Ova rozikasta torta se jednostavno i lako priprema. A još lakše se pojede. Ne pada teško na digestivni trakt i low carb je. Kao i svi naši recepti ne sadrži beli šećer nego smo sad pronašli eritritol, šećer niskog glikemijskog indeksa. Jupiii! U stvari, ovo je jedna sirova cheesecake torta kao uvod u dugo toplo leto kome se nadamo. Ni rernu ne morate da uključujete 🙂
Sastojci za koru:
- 200 grama badema ili oraha, ili pomešano
- 1 kašika kokosovog ulja
- 5-7 urmi
U multipraktirku prvo samleti orašaste plodove, pa dodati urme i kokosovo ulje. Sjediniti sve i staviti u okruglu modlu.
Utapkati da se sve lepo slegne i poravna pa prebaciti u frižider.
Sastojci za fil:
- 1 pakovanje ili 500 grama cream cheese, sitan sir Imlekov
- 100 grama slatke pavlake za šlag, tzv heavy cream
- pola šolje kupina ( ili bilo koje drugo bobičasto voće, maline, borovnice)
- 4 kašike eritritola, prirodniji šećer – 1 kašika za sirup, 3 kašike za fil
- vanila, spice up shop, uh kakvu dobru vanilu imaju…
- voda
- limunov sok
Spremićemo prvo sirup od kupina, bilo da ih imamo sveže ili smrznute, stavimo kupine u šerpu, 2 kašike vode, malo soka od limuna ( ili bez) i 1 kašika eritritola, bolja verzija šećera. Na tihoj vatri da se ukuva i da pusti sok jedno 10 minuta. Potom procediti pulpe i semenke, jer ako ostanu prave pometnju u filu. Ne treba nam mnogo ovog sirupa, ali će fil dobiti boju i finiji ukus bobičastog voća.
Ostavimo da se malo prohladi.
Umutimo u zasebnoj vangli slatku pavlaku i vanilu, mikserom, dok ne postane šlag koji se ne mrda. I stavimo u frižider, dok pravimo fil.
Sitan sir, cream cheese izvaditi iz frižidera da malo odstoji na sobnoj temperaturi. Potom staviti u dublju vanglu samo sitan sir i 3 kašike eritritola i umutiti mikserom. Da dobijemo glatku smesu. Dodati vanilu.
Btw, nismo znali da na vanilu možeš da se navučeš ali Anastasia Heidi Larvoll, čudesna žena i magistar istorije nam je otkrila da je britanska kraljica Elizabeta bila navučena na vanilu. I da je zato imala crne zube. Mi samo malo ubacimo, da zamiriše, mmmm …
Potom dodamo procedjeni sirup od kupina, da sve dobije divnu rozikastu boju i kiselkast ukus. Malo mikserom, ali šlag koji smo umutili i držali u frižideru spatulom umešamo u čitav fil. Ručno, daklem, bez miksera. Sjedinimo sve.
Sipamo fil preko kore, poravnamo.
I ostavimo u frižideru najmanje 2 sata.