fbpx

Stari Grci su imali dva različita koncepta vremena

Ako ste se susretali sa drugim jezicima osim maternjeg, verovatno ste otkrili reč koja označava neku ideju koja se ne prevodi baš tačno na Vaš jezik.

Volim kada se to dogodi. Tako se upoznajem sa novim načinom razmišljanja, sa konceptom koji nisam razmotrio na taj način.

Jezik starih Grka ima dve različite reči za vreme. Chronos se odnosi na vreme koje merimo otkucajem sata. To je vreme koje koristimo dok pokušavamo da ispoštujemo rokove, zakazujemo sastanke ili za odlazak u krevet u pristojan čas. Navodimo ga u brojevima: 8:45 pre prodne, 16:15 posle podne.

Kairos, s druge strane, ima duhovnu posledicu, osećaj važnosti. Predstavlja vreme „u trenutku“, dajući sve tom trenutku i prihvatajući sve što ima da ponudi. Po Kairos vremenu, vi ste zaista prisutni, ne srljate prema sledećoj stvari.

Koji tip vremena Vas ispunjava energijom? Koji Vas iscrpljuje? I najvažnije, koje je Vaše uobičajeno stanje?  

Većina nas radi prema Chronos vremenu, naročito na poslu. Imamo sastanke koji počinju u određeni sat (premda ne moraju da se završe kako je određeno), izveštaji se očekivano podnose  do određenog datuma i imamo vreme na časovniku kada tog dana odlazimo kući.

Mene svakako ovaj tip vremena ispunjava energijom. Volim strukturu i predvidljivost. Volim kada znam šta da očekujem i pokušam da strukturiram moj dan oko takvih očekivanja.

Ali ako snažno verujete u svrhu Vašeg rada, može Vam biti korisno da u danu ostavite vremena za Kairos. Odatle navire inspiracija– vreme koje imate da se zadubite u trenutku i otkrijete nove ideje i kreativna rešenja.

Nažalost, ne možete uvek planirati duboke momente za razmišljanje i svrhu u Vašem danu. Ali postoje stvari koje možete da uradite kako biste pripemili sebe za „Kairos trenutke“ kada dođu:

  • Neprekidno razmišljajte o Vašoj svrsi: znajte zašto radite svoj posao.
  • Stvorite prostor u Vašem kalendaru: praktično kao što i zvuči, potrebno Vam je vreme da mislite, razmislite i budete inspirisani. Možda nećete imati duboke trenutke prilikom prvog pokušaja po Kairos vremenu, ali nije u tome suština. Suština je da počnete da vežbate tako da mislite, maštate ili čitate nešto potpuno izvan Vašeg polja i da se inspirišete onim što možete da primenite u svom radu. Ne možete ga predvideti, ali ga možete omogućiti.
  • Fizički obeležite prostor: Kairos se može javiti u svakodnevnom životu – odjednom se možete izgubiti u trenutku, sigurno. Ali teško je doživeti Kairos usred nereda. Pronađite prostor koji Vas inspiriše i dozvoljava tišinu i razmišljanje.

Mene motiviše završavanje stvari. Ali sam shvatio da u stvari uradim značajan posao kada blokiram vreme kako bih dozvolio da se Kairos razvija. Kada se udaljim od ometanja i rokova Chronos vremena i smestim u tihom prostoru, mogu da doživim Kairos vreme.

Kairos vreme zahteva da ponovo promislimo naše moderne koncepte o efikasnosti i „privođenju stvari kraju“. Ali ako se više fokusirate na efektnost a ne na efikasnost, shvatićete da Vam Kairos vreme pomaže da ostvarite Vaše ciljeve i sprečava izgaranje i gubitak strasti koju imate prema poslu.

Nemojte me shvatiti pogrešno – ne predlažem da potpuno odbacite Chronos vreme. Potrebna nam je struktura u danu i ja svakako ne cenim sastanke koji traju večno (niti sam ikada osetio duhovnu važnost kada sam im prisustvovao).

Pokušajte da izgradite malo Kairos vremena u Vašem radnom danu  i vidite šta će se dogoditi. Bićete osveženi, inspirisani i spremni da uposlite svoje talente kako biste učiinili svet boljim mestom!

….

prevela Mira Bukvić za mindstyle magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published.