Za sve “fine osobe”

“Bes je jedna od emocija koje su davno izbačene iz društvene palete prihvatljivog. Posebno za žene, koje su učene da bes nije dopadljiv, a da je nedopadljivost neka vrsta izopštavanja iz same Ženskosti. Toliko nas započinje život kao neizrečenu kaznu koju plaćamo postajući “fina osoba”.

Utišavate svoj ton, omekšavate svoj korak, uvlačite svoje kandže i pokoravate se.

Ali nešto strašno se gubi u potiskivanju besa – vaš odnos sa jednim od vaših najvećih saveznika: sa instinktom.

Bes se budi kada je vaše srce uvređeno, kada su vaše vrednosti prekršene, kada su vaši voljeni u opasnosti ili kada je nekome uskraćena pravda.Bes je katalizator za nemoć koju možete da osetite u tim situacijama. On ubrzava vaše srce, diže vaš krvni pritisak i skraćuje vaš dah. Adrenalin juri kroz vaše vene i priprema vas za akciju. U toj dubokoj fizičkoj transformaciji možete osetiti da gubite kontrolu, ali možda upravo zato što je oštrica moći za nas postala stranac.

Kada potisnemo svoj bes, posledice najčešće idu u jednom od dva pravca: on se okreće ka unutra i poprima oblik Depresije i/ili se somatizuje kao bolest, ili eksplodira iz nas na preuveličan i neprikladan način. Sledeći put kada se zateknete u takvom stanju, probajte da odvojite vreme za sebe da ‘istrčite svoj bes’, to jest da ga pojačate i prigrlite! Pustite ga da teče kroz vaše vene – osetite moć njegovog prisustva u svom telu – neka vas obodri. Dajte mu glas i slušajte šta želi da vam kaže.

Jednom kada budete znali šta vam vaši instinkti govore, moći ćete da započnete sa promenama koje su nužne za vaš život. Moći ćete da postavite granice grubom ili neobzirnom ponašanju drugih, da odbranite sebe ili druge na konstruktivan način. Konačno ćete moći da izgovorite neizrecivo.

Toko-pa Turner
knjiga: “Belonging: Remembering Ourselves Home”
slika: Laura H. Rubin

Via SVESNO TELO, grupa na Facebook-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published.