Tufti – sveštenica za nas male puževe

Svi vi koji ste čuli za Vadima Zelanda i poznajete Transurfing, dobro došli na sljedeći stepen vašeg obrazovanja. A svi koji ne znate, pa saznajte ako ste radoznali, a ako niste i to je OK. Meni je, kao i Tufti uostalom, potpuno svejedno jer jedno od osnovih pravila Transurfing-a je: “Dopustiti sebi da budeš to što jesi i dozvoli drugima da budu to što oni jesu!”. Stoga, nije naša briga da li vas zanima… tu smo da vam damo informaciju a vi vidite šta ćete sa njom.

Ko je Tufti? A zar je bitno? Slušajte to što ima da vam kaže prije nego što čujete njen rezime! Jer nije poenta u njoj samoj baš kao i Zeland kad ga pitaju ko je on odgovara: “Ja sam niko! Moja biografija je irelevantna, jer ja nisam tvorac Transurfinga, ja sam kanal, prenoslac!”. 

Ok, ok, bitno vam je. Ona ipak mora da bude ‘neko’ da bi zaslužila vašu pažnju zar ne? Dobro, mali moji puževi, što bi rekla Tufti, pa da vam kažem toliko koliko znam.

“Zdravo, zdravo moje male nakaze!”, njen je uvodni pozdrav! Upravo vas je nazvala nakazom, i to nije najgore što će vam reći ako nastavite na ovoj avanturi na kojoj vam je ona fantastični vodič. I dok vam priča ima da je slušate, ali izbor je samo vaš. Nećete da vas ‘vrijeđa’? Zatvorite knjigu. Svaka njena provokacija je samo instrument da vidi koliko ste spremni i dokle ste napredovali. Koliko ste zaista na putu da budete to što jeste i da nju pustite da bude to što jeste. Isto vrijedi i za sve ostalo u vašim životima.

“Ne sjećate me se, ali ja sam Tufti i došla sam vam iz Vremena! Vrijeme je vječno! I iz Vječnosti možete da idete gdje god želite, kad god želite. Tri hiljade godina ranije bila sam sveštenica u hramu posvećenom Isis. Ko sam sada, otkriću vam nekada kasnije. Ono što je bitno je da ja znam ko ste vi. I o tome ću da vam pričam u dogledno vrijeme, jer vi već znate ko ste, zar ne?”, govori nam. I već osjećate da nam se podsmijehuje.

Da li to što je bila sveštenica u nekom antičkom hramu govori nešto o njoj? Imate li sada veće poštovanje? Drevno znanje će biti vaše jer ga je ona nekad praktikovala? Ako ste na bilo šta odgovorili da, niste još tamo gdje treba da bude dragi moji. No treba prohodati prije nego što počnete da trčite, samo polako…

“Došli ste na ovaj svijet uskraćeni za – Instrukcije za samo-upotrebu-. Naravno, naučili su vas da perete ruke, da promijenite pelene… ali ne znate ništa više od toga, ni o sebi niti o svijetu. Na primjer, vi mislite, da imate mišljenje, a ustvari to mišljenje je bilo ‘instalirano’ u vas. Mislite da kontrolišete svoje postupke, a ustvari je mnogo važnije da kontrolišete svoje misli. Možete li? Ne, jer vi ste mali idioti bez mozga. Poželim da vas išamaram!”, govori vam.

Jeste bijesni? Jel vas naljutila? Ko je ona da vam kaže da ste glupi i bez mozga? I odakle joj pravo da vas nazove idiotima? Neka tamo sveštenica iz imaginarne Vječnosti i Vremena! Ona da vas išamara? Odakle joj pravo? Čestitam, upravo ste dokazali da je ona u pravu i da su sva vaša mišljenja vama bila dana i da su formirana na osnovu onog što nazivamo iskustvom. Gdje vaša otvorenost prema nečemu što je potpuno van vaših poznatih okvira?

Moj odgovor na sve u životu je slobodna volja. Moja reakcija na stvarnost je moja mogućnost izbora. U odnosu na trenutne događaje to jeste. Ono što nam Transurfing nudi je da od reakcije dođemo do kreacije, a Tufti je narator ili predavač onoga što nam teorija nudi. Ona nudi praktične savjete za primjeru onog što nam je Zeland iscrtao u svojim prethodnim knjigama. Ili što bi sama Tufti rekla: “Znam, usamljeni ste i nesrećni i mislite da vas niko ne voli. Ali ja vas volim. I reću vam… Reću vam kako svijet funkcioniše i šta se zapravo događa. Reću vam zašto ste ovdje i šta da radite sa svojim životom jer vi ne znate šta da radite sa svojim životom, zar ne? Aha, vidite! Smjestite se udobno na svojim nošama i slušajte!”

Jel pogodila neku žicu? Možda ste iz ljutnje prešli u tugu? A možda u bijes? Vama da se neko obraća kao da ste dijete koje sjedi na noši? Zalupite sad odmah knjigu ili prestajete da čitate ovaj tekst? Ajde! Tako je…

Neće vama niko govoriti da vi ne znate šta da radite sa svojim životima kad imate onaj petogodišnji plan, ili već znate šta slijedi, možda neko unaprijeđenje, neka veza koja vodi braku pa dijeci i tako dalje… Sve već znate! A ja vam ovdje prenosim neke gluposti koje nemaju veze sa stvarnošću! Tako je, sve ste u pravu i nemaju veze sa stvarnošću! Ali itekako imaju veze sa onima koji bi istu tu stvarnost da kreiraju iliti da je malo namjeste po svojoj volji! Ali vi nemojte dalje da čitate… jer već vidim da vas ljuti, no jel može radoznalost da pobijedi ljutnju? Ili možda samo da nastavite do kraja da mi dokažete, a i Tufti, da nismo u pravu?

Tufti je znanje i konačan proizvod primjene Transufinga. Nju nije briga, kao ni mene, šta vi mislite o njoj, ali upravo vam je rekla da vas voli. Vrijedi li to ičemu? A možda je ta vrsta -tough love- upravo ono što vam treba? Ona nema potrebu da sve radite po njenom, nje radi, njoj da nešto dokazujete. Ako hoćete za sebe i to je sasvim u redu! Pa će vam reći i kako.

“Čini li vam se nekad da stvari nikako ne idu onako kako želite, uprkos činjenici da sve radite u skladu sa svojom slobodnom voljom? Možda mislite da je razlog tome vrlo jednostavno zato što je život takav. Pravi razlog je zapravo taj da vi ustvari ne radite sve po svojoj slobodnoj volji nego vas vodi određeni scenario. Drugi razlog je taj što ljudi najčešće ne znaju kako da postupaju da bi namjestili događaje onako kako žele. Umjesto da kreiraju prestojeće kadrove na filmskoj traci, oni se bore sa stvarnošću u trenutnom kadru u kojem se nalaze. Stvarnost postoji samo sada i ovdje, a ono što je stvarno je stvarno samo zato što se desilo u ovom našem materijalizovanom svijetu. Ne možete da se borite protiv onih stvari koje su se već desile. A upravo to radite onda kada bijete bitke sa trenutnim događajima jer sve što vas okružuje se sastoji od onoga što se već desilo. Ako želite da promijenite scenario, morate da se probudite i da oživite u sopstvenom filmu.”, piše na poleđini knjige.

Zbunjeni ste? O kakvim filmova ona priča? Na šta da reagujete ako ne na stvarnost? Upravo to, dragi moji, ni sami ne shvatate koliko zapravo shvatate… Ne treba da reagujete na stvarnost, nego da je kreirate. Ne kažem to ja, to vam kaže Tufti. Život je filmska traka koja se vrti i sve je u njemu namješteno, ali gdje si ti u tom filmu je zapravo samo tvoje da odlučiš i onda to isto kreiraš, jer sama odluka ništa ne znači. Tufti te uči kako da se ‘namjestiš’, kako da postaneš tvorac sopstvenog scenaria u onom što se nekad čini kao gotov film života. No ne mogu ja da vam objašnjavam ono što već godinama i sama učim. Za to je tu Tufti, i fenomenalni Zeland. A i što bi rekla Tufti ne vrijedi, nećete me razumijeti. Jer ovdje nema koncepta, ovdje postoji samo praksa. Ništa nije u ‘vjerovanju’ samo u ‘stvaranju’.

I dragi moji puževi, šta ćete sada? 

Leave a Reply

Your email address will not be published.