fbpx

Razotkrivanje životne energije

U savremenom svetu najčešće se dešava da tokom života sve više gubimo vezu sa samim sobom i poverenje u opšti izvor energije – Ch’i umesto da ta veza sa protokom godina bude jača.

Nedostatak Ch’i uvek uzrokuje haos, a haos još više oštećuje energiju kojom raspolažemo.

U našem telu postoje mnogobrojne vrste Ch’i; Yuan ili nasleđena Ch’i ima veze sa genima i dolazi nam neposredno od roditelja i posredno od predaka. Nekada, nasleđena Ch’i može u velikoj meri da usporava i ometa, zahtevajući da pažnju usmerimo na određene stvari i ograničimo svoje delovanje u raznim životnim oblastima (usled alergija npr.).

Ipak, uprkos genetici, uvek ostaje dovoljno slobodnog prostora da kvalitet života bude poboljšan, o čemu govori Hou Tian ili post-natalna Ch’i. Ova energija stiče se u svakodnevnom životu i svako od nas je uzima iz hrane, vode i vazduha, kao i na druge načine.

Yuan Ch’i često se poredi sa kolima a Hou Tian Ch’i sa putem i kaže se da je najgore „kada loša kola idu lošim putem’’, kao i da je „šteta kada dobra kola idu veoma lošim putem’’. Naša lična odgovornost je da za svoja kola (telo) pronađemo najbolji mogući put, zato što je to najsigurniji način za njihovo održavanje i postizanje neophodnog balansa.

 

Zdravlje ili prvobitna Ch’i

U Kini je razumevanje pojma Ch’i sadržano u samom jeziku, pa je tako bukvalan prevod kineskog karaktera koji označava zdravlje zapravo: „prvobitna Ch’i’’. Isto tako i karakter koji označava vitalnost, u sebi sadrži pojam Ch’i i znači „Ch’i visokog kvaliteta”. Čak i karakter koji označava prijateljsko ponašanje u sebi sadrži pojam Ch’i, ali je ovoga puta u pitanju „miroljubiva Ch’i.”

Premda na svet dolazimo sa ručnim prtljagom sopstvene genetike, ipak je u početku naša Ch’i (relativno) neopterećena i mi se krećemo, dišemo i osećamo vođeni svojom prvobitnom životnom energijom.

Jednom kada detinjstvo prođe a u mnogim slučajevima i pre nego što odrastemo, kvalitet naše Ch’i biva zamućen brigama o svakodnevnom životu.

 

Šta oštećuje Ch’i?

Ljubavne muke i problemi svakodnevne egzistencije, briga o deci i njihovo izvođenje na pravi put, mnogo rada na poslu i kod kuće, dugo gledanje televizije i premalo kvalitetnog sna, preterano unošenje hrane ili konzumiranje hrane lošeg kvaliteta… sve to smanjuje našu vitalnost i stalno se upliće između nas i dostizanja naših potencijala.

Paradoklasno, u savremenom svetu najčešće se dešava da tokom života sve više gubimo vezu sa samim sobom i poverenje u opšti izvor energije – Ch’i (umesto da ta veza sa protokom godina bude jača, zato što – jel’te, postajemo mudriji).

Jednom kada je izgubljen, a to se dešava lako i često neprimetno, balans je teško ponovo uspostaviti i održati. Pri tome, ne postoji jedinstveni savet ili tura lekova i tretmana koja bi, tek tako, ponovo uspostavila balans – osim ukoliko promena nije sveobuhvatna i ne kreće iz nas samih.

Pod uticajem raznih činilaca iz okruženja, Ch’i se troši i – oštećuje.

Nedostatak Ch’i uvek uzrokuje haos, a haos još više oštećuje energiju kojom raspolažemo. Najveću štetu naša Ch’i može da pretrpi zbog jakih emocija i preteranog razmišljanja. Jake emocije sagorevaju čovekovu Ch’i, a svaka prejaka emotivna reakcija i svaki veliki stres, smanjuje količinu Ch’i koja je na raspolaganju. Kada se otrgne od nas samih, obrazac preteranih reakcija tokom dužeg vremenskog perioda može da nam nanese mnogo štete, bez obzira da li se radi o ljutnji, strahu ili tugi.

Nedostatak sna i preterani fizički zamor takođe troše naše rezerve, dok fizičke povrede uzrokuju zastoj protoka Ch’i na mestima koja su pretrpela traumu, što može trajati kraće ili duže vreme.

Zatim, razni uticaji iz spoljašnjeg sveta utiču na stanje naše Ch’i, počevši od vesti o kojima čitamo u novinama i koje gledamo na TV-u; svako nasilje sa TV ekrana dodatno minira naš životni status.

Na našu životnu energiju utiču i toksini iz vazduha i hrane, namirnice lošeg kvaliteta (što je namirnica starija, to ima manje Ch’i); zatim svakodnevno preterano unošenje nikotina, alkohola, kofeina, šećera, (zlo) upotreba lekova i droga…

Osim jakih emocija, našu životnu energiju najviše apsorbuje – razmišljanje.

Današnji svakodnevni život svakako vodi u preterano razmišljanje, koje opet dovodi do psihičkog zamora, kada shvatamo da dodatnim razmišljanjem ne možemo da rešimo problem, ali ipak ne možemo da prestanemo da neprekidno mislimo – čak i noću. Činjenica je da nas informacije bombarduju sa svih strana i da moramo brzo da reagujemo da bismo odgovorili na impulse koji dolaze iz spoljašnjeg sveta. Naš intelekt postaje naša glavna linija odbrane a mi postajemo civilizacija napetosti i opsesivnosti.

Lako je identifikovati se sa svojim umom; ipak, što više razmišljamo, to više trošimo Ch’i. Mnogi Ch’i majstori tvrde da um sagoreva Ch’i kao automobil gorivo, stoga je preterno razmišljanje jedan od glavnih uzroka nedostatka Ch’i i zamora, ne samo umnog već i – fizičkog.

 

Kako se stanje Ch’i može popraviti i ojačati?

Kada je Ch’i jaka i skladna, život cveta. Kada je slaba, u telu i umu nastaju blokade i haos. Kada je oštećena, pate telo i duh. Kako postaviti granicu? Nije lako dobiti odgovor ni na pitanje koje mora da prethodi ovome, a to je: Kako ćemo znati kada je previše?

Na ovo pitanje se ne može odgovoriti sa nekog univerzalnog i sveznajućeg mesta, najviše zato što svako to najbolje zna za sebe. Ukoliko vam je nekada dosta sopstvenih misli i emocija, ako vas sopstvene misli umaraju, to može biti znak da ste već daleko odmakli u iscrpljivanju rezervi.

Čovek treba da zna – ili da nauči kada treba da stane. Rešenje postoji, ali je sveobuhvatno i sastoji se prvenstveno u smanjenju faktora koji oštećuju Ch’i; zatim slede postupci kojima se Ch’i može obnoviti, pročistiti i izlečiti. Neka od rešenja su:

Meditacija – može pomoći u tome da se smire um i emocije, što pomaže obnavljanje energije.

Vera – vera i molitva mogu pomoću smirenje i uspostavljanje mirnog mesta u sebi.

Odmor – nekada je neophodan; da li vam je sada neophodan i u kojoj meri, to znate samo vi sami.

Fizička aktivnost – treniranje u fitness klubu i redovno plivanje na bazenu oslobađa od turbidne energije i vraća Ch’i tamo gde ona treba da bude – u telo.

Zdrava i umerena ishrana – šta je za vas dobro, to najbolje znate vi sami; ako ne znate, potražite stručnu pomoć nutricioniste; čitajte knjige i tekstove na internetu o zdravoj ishrani; najvažnije je da ishrana bude umerena i da se ne preteruje, zato što višak Ch’i može stagnirati u želucu i crevima; u kineskoj medicini, doručak je važan i ne treba ga preskakati; najbolje vreme za isti je 7-9 ujutro, u vreme kojim vlada želudac.

Akupunktura – akupunktura je dokazano efikasan način za smirenje uma i emocija i obnavljanje rezervi Ch’i; lekar kineske medicine tačno zna koje tačke na telu da ubode da bi podstakao kretanje Ch’i, kao i njeno obnavljanje

Rad na sebi i oslobađanje od štetnih navika – rad na sebi može u značajnoj meri pomoći da se prepoznaju načini funkcionisanja koji su nezdravi i štetni; prepoznavanje je početak proseca promene; rad na sebi takođe može pomoći da se gubi manje Ch’i u suočavanju sa novim problemima; osim toga drugi nekada mnogo bolje sagledavaju situaciju od nas samih, koji smo uvek previše blizu – sebi.

Yoga, Ch’i Kung – obe metode pomažu smirenje uma i emocija, ali zalaze i dublje, u sferu stagniranja energije i rada na pojedinim delovima tela i energijom u organima.

Kreativno ispoljavanje – ukoliko vas kreativno ispoljavanje smiruje, to onda može biti dugoročno i pravo rešenje za obnavljanje vaše energije; pisanje, slikanje ali i pevanje – solo i horsko – može nahraniti vaše telo sa Ch’i.

Razmena s drugima – razmena je važna, kontakt sa drugima obnavlja i smiruje; kada vam je teško, nemojte se izolovati i tražiti pomoć od televizora, zato što vas on ne vidi; gledajte druge u oči, sve što želite da kažete recite uživo, a ne telefonom; družite se, razgovarajte sa starim prijateljima ili – potražite nove.

 

…….

Napisala: Snežana Tufegdžić, www.feng-shui.in.rs
photo credits Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.