fbpx

Život je naše najveće umetničko delo

A ovaj tvoj gospodin nastavlja da piše romantične tekstove? Mora biti da si ga mnogo nahvalila. – malo je cinična moja draga prijateljica u telefonskom razgovoru.

– Pa neka piše, zar to nije divno?!  – cvrkućem ja sa druge strane. Naravno da ću da ga podržavam u onome u čemu uživa. I vidiš kakav je fenomenalan pisac.

– Jaoj bože, ti si stvarno zaljubljena.

Jesam, istina, zar to nije divno, sretnemo se tako sa nekim i svako je inspirisan da stvara. Najteži jesu počeci stvaralačkog procesa, izlaziš iz čaure u potpuno nepoznat teren, novo je vreme, menjaš identitet u tom procesu i tražiš podršku, bilo kakav oslonac. Ne znaš ni sam gde dalje. Ne znaš više ko si. Svesno ulaziš u nesigurnost. Kultura u kojoj živimo je otrovna za umetnike. Teško je ubiti umetnika u sebi ali ga je vrlo lako obeshrabriti.

Kad ne znaš šta da pišeš ti samo počni sa I Bog stvori čoveka i Žanu i odmah će sve da ti se otvori. Bilo mi mnogo smešno, ali u nekom trenutku, u tom istom entuzijastičnom raspoloženju….. Entuzijazam je karakteristika živahnih. Shvatila sam da je mala pomoć u rečima koja ti otvori neke druge kanale. U knjizi Put Umetnika, duhovni put oslobađanja kreativnosti, Julia Cameron ionako piše o tome. Let go and let God je savet svih duhovnih učitelja bilo da imate neki problem, stvaralačku blokadu ili želju koja vam se nikako ne ostvaruje. 

Održavajte otvoreni kanal između boga i sebe, imajući na umu da je entuzijazam entheos. Bog u vama. 

Reči su oblik delovanja koji ima sposobnost da podstiče promene. Jutarnje stranice su osnovni alat ponovnog buđenja kreativnosti. Kao zakočeni umetnici skloni smo nemilosrdnoj samokritici. Čak i ukoliko svetu izgledamo kao normalni, nama se čini da nikada ne radimo dovoljno i da ono što činimo nije pravo. Postajemo žrtve sopstvenog unutrašnjeg perfekcionizma, opakog unutrašnjeg i spoljnog kritičara, tog cenzora koji živi u našoj levoj polovini mozga i neprekidno deli podrivajuće primedbe koje se često nazivaju istinom. Cenzor govori divne stvari, poput Ti to zoveš pisanjem? Kakva šala. Ne znaš pravilno ni znake interpunkcije da upotrebiš. Ako do sada nisi uspeo, nikad nećeš. Ne znaš ni pravopis, otkud ti ideja da možeš da budeš kreativan? I tako dalje, i tako dalje…

Budući da smo svi stvaralačka bića, naši životi na neki način postaju umetnička dela. Ono što leži iza nas, kao i ono što je ispred nas jeste beznačajna sitnica u poređenju sa onim što leži u nama. Kad imam neku ideju, ne moram da istražujem tržište, sondiram teren ili pravim budžet. Jednostavno, zatvorim oči i probam da zamislim. Ako mogu da vidim u glavi, mogu i da napravim u realnosti. Mnogi ljudi su vodjeni obrnutom logikom, kad vidim onda ću da poverujem, to je put u nezadovoljstvo. Bolje je da vas vodi entuzijazam. You will see it, when you believe it.

Prestanite sebi da govorite prekasno je.
Prestanite da čekate da zaradite dovoljno novca kako biste se bavili onim što stvarno volite.
Prestanite da govorite to je samo moj ego kad god počnete da žudite za kreativnijim životom.
Prestanite da govorite sami sebi da snovi nisu važni, da su to samo snovi i da bi trebalo da budete pametniji.
Prestanite da se bojite kako će vaša porodica ili prijatelji pomisliti da ste ludi.
Prestanite da govorite da je kreativnost luksuz i da bi trebalo da budete zahvalni na onome što imate.

Ti se toliko daješ u onome što radiš.  – skoro pa prekorno mi kaže koleginica spisateljica.
Zar postoji drugačiji način, pitam se ja, zar vi ne radite tako?

Svako nadahnuće potiče iz sveobuhvatne životne snage.

Učite kako da prepoznate, negujete i štitite unutrašnjeg umetnika i kako možete da zanemarite i prevaziđete ograničenja. Naučićete kako da prepoznate strah i da ga se rešite, i kako da uklonite emocionalne ožiljke i ojačate veru u sebe. Istražite i odbacite stare ideje o kreativnosti. Susret sa mojim ličnim vrlinama i manama, željama, strahovima, snovima, nadama i uspesima. To iskustvo izaziva uzbuđenje, depresiju, ljutnju, veselje, nadu i na kraju će vas učiniti slobodnim.

Naravno da sam zaljubljena u osobu koja stvara. Naše srodne duše su naše ogledalo, a i umetnici vole druge umetnike. Najbrži način da budete srećni je da učinite nekog drugog srećnim a svakome od nas potrebna je podrška. Umetnički um je naš kreativni, holistički um. On deluje prema skicama i senkama.  Spaja nespojivo, smišlja nove veze kako bi dobile novo značenje. 

Entuzijazam nosi sve pred sobom. Entuzijazam može da učini čuda za vas. Potražite zanimljivost i romantiku u najjednostavnijim stvarima. Poezija često ulazi u naš život kroz vrata beznačajnih sitnica.

Let go and let God. 

Žana Poliakov
Split, Hrvatska, septembar 2016. 
uvodnik za knjigu “Zlatni rudnik” Julia Cameron, esotheria.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *