fbpx

9 razloga za opraštanje

Prošlog tjedna ste imali sukob sa svojim šefom na poslu. Dotični vas je prozvao i optužio za greške koje niste nikada napravili. To vas je užasno pogodilo i nikako da se vratite u normalno stanje. Prije dosta godina ste bili ludo zaljubljeni u osobu koja je izigrala vaše povjerenje i ostavila vas na cjedilu onda kada ste to najmanje očekivali. Čovjeku je teško zaboraviti takve ružne trenutke i izbrisati neugodne osjećaje koje su oni u nama izazvali. U svojim mislima se stalno vraćamo u prošlost i po tko zna koji put proživljavamo ono što nas je pozlijedilo. Kako prekinuti to destruktivno beskonačno kruženje? Jednostavno, tako da istinski oprostite osobi koja vas je pozlijedila ili uvrijedila. I znanstvenici, i svećenici, i terapeuti, svi oni se slažu u tome da opraštanje ima gotovo magični utjecaj istovremeno na psihičko i fizičko zdravlje ljudi. Evo deset dobrih razloga za prakticiranje opraštanja:

1. Ono oslobađa onoga koji oprašta. U suprotnom, teret ogorčenosti koji nosite u sebi vremenom postaje sve teži.

2. Ukoliko želite uistinu prekinuti neki negativni odnos, opraštanje prekida sve veze. Vi se možete rastati od svog bračnog partnera i preseliti se stotine kilometara dalje, ali bez opraštanja, on će i dalje biti s vama.

3. Jedino opraštanjem možete pripustiti nove osobe u svoj život. Teško da ćete s nekime ostvariti zadovoljavajući odnos ukoliko u sebi još uvijek nosite ogorčenost iz 1998. godine.

4. Dugovi spram sudbine. „Oprostite i biti će vam oprošteno.“ (Luka 6:37)

5. Pomaže oprostiti samome sebi. Većina ljudi koji u sebi nose puno gnjeva, najčešće zamjeraju najviše samima sebi.

6. To nas čini bližima Bogu. Židovi imaju izreku koja kaže: „Opraštanjem postajemo sličnima Bogu.“

7. Opraštanje je dobro za naše zdravlje. Mržnja je negativna emocija. Ona proždire naše biće i čini nas starima i umornima. Jedno od znanstvenih istraživanja je pronašlo da opraštanje smanjuje potrošnju lijekova, uklanja zabrinutost i povećava kvalitetu sna.

8. Život izgleda ljepše. Nakon što počnemo opraštati više ne definiramo svoj život prema negativnostima koje smo doživjeli od drugih.

9. Opraštanje potiče našu duhovnost. Ljutnja blokira duhovni rast, dok je opraštanje ima dijametralno suprotni učinak. Pokušajte i promatrajte promjene koje će se dogoditi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.