Al’ je lep ovaj svet…

Davne (takav je osećaj jer se za ove 4 godine svašta zbilo i promenilo) 2018. godine, krenula sam na svoje unutrašnje putovanje. Na tom alhemijskom putovanju verni vodič, taksista, bila mi je Žana Poliakov – večni avanturista. Ne bukvalno taksista nego kroz svoj mentorship program za pisanje knjige. Baš tada, kada u mojoj glavi ludilo, nezadovoljstvo i kriticizam vlada, ona mi je dala zadatak da poljubim patku u guzicu slatku (osećaj je bio takav iako realno ne znam kako je poljubiti patku u guzicu slatku ali verujem da znate šta je pesnik tio rić)… dala mi je zadatak da napišem šta je sve dobro u svetu. Zato sada, kada euforija Nove godine vlada, delim sa vama te redove kako biste i vi možda poželeli da na početku ove, godine nove, zapišete ne samo svoje želje i snove, već i da se zahvalite za sve što imate, za sve to što je dobro u ovom svetu, sve na čemu ste zahvalni.

Let the game begin…

Ala je lep ovaj svet,
Onde potok, ovde cvet…

Priroda je ono što je dobro. Priroda je dar. Jer priroda je stvarno nešto veličanstveno, nešto što je pravo, nešto što je moćno. Nešto što leči. Drveće, cveće, zemlja, pesak, trava… Ma sve na svetu što se može nabrojati. Neverovatna prostranstva, dubine, visine… Kada je priroda u pitanju ne mogu da stanem. Sunce sine a ja prepuknem od miline. Samo jedan zrak te užarene lopte može da nam ulepša dan. I mesec ima svoje čari. Mesec koji drži dijetu, koji smrša pa se opet ugoji, i sve tako u krug. Mesec koji sa svojim zvezdama – prijateljicama priča priču za laku noć. I nebo koje predstavlja dom svim tim čarolijama. Beskrajno plavo prostranstvo koje predstvalja vrata u nepoznato, vrata u neke druge dimenzije.Zemlja. Taj čudesni oslonac koji gazimo. To tlo koje nas povezuje, koje nas vodi ka novim daljinama. Ta materija koja u sebi čuva razne plodove, razne misterije i tajne. Tlo koje nam pruža život.

Plodovi zemlje. Plodovi koji nas okrepljuju, koji nam ulivaju snagu, energiju i život. Sve to voće i povrće koje majka priroda čuva i gaji za nas. Svi ti neverovatni plodovi koji nas vraćaju u život, koji nas pokreću. Ta divna rapsodija boja i oblika, svi ti čarobni mirisi i ukusi…

Matrix i naučna fantastika…

Dobra je sva ta tehnologija koja ima svoje lepe strane. Koja omogućava komunikaciju, nepresušnu zanimaciju i milion i jednu informaciju. Dobro je što mogu da se čujem, pa čak i vidim sa dragim ljudima i ako sam kilometrima udaljena od njih. Lepo je što mogu da se povežem sa ljudima širom sveta, što mogu da nađem željenu informaciju brzinom svetlosti. Što mogu da pogledam crno-beli film, ili da pronađem knjigu koju već dugo želim. Dobro je što mogu da zamrznem divan trenutak samo jednim klikom.Dobro je što imamo toliko mogućnosti za rast i razvoj. Toliko dostupnih informacija, tehnika, metoda i alata.

Dobro je što postoji bicikl na čijim točkovima možeš da se vrtiš ceo dan i koji može da te odveze ko zna gde. Dobro je što postoji limena ptica koja može da te odvede na kraj sveta.

Dobro je što postoji blender koji može da mi sjedini sve što poželim i napravi neverovatnu eksploziju ukusa. Dobre su ove olovke koje u različitim bojama oslikavaju moje misli. Dobar je papir koji upija svaku moju misao i svako moje osećanje.

Dobro je što postoji toliko knjiga koje bude maštu i koje vode u nepoznate predele. Dobro je što ima toliko slika koje svojim bojama i oblicima ulepšaju dan. Dobro je što postoje svi ti uređaji koji nam prenose zvuk. Iz kojih prodire neverovatna melodija i čarolija nota.

LJUBAV

Kada bude smak svet… Kada nestane ova planeta… To je ono što ostaje… To je ono što opstane… Nakon što sve nestane… Da postoji prestane…

Ljubav je ono što je u ovom svetu najbolje. Svi ti ljudi koji utiču na nas, koji nas dotiču a neki i spotiču. Sva ta raznovrsnost. Svi ti pogledi, dodiri, poljupci i zagrljaji.

U ovom svetu je dobro što postoji neverovatan broj varijanti koje su moguće i koje su nam na raspolaganju. Ovaj svet je nepresušan izvor varijanti, mogućnosti i prilika. To je ono što je dobro i što treba zapamtiti.

Zahvalna sam na svemu u ovom svetu.

A sada neka vaša lista krene…

Iz pera Ane Anke Stambolić

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.