Sigurno ste i vi već čuli da se džemovi mogu praviti i bez šećera, ali manje je verovatno da znate da se mogu praviti i sa chia semenkama. Većina gotovih džemova u našim prodavnicama ili onih što se spremaju po receptima naših baka i mama, sadrži ogromnu količinu sećera ali, naš ga nema uopšte. Umesto njega – med, najpoznatiji prirodni zaslađivač koji se smatra lekovitim i chia semenke, najbolji izvor minerala i proteina važnih za zdravlje!
Baš smo se obradovali kada smo saznali da džem može da bude zdrav. Sada je on glavni sastojak u našoj kuhinji. Pošto ne može da traje duže od nedelju dana, bolje ga je napraviti u manjoj količini. Mi smo ovaj put izabrali maline ali možete da ga napravite i od borovnica, kupina ili jagoda. Maline inače imaju svoju slatkoću pa im šećer i ne treba a i možete da ga pravite tokom cele godine jer je moguće da se pravi i od malina koje su zamrznute. Kada ga napravite, probajte da ga namažete ga na hleb. Idealan je u kombinaciji sa puterom od kikirikija. Prvo puter onda džem!
Mi volimo takodje da ga jedemo sa granolom i jogurtom.
A tek sa palačinkama!
Ali isto tako, desi nam se da ga jedemo direktno iz teglice, kada nam se prijede nesto slatko 🙂
2 šolje malina
sok od jedne pomorandže
3 kašike chia semenki
2-3 kašike meda
1 kašičica vanile ( opciono )
Sipajte sve sastojke u blender i pulsirajte par puta dok se dobro ne izmeša. Prespite sadržaj u šerpicu, zagrejte na srednjoj vatri dok ne provri, nakon toga smanjite na minimum, ostavite da se krcka 5 minuta, i povremeno promešajte. Sklonite sa šporeta i ostavite sa strane da se ohladi i stegne.
Džem sipajte u teglicu ili posudu sa poklopcem, i čuvajte u frizideru.
……….
pripremila i slikala Maja Vujić