fbpx

Mudre mudre

Mudre su položaji ili pokreti koji povezuju energetske tačke, tako da se zatvara energetski krug, što olakšava protok vitalne energije. Mudre takođe poseduju snagu da otvore kanale u telu koji povezuju telo sa svešću.

Simboli i gestovi fokusiraju i osnažuju naš duh, kao što asane (yoga položaji) osnažuju naše telo. Mudre su gestovi ili simboli najčešće napravljeni rukama, koji nas uvode u određeno stanje svesti. Dodirujući svaki prst na određeni način mi stimulišemo marme, koje su energetske tačke na fizičkom nivou tela i time stvaramo terapijski efekat.

Dlan je predstavnik 5 elemenata (panca tatve) koji su odgovorni za stvaranje našeg tela i svega što nas okružuje. Pet prstiju se odnosi na 5 elemenata i 5 primarnih organa tela:

  • Palac – element prostora (Akasa tatva), mozak.
  • Kažiprst – element vazduha (Vayu tatva), pluća.
  • Srednji prst – element vatre (Agni tatva), pluća.
  • Domali prst – element vode (Djala tatva), bubrezi i creva.
  • Mali prst – element zemlja (Prithvi tatva), srce.

Dodirujući svaki prst na određeni način možemo otvoriti kanale ka individualnim organima. Dodirivanjem prstiju možemo stvarati različite uticaje na telo kombinujući različite elemente. Na primer, ako nam je telo pregrejano, ako je pojačan element vatre u telu, tada spajanje palca i malog prsta (ujedinjenje elementa prostora i zemlje) može smanjiti temperaturu (agni). Takođe, možemo usmeriti kretanje prane (energije) prema gornjim ili donjim delovima tela. Ako istovremeno dodirnemo palac leve i desne ruke i kažiprst leve i desne ruke tada smo zatvorili energetski krug laganih elemenata (prostor i vazduh), tako da ćemo osetiti kako se disanje odvija više u gornjem delu grudnog koša i kako se prana diže na gore i osećamo snagu u gornjem delu tela. Isto tako, ako spojimo palčeve, domale i male prste leve i desne ruke zatvorili smo krug teških elemenata (prostor, zemlja i voda ), osetićemo kako se disanje snažnije odvija u donjem delu grudnog koša, a energija i snaga se kreću preme dole.

Mudre se koriste u pranayami (vežbe disanja), afirmacijama, molitvama i mantrama. One se koriste da ojačaju vizualizaciju i meditaciju. Sve mudre izvodimo istovremeno sa obe ruke. Neke se izvode svakom rukom zasebno, a neke spojenim rukama. Mudre je poželjno izvoditi po 45 minuta (ili 3 puta po 15 minuta) jednom mesečno ili po potrebi. Pre primene mudri dobro je posavetovati se sa učiteljem yoge.

Lotos mudra

Ova mudra formira oblik lotosovog cveta. Prikazuje otvoren lotosov cvet koji pluta na vodi i njegov koren koji je duboko zaronjen u mulj, držeći čvrsto i stabilno cvet na površini. Uz ovu mudru možemo formulisati afirmaciju: „Iz čvrste i sigurne osnove mogu da se uzdignem visoko”.
Sedite udobno u sukhasani sastavljenih dlanova u visini grudne kosti. Napravite oblik cveta tako što ćete ostaviti ivice oba mala prsta, palca i korena šaka da vam se dodiruju.
Zatim okrenite prste prema zemlji, ostavljajući nadlanice da vam se dodiruju. Zamislite vaše prste da su koren lotosa.
Ponovite to nekoliko puta uz afirmaciju, koju ćete formulisati u duhu lotos mudre.

Mudra orlovih krila – garuda

Ovo je mudra koja nam daje snagu i zaštitu. Ona nam ubrzava cirkulaciju i daje energiju.
Stavite levi dlan na desnu nadlanicu i usmerite prste na gore. Ukrstite palčeve i prstima napravite krila.

Gyana mudra

Ovo je klasična, tradicionalna mudra koja se koristi u Hatha yogi u meditaciji i pranayami. Pomaže kod problema sa astmom i disanjem, smanjuje duhovnu napetost, povećava jasnoću misli i koncentaraciju, povećava osećaj blaženstva, pomaže kod nesanice, depresije i visokog krvnog pritiska, iskorenjuje zavisnost.
Sastavite palac i kažiprst kao da držite zrno pirinča, formirirajte krug prstima. Ispružite ostala tri prsta koja formiraju tri gune (kvaliteta) – rajas, tamas i satvu. Kažiprst simbolizuje ego – onaj koji pokazuje, okrivljuje i koji se identifikuje, a palac kosmičku svest.

Mudra za nervni sistem

Ako je prisutna neka uznemirujuća situacija i nemir sastavite palac i srednji prst. Ruke bi trebalo da budu malo ispod pupka, a prsti okrenuti na gore. Držite taj položaj 2 do 3 minuta, zatvorenih očiju i duboko dišite. Na kraju završite vežbu satavljajući dlanove u visini grudne kosti u Andjali mudru.

Bhairava  mudra

Mudra simbolizuje Anantu – prostarnost uma. Ruke označavaju idu i pingalu (sunčev i mesečev energetski kanal). Stavljajući levu ruku iznad desne predstavljamo yin – mesečevu , žensku energiju, a obrnuto, predstavljamo yang- solarnu , mušku energiju.

Mudra za bubrege

Da bismo delovali na bubrege palcem dodirnemo domali prst. Ova mudra vraća osećaj psihičke svežine, izgubljenu vitalnost, uklanja nestabilnost tela pri hodu, tako da uspostavlja ravnotežu.

Mudra za srce

Ako dodirnemo palac i mali prst uravnotežujemo emocije. Ova mudra budi srčanu marmu. Koristi se kod uznemirenja i jakog lupanja srca.

Asvini mudra

Ovom mudrom kontrahujemo analni sfintkter da bismo tonirali i popravili funkcionisanje mišića koji učestvuju u kontrakciji. Ritmička kontrakcija povećava cirkulaciju u organima donjeg stomaka, što leči, pročišćava i neguje. Energija se podiže. Ova vežba je preporučena u prenatalnom i postnatalnom periodu, kod problema sa prostatom, i za izgradnju samopoštovanja. Ne vežbati ako patite od visokog krvnog pritiska, hemoroida ili analne fistule.

Da biste mogli da izolujete pravilno mišiće koji treba da učestvuju u kontrakciji, lezite na leđa savijenih kolena, podignite polako kukove, dižući pršljen po pršljen sa poda. U krajnjem položaju uz izdah, kontrahujte mišiće analnog sfinktera kao da vam se ide u toalet i pokušavate to da odložite. To učinite deset puta. Zadržite svaku kontrakciju nekoliko sekundi. Uz izdah se opustite i spustite leđa na pod. Ponovite tri puta. Asvini mudra je deo Kegelovih vežbi kojima se ojačavaju svi mišići pelvisnog dna.

….

napisala Dragana Jovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *