Mast od mangulice može da se pronadje na domaćim farmama koje gaje mangulice, to je vrsta svinje. U radnjama može da se pronadje brend ”od naše zemlje“ ima odličnu mast i maslac i razne druge zanimljive proizvode “od naše zemlje“. Štapni mikser ili običan mikser je dovoljno dobar za ovu akciju.
potrebno nam je:
- 1 manje pakovanje masti od mangulice, i pola je dovoljno
- 1/2 kašičice sode bikarbone bez aluminijuma
- 5-6 kapi esencijalnog ulja neroli, geranijum, lavanda, ruzmarin
- destilovana voda
Sipamo u neku visoku i duboku posudu mast i po decilitar vode, neka malo prekrije i miksamo. Par sekundi, pa prospemo tu vodu. Sipamo novu vodu. Miksamo. I tako 9 puta. Po nekom indijskom receptu, može i 108 puta, uz mantre i posvećeno. Sve je ritual, sveti obred i meditacija. Mast će da pobeli a na kraju dodamo sodu bikarbonu i esencijalna ulja. Moje omiljeno je neroli, ali odlično se pokazao i eksperiment kada ubacim geranijum, lavandu ili ruzmarin ili neka vaša omiljena ulja.
Kremu prebacimo u staklene teglice i držimo ih sve vreme u frižideru.
Ako ste u raspoloženju napravite im neke zgodne nalepnice.
Napravili ste nešto fantastično za sebe. Prvo za sebe.
Potom možemo i da poklonimo nekome.
There is a present in the present time.
….
photo credits Maja Vujić za soulfood