Lepota jeste u jednostavnosti, a usavršiti naizgled jednostavna jela je posebna vrsta meditativne prakse i terapije u kuhinji. Meditiramo, jer se neki odgovori ne mogu pronaći na Guglu. Pišemo jutarnje stranice, držimo seminare, sesije, emisije, časove, pričamo nove priče. Živimo novo obilje, jer novi svet podrazumeva da slobodno raspolažemo svojim vremenom i svojom energijom. Radimo ono što volimo i volimo ono što radimo. Voliš život i život voli tebe. Koliko nas može mirno da kaže kako voli svoj život čak i kad mu donosi nemir? Postoji magija u rečima koje izgovaramo, mislimo i osećamo. Reči su vrlo moćne, ta magija i počne da se dešava u našim životima kad počnemo da pišemo. Mic po mic, strana po strana, šta je ono što ja želim da budem, da radim u svom životu? Šta me raduje? Šta me čini živom?
Šta volim da jedem? Više puta odgovor je bio pire.
Evo recepta.
krompir
beli luk
maslinovo ulje
maslac
kokosovo ulje
Oljuštimo krompir i stavimo ga u dublju šerpu, prelijemo hladnom vodom i uključimo da se kuva. Kad proključa, smanjimo temperaturu i kuvamo dok krompir ne bude mekan – da viljuška može lako da prođe kroz njega. Kad se to desi, sklonimo šerpu sa vatre, prospemo vodu, dodamo maslac, puno maslaca, plus maslinovo, kokosovo ulje i gnjecaža može da počne.
Gnjec-gnjec.
Tajni sastojak je garlic sautee, proprženi beli luk na ulju. Probajte, nećete zažaliti, dodavaćete ga posle svugde.
garlic sautee
beli luk
kokosovo ulje, ghee ili maslac
morska so
Zagrejati bilo koje od navedenih ulja u šerpici ili tiganju. Pomoću garlic prese zgnječiti čenove belog luka i ubaciti ih u šerpicu ili tiganj. Malo će sve da pršti, ali isplati se, izdržite, nije toliko strašno. Posoliti, mešati spatulom sve vreme, jer će vrlo brzo biti gotovo.
Potom sve to ubaciti u pire, dodati još soli i bibera, po ukusu. Ko želi, može dodati još malo maslinovog ulja.
Crni kim lepo izgleda kad se pospe preko pirea, i kao dekoracija, i kao začin. I kao lek.
Na slikama je samo kratko propečeni suncokret i chia semenke.
Pire može da se služi i u šoljicama, zašto da ne?
………
pripremila i fotografisala Maja Vujić za soulfood