Nema ko ne voli pastu, jednostavno se sprema, ukusna je u svim varijantama, čak i kad joj dodate samo malo proprženi beli luk i parmezan. Jednostavno a dobro. Međutim, ako pak izbegavate pastu jer se posle ne osećate dobro, onda je pasta od pirinča prava stvar za vas. Za nas. Valja samo malo provežbati i pronaći ukuse koji vam odgovaraju. Postupak pripreme je isti, još jednostavniji. I nije toliko bitno da li je kuvana pasta al dente ili ne. Biće neobična u početku. Stavite vodu za nudle na šporet da proključa i ubacite nudle. Njima je 5 minuta dovoljno i zato je bolje pripremiti sos unapred. Sos može da čeka pastu ali pasta ne može da čeka sos.
Potrebno nam je da imamo još:
pesto sos – imamo i recept
cherry paradajz
parmezan – mi volimo Grana Padano
maslinovo ulje
beli luk – kako se pravi garlic sautee, vidi dole
morska so
Homemade pesto
- bosiljak genovese, jedna šaka pa koliko stane u vašu 🙂
- rukola, spanać, bilo šta zeleno
- proprženi bademi i orasi, i ili suncokretove semenke
- so, biber
- maslinovo ulje
- sok od pola limuna
- parmezan (može a i ne mora)
Sve staviti u blender, minut blendirati i domaći pesto je gotov. Odmah da ubacite u nudle. Dodajte maslinovo ulje i promešajte.
U idealnom receptu pinjoli su ti orašasti plodovi koji daju šmek tzv pravom pesto sosu, ali šta nas briga, koristimo ono što imamo, ovo je domaći pesto. Probajte, možda vam se svidi a možda i vi osmislite neku novu varijantu za sebe.
Garlic sautee
Spremite beli luk i ghee ili kokosovo ulje. Ovo je stvar ukusa, samo nemojte pržiti na maslinovom ulju, nego na nekom drugom. Čak je i mast od mangulice dobra opcija, jer dodaje neki ukus jelu. Ghee ili kokosovo ulje su moji lični favoriti, no mnogima taj ukus nije prijatan. Presa za beli luk je bitan alat u kuhinji. Nabavite ga. Nabavite ju 🙂 Biće vam sva jela ukusnija, jer beli luk nećete seckati nego očišćene čenove ubacite u presu. Pritisnete – tako vežbate mišiće ruku. Ubacite luk u zagrejano ulje. Sve će malo da šišti i pršti, pa promešajte, dodajte so i pazite da ne zagori. Čim porumeni luk, sve zajedno sa uljem ubacite u nudle i pesto sos. Promešate još jednom.
I ovo jelo je već gotovo, ali ako je sezona cherry paradajza, isecite ih napola i dodajte i to, dobićete paletu različitih ukusa i boja. Sveže, vegetarijanski, gluten free i nadasve ukusno. Niko neće ni primeti da nema mesa.
Kad servirate, sipajte u tanjir i preko narendajte parmezan. Grana Padano je naš favorit. Ne štedimo na parmezanu 🙂
Izgledaće još lepše ako pospete i malo crnog susama.
Sveži listići origana on the top. Ali sad već dopuštam mašti da me vodi, jer ne mogu da se zaustavim.
…………
iz knjige Soulfood, recepti za srećniji život by Žana Poliakov
photo credits: ŽP nabrala sve u svojoj bašti i testirala svoj novi iphone u kuhinji 🙂
svi recepti preselili su se na soulkitchen.network