ovde i sada

“Imate strah kada niste sigurni u svoje lične moći stvaranja” – Dandapani

Kada verujemo u sebe možemo postići velike podvige. Izazovite sebe da verujete u svoje sposobnosti i gledajte kako strah nestaje. Kada se poklope naš um i telo možemo postići veličinu.
Zapamtite – um kontroliše telo, a ne obrnuto.

Počnimo da menjamo svoj život sada!

Promenimo okvir svoga uma otkrivajući nešto, a šta je to?

Momenat!

Najvažnija stvar u životu je uvek stvar ispred nas u ovom trenutku! Šta nam je potrebno ili čime smo odlučili da se bavimo, da radimo. Ostatak nije bitan, za sad. Bitan je trenutak. Ovaj trenutak. Samo jedna stvar.

Ne postoji takva stvar kao što je multitasking. Naš mozak nije u stanju da efikasno radi na 2 stvari u isto vreme. To nije kompjuter.

Jedno po jedno vreme.
Nema budućnosti.

Nema prošlosti.
Upravo ovde.
Upravo sada.

 

Dandapanija možete pratiti na You tube kanalu:

………
tekst je preuzet sa Guess who? Me! websajta. Pogledajte i druge tekstove, ima super recepata i predloga restorana po belom svetu. Iza sajta stoji fantastična kuvarica i gurman, nepogrešivi detektor za fantastičnu hranu koji voli da putuje, spaja nespojivo i ko-kreira sa univerzumom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.