Uvod u anatomiju Kundalini joge

Kao i sve druge veštine, prakse i teorije, i ovu vrstu joge tumačimo u kontekstu svakodnevnog života jer jedino univerzalno znanje – znanje posve primenjivo, vrednujemo. Barem je u mom slučaju tako. Kundalini jogu sam iskusila na nekoliko časova sa Natašom Vukoje i na nekoliko sa rendom online praktičarima. Ipak, mislim da sam pohvatala osnove i, što se mene tiče, ne samo osnove. Tako da je ovo lična priča i lično iskustvo.

 

Natašin rad pratila sam tek nekoliko nedelja pre prijave na njene časove. U moje insta i fb priče ubacila se već preko nekog drugog učitelja života koje pratim, pretpostavljam. Jogu, ne kundalini, praktikujem nekoliko meseci unazad kod Milice iz  Joga saveza Srbije, i odličan mi je spoj fizičkog, mentalnog i duhovnog – istegnem se baš koliko treba, usmerim misli na šta treba (na unutrašnjost) i nadišem kako treba. Ali dinamizam u meni i ovog puta vuče me za rukav, hoće dalje da istražuje. Pošto mislim da lakše održavam vezu sa suštinom ako odbacim sve forme, ne znam gotovo ni jedan termin u vezi sa jogom ali znam da sa Milicom Kundalini ne praktikujem, u trenutku kad Nataša nudi svoj program. Tako se prijavljujem.

Uvodne instrukcije su tehnikalije, u mojoj interpretaciji:

  • obući svetlu garderobu, najbolje belu, jer tako privlačimo i zračimo svetlost, čistu energiju
  • maramu povezati oko glave da obnovljenu energiju zadržimo unutar sebe
  • i jedno i drugo je dobrovoljno kao i sve u Kundalini praksi

Kasnije kada sam istraživala pomalo i druge praktičare u ogromantnom spektru online praktičara, videla sam da ne nose svi niti belo niti maramu, naprotiv, neki kao da su u teretanu krenuli napucani steroidima, ali ipak mi se čini da oni koji nose belo i maramu, ponajviše neguju izvorni Kundalini. Procenite sami.

Nataša kaže da je differentia specifica „pravih“ i „nepravih“ časova Kundalinija u mantri koja se ispevava na početku časa. Njome se praktičari povezuju sa svim učiteljima i praktičarima širom sveta. Kako mi se kasnije pokazalo, oni koji više neguju fizički aspekt ne ispevavaju mantre, dok ovi pevljivi neguju Kundalini.

Središnje lekcije su suštinske, u mojoj interpretaciji:

Kundalini joga se bavi Kundalini energijom koja se nalazi u području prve čakre. Meni je ova činjenica bila dovoljna da me ova vrsta prakse osvoji. Zašto? Pre izvesnog vremena pročitala sam inspirativan članak u januarskom broju časopisa Nova Svest u kojem Ivan Bavčević, osnivač i spiritualni direktor Centra Svijesti u Hrvatskoj i Sloveniji, objašnjava  prirodu i značaj seksualne ili sve-energije:

„Postoji samo jedna energija u svemiru, kao što je jedna svest. Postoje vibracije, odnosno frekvencije te jedne svesti. Pa isto tako postoje frekvencije jedne te iste energije, različiti izrazi jedne te iste energije. Ali je jedna energija, nema ih sto, jedna je. Kada se ta energija nalazi na Suncu, ona se naziva sunčeva energija. Kada se nalazi u čoveku, naziva se seksualna energija….Seksualna energija ljudskog tela jeste ista energija kojom Sunce gori, samo što je tamo na Suncu, pa ima malo drugačiji oblik….Ta seksualna energija je kreativna, stvaralačka energija, i ona može ići u više smerova. Jedan smer u kom može ići je na polne organe, drugi smer je prema srcu i gore da probije kroz glavu prema izvoru kreacije. Jedan smer se izražava putem seksualnosti, odnosno seksualnih odnosa. Drugi smer se izražava putem spoznaje, širenja svesti ili putem kreativnog izražaja tebe kao umetnika na bilo koji način.“

Dalje Ivan piše o veličini i veličanstvenosti te seksualne energije a ja se ježim dok čitam po ko zna koji put.

Oduvek sam davala primat stvaralačkoj energiji, energiji spoznaje i kreacije. Važnost seksualne energije bila mi je uvek jasna a jačina te energije naročito mi je bila misteriozna; ipak, u drugom planu. Ali kada mi je kliknulo da je to zapravo jedna energija, bio je to „aha“ momenat koji nisam dugo iskusila. Iako sam davno osvestila da uvek svedočimo jednoj, univerzalnoj energiji, ove dve sam posmatrala kao dve struje rekla bih, dve manifestacije i tako ih, polunesvesno, smatrala dvema, odvajala ih, i tako razdvajala. Ali ne, ne treba – one su Jedno, stvaralačka kao smisao i seksualna kao jačina.

Ta energija osnovni je izvor sa kojim operiše Kundalini joga. Sa tom energijom se radi kada se vežba. Ta energija se protresa, oblikuje, neguje.

Koje još svakodnevne lekcije Kundalini joga podučava?

  1. Treba osvestiti i poštovati svoj maksimum, koji je od dana do dana različit. Nekada tri minuta bez problema držim ruke u “V” sa istaknutim palčevima, nekada je i jedan minut previše. Udisaji i izdisaji psećom tehnikom, kojom ojačavam imunitet i oslobađam se besa, nekada su prirodni a nekada se zakašljem posle prvog takvog udisaja. Sve je u redu.
  2. Kada poštujem svakodnevni maksimum, ma koliki on bio, poze vremenom postaju baš kakve treba da budu, same od sebe. Kao i u procesu bilo kojeg projekta, poslovnog ili kreativnog. Nekada sam koncentrisana i rasturam, nekada ne mogu da sastavim misao ni emociju, a kamoli da je artikulišem na način koji me zadovoljava. Ipak, ako sve to još i s osmehom prihvatim, projekti se završavaju baš na vreme, baš kako treba. Ako pak nervoziram, potenciram, po svaku cenu radim i kad mi biće govori da ne treba, i kada mi svi drugi uslovi govore da ne treba, projekti se raspadaju. Uostalom, i ako se ne raspadnu oni, raspadnem se ja, moje biće, a to ni jedna nagrada ne može da nadoknadi. I really mean that.
  3. I ova lekcija mi je nekako specijal, valjda zato što mi je najpotrebnija: treba dopustiti da boli, jer prolaskom kroz bol osvajamo jedan novi, viši stepen svesti. Bol je kapija jednog dela raja, recimo to tako biblijsko-patetičnim stilom. Kad sam to čula na jednom od časova, odmah mi je na pamet pala Marina Abramović. Zar nije ona kroz bol ostvarila svoje biće u potpunosti. I još, majka moje drugarice koja ju je savetovala posle nekog raskida – valja patiti a to ne ume svako, treba znati propatiti.

A mi se svi od bola krijemo. Ni ne znajući koliko je blagodatan, samo ako ga takvog prihvatimo.

………………………

Napisala Ivana Miljak, vodi insta i fb naloge terapeutsko pisanje

Photo by Nik MacMillan on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.