fbpx

The winter is coming…

Objavite svima, stiže nam zima. Evo savršenog plana za uživanje svakoga dana. Početak zime najavljuje kraj godine… pravo vreme da se topao kaput ogrne, grejanje odvrne i da se sve promeni podvrgne. Ukrcajte se i udobno smestite… putovanje može da počne.

Promeni se prepusti – hladno vreme nam često stvara probleme. Nema mnogo sunca, koža nam od hladnoće puca, energija pada i zdravlje nam polako strada… zato hajde da se ne forsiramo već da se ugledamo na medu koji spava i slatke snove sanja dok zima veje i zubato se smeje. Zima je pravo vreme da se opustimo i odmoru prepustimo, zato polako i nežno prema sebi.

Prostor koji greje – zima je pravi trenutak da se napravi topao i ugodan kutak. Izaberite bilo koji deo vašeg stana ili kuće i ulepšajte ga jastucima, dekicama, svećama i dekoracijom po želji. Neka to bude kutak za vaš najlepši trenutak.

Porodične priče – kad smo već napravili poseban kutak koji greje i spaja, vreme je da našoj priči nema kraja. Iskoristimo hladne dane da se zajedno ušuškamo i razgovoru prepustimo. Pričajmo o ljubavi, o događajima iz našeg detinjstva, zabavnim trenucima… neka priči nema kraja jer to je ono što nas spaja.

Gori vatra sad u nama – kako bismo dodatno zagrejali naš stan a i naša nepca potrebno je da se prepustimo kulinarskim čarolijama. Zagrejemo temperaturu, stomake i nepca i zajedno spremimo najukusnije recepte koje smo pronašli. Hajde da uzmemo taj stari kuvar i nasumice izaberemo neko jelo…možda je to previše smelo ali neće da škodi, štaviše, verujem da će posebno da nam prija i godi.

Pletimo i negativne misli pometimozašto ne bismo sami ispleli neki džemper, kapicu ili rukavice. Pletenje opušta i umiruje…neka se naš mozak malo opusti i stvaranju prepusti. Izaberite boju koju volite, potražite najmekšu vunicu i neka vaše ruke slobodno plešu. Na YouTube kanalu WoolStory možete pronaći razne tutorijale o heklanju i pletenju. Neka nametanje počne.

Ima leka biblioteka – Biblioterapija predstavlja metodu lečenja određenih stanja (stres, tuga, depresija…) pomoću knjiga. Zato hajde ponekad umesto u apoteku da odemo malo u biblioteku. Ili da potražimo sve one zaboravljene knjige koje smo nekad čitali ili koje smo želeli da čitamo ali nismo nikako našli vremena za njih. Nađite vremena za sebe, potražite knjige koje volite ili neke koje opisuju zemlje koje biste voleli da posetite pa tako u udobnosti doma svoga, na krilima mašte posetite sve te divne predele.

Ponovo radi bioskop – šta može biti lepše od mekane dekice, tople čokolade, kokica i filmova koji bude praznično raspoloženje. Zima sa sobom nosi praznike koji u naše živote unose posebnu čaroliji, pa zašto ne bismo tu čaroliju pokrenuli i sami, kroz filmove. Neki od predloga su: The Holiday, Love Actually, Last Christmas, The Christmas Chronicles, Office Christmas Party…

Papir trpi sve a tvoja glava ne – dnevnik je baš ono što nam fali kako bismo se oslobodili turobnih misli, stresa i pritiska u glavi. Možete uzeti bilo koju svesku, rokovnik, dnevnik, ili izabrati neki poseban koji će vas podstaknuti da pišete o svemu što vam se dešava, što volite, o stvarima na kojima ste zahvalni. Pišite i oslobodite se svega jer verujem da je to baš ono što vam treba. 

Sve još miriše na nju – aromaterapija je terapija mirisima koji utiču na naše raspoloženje, mentalno stanje i zdravlje. Ona se koristi eteričnim uljima koja imaju lekovita svojstva. Mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji. Sigurna sam da ste primetili da neki mirisi bude neka posebna sećanja, osećanja i emocionalna stanja. Poznato je da miris lavande opušta, umiruje i pomaže kod nesanice. Miris cimeta može da nam pokrene moždane vijuge, a jasmin da nam ublaži depresiju. Zato ulje u ruke i neka čaroban miris odnese sve vaše muke.

Kućna nega pre svega – zima je vreme kada skoro svi imamo sa kožom neke probleme, suva je, lako puca i gubi elestičnost i mekoću. Da ne bismo morali te probleme da lečimo, hajde da ih na vreme sprečimo. Hajde da u svaki dan unesemo male rituale koji pomažu našoj koži a i našem raspoloženju. Naoružajmo se mirišljavim uljima, zagrejmo dlanove i neka zabava počne. Na internetu možete pronaći razne maske i kremice koje možete sami napraviti i svojim potrebama prilagoditi. 

Nek mi nosić pocrveni – spremite sanke, kliska i rukavice, vreme je za zimsku igru bez granice. Hajde da se malo vratimo u detinjstvo, da sa željom i radošću gledamo kako sneg veje, da veselo dočekujemo njegove nežne pahuljice i da se igramo i zabavljamo u prirodi. Grudvajmo se, sankajmo, pravimo sneška belića i anđele. Vreme je da prostruji krv u našim žilama.

Why be moody when you can shake your booty – još jedan način da se pokrenemo, zagrejemo i napunimo energijom je ples. Plesom se oslobađamo negativne energije, plesom stresemo sa sebe svu brigu. Oslobodimo se svih kočnica i stega, zaigrajmo kako nam duša želi, kako nam telo kaže a ne po unapred određenim koracima. Možete plesati u toplini doma svoga, napolju ili pak potražiti neku plesnu salu gde možete i naučiti neki ples. Ja vam predlažem da probate Ecstatic dance…ples koji vas opušta, oslobađa i ne postavlja pravila. Nek se vaše telo kreće kako mu prija.Nemoj grešaka da se bojiš već igraj dok postojiš.


Napisala Ana Stambolić, Virtualno Ogledalo
photo credits Danijel Ivić

Leave a Reply

Your email address will not be published.