fbpx

Oslobađanje divlje žene

Mnogi ne znaju da je pole and dance umetnička disciplina koja se sastoji od kombinacije plesa i izvođenja akrobatskih postura na vertikalno postavljenoj šipci. Mnogi ne znaju da pole and dance potiče još iz 12. veka, iz Indiji i da su ga vežbali uglavnom muškarci. Ova displina je migrirala u Sjedinjene Američke Države zahvaljujući putujućim cirkuskim predstavama i nastupima plesačica iz Indije.

U današnje vreme većina ljudi pole and dance povezuje sa striptiz klubovima. Sa mračnim mestima gde se polugole striptizete vrte oko šipke, gde se masni i zadrigli tipovi naslađuju, te im kače novčanice oko struka ili stavljaju u grudnjake. Retko ko bi se setio da uopšte istražuje to “mračno polje”. Retko ko bi  nešto pročitao ili imao hrabrosti da čuje nečije iskustvo bez predrasuda. Razni filmovi poput “Showgirls”, “Striptease i film novijeg doba “Hustlers” su se bavili temom striptizeta i izloženosti ženskog tela. Naravno, kritike su bile i pozitivne i negativne, ali je barem tema ženske seksualnosti počela da se menja i dobija nove oblike u današnjem društvu. Pole and dance (ples oko šipke) se tokom vremena razvio u mnogo pravaca i postao je vrsta aerobne/fitnes discipline, i to su: Pole Burn, Pole Chair Dance, Go Go Belly Pole Fusion, Booty Pole, Exotic Pole, Stretching Pole, Latin Pole, Spinning Pole, Artistic Pole i S Faktor.

Kako sam ja dospela na pole and dance, a samim tim i u Klub srećnih žena, i počela da treniram S faktor, je ustvari priča o hrabrosti i spremnosti da pratim sopstvenu intuiciju. Kao i znakove kraj puta. Kraj januara 2019. godine je bio prilično mračan period za mene. Bila sam na prekretnici života, bez posla, u konstantnim preispitivanjima. Presabirala sam se sama sa sobom – ko sam, šta sam. Tada mi je sve bilo nekako neizvesno. Da li ću se vratiti na stare poznate stvari ili ću naći negde snagu za nov život? Koji je opet pun neizvesnosti i to baš pred … ulazak u 40. godinu.

Jedno veče šetajući psa u parku, prelistavala sam Instagram kad mi je iskočio post koji je reklamirao besplatan intro čas o S faktoru. Na slici žena koja se vrti oko šipke. Wow, delovala je senzualno i zavodljivo, divlje i intrigantno!

Ok, prijaviću se na čas, ionako je besplatan. Najviše me je u tom trenutku privukla sloboda i ženstvenost kojim je odisala ta devojka na šipci. Tada nisam bila u mogućnosti ni da plaćam časove, sve oko mene je bilo crno. Ali kako to biva – život uvek ima neko rešenje za hrabre i odvažne. Taj odlazak na intro čas tog za mene mračnog januara je bilo nešto najbolje što je moglo da mi se desi. Na nekin način tada je i krenuo proces ozdravljenja one istinske, davno zaboravljene, žene u meni.

Za ove dve godine, koliko treniram pole and dance, sam mnogo naučila o sebi. O svom odnosu prema telu i odnosu prema seksualnosti. Nekako je sve ono skriveno i potisnuto isplivalo na površinu. Shvatila sam da sam odrastala u okruženju gde je žensko telo na neki način oteto od žene. Da je u našem društvu sramota biti ona prava istinska žena. Sramota je biti seksi, divlja i svoja. Samo kad se setim ‘dobronamernih prekora’ mame, tetaka i baba:

‘Jovana skupi, noge kad sediš’,
‘devojka se ne ponaša tako’,
‘gde si pošla sa tim dekolteom’,
‘hoćeš da misle za tebe da si kurva’,
‘obuci se’,
i dan danas se trudim da “sperem sa sebe” ova uverenja i ove zaprljane žigove urezane u telo Jovane devojčice i devojke. Sada kao žena, kroz svoje odnose ili nedostatak odnosa osećam ovo oštećenje na mnogo nivoa, a takođe i shvatam da je isceljenje i budjenje one istinske divlje žene samo u mojim rukama. I samo moja odgovornost. 

Osnovni S faktor se sastoji od 8 nivoa i svaki nivo traje 2 meseca. Osmišljeno je tako da se osoba polako upoznaje sa pokretima, plesom, i postepeno uvodi u izvodjenje postura na šipci. Na samom početku, za vreme prva dva nivoa kada smo sve još stidljive i uplašene od izloženosti, trenira se u helankama, to je period kad se devojke opuštaju, povezuju sa svojim telom i povezuju sa grupom. Kada steknemo poverenje u to da je okruženje sigurno i podržavajuće, od trećeg nivoa se vežba u trikoima, Ili crnim gaćicama, jednostavno su noge gole, jer su i položaji na šipci sve izazovniji te je nemoguće vežbati obučen. Centralnu ulogu u razvijanju odnosu prema plesu ima trener, tj učiteljica plesa. Važno da ta osoba bude lagodna i prirodna u svom telu, jer je ona neko ko je primer, takoreći “plesna muza”. Druga najvažnija uloga pripada grupi žena sa kojima deliš prostor i povezanost.

Pole and dance S faktor je metoda osmišljena tako da je osobi jedini fokus na unutra i na razvijanje odnosa prema sebi i svom telu. Sala za treninge je prostrana sa više postavljenih šipki. Za vreme rada svetlo je uglavnom prigušeno, i u prostoriji ne postoje ogledala.

Trening se sastoji od 2 dela. U prvom delu od 45 minuta, vežba se rutina na podu koja se sastoji od istezanja i plesnih pokreta. Drugi deo se sastoji od vežbanja na šipci i učenja postura. Pri kraju svakog časa se izdvaja vreme za individualni ples svake vežbačice – to je vreme kada ona izlazi iz zone komfora i pušta iz sebe “onu prelepu senzualnu ženu”. Kada se izvodi ples i za vreme samog vežbanja na podu, oči su zatvorene – potpuni je fokus na unutra. Moja grupa žena i ja smo stigle do 8. nivoa S fakora. Onda je naša instruktorka počela da uključuje i Exotic pole pokrete i rutinu, tako da smo dodatno proširile prostor i mogućnost za napredak u plesu. Exotic nam je doneo i nove izazove, u smislu preispitivanja snage i izdržljivosti na šipci, a sa druge strane i novi prostor za kreativno razvijanje kroz ples. Kombinacija S fakora kao osnove i Exotic nadogradnje deluje kao neki novi pravac koji će se razvijati u budućnosti.

Imala sam ludu sreću i pronašla svoju soul sisters grupu. Ima nas 8 sve zajedno sa našom instruktorkom Violetom. Violeta je najmlađa od nas, ali je nekako savršeno seksualno oslobodjeno i probudjeno biće. Lepo je gledati je dok pleše, jer je slobodna i prirodna – baš je prava inspiracija! Kao grupa smo kompaktne, mi smo jedna drugoj podrška, podsticaj za napredak, neko ko ti daje sigurnost i priznanje za tvoje senzualno unutrašnje biće. Bez obzira na naše telesne nesavršenosti, svaka je apsolutno prelepa boginja dok pleše i kreće se kroz prostor. Kroz ove dve godine smo zajedno porasle. Svaka je jačala svoje samopouzdanje, gradila zdraviji odnos prema svom telu. Opušteno se šetamo u donjem vešu i da se pritom osećamo lepo i prijatno u svojoj koži.

Pole and dance me je naučio da budem izdržljiva i uporna jer je neke položaje na šipci jako teško izvesti, potrebna ti je ogromna disciplina i fizička snaga. Naučila sam da je ok pasti i ustati, i ponovo sve ispočetka probati, da jednostavno ne postoje neuspesi, već samo momenti kad shvatiš da je potrebno više da vežbaš i više pokušavaš. Pole and dance mi je doneo mentalnu snagu i jačinu koja mi je falila u svakodnevnom zivotu.

Nije bilo baš lako izdržati pritiske okoline kad sam počela da vežbam. Kad nekome kažeš da vežbaš ovu disciplinu ili su zbunjeni, verovatno u glavama zamišljaju striptizete i klubove i pitaju se kako li sam ja dospela tamo 😊 ili su odmah u fazonu “užassss”. Retki su oni koje nešto baš zanima šta ja to vežbam i kako to izgleda. Na primer, moje najbliže okruženje je bilo pritajeno zgroženo. Mama je sa tetkom istraživala na internetu šta je to što vežbam, pa je čak i pomenula sestri svoje strahove da nisam slučajno završila u prostituciji. Na kraju sam shvatila da mi suštinski i nije važno šta drugi misle, već šta ja želim. U Klubu sam Srećnih žena i presrećna sam jer sam deo ove društveno izopštene bande koja je dovoljno hrabra da voli, neguje i podržava tu zdravu i divlju ženu u sebi. Pa tako i u drugima. Poželela bih to svim ženama na ovom svetu.

….

napisala Jovana Popović

Poučan video o S kaktor plesu možete pogledati klikom na ovaj link –
Let’s get naked:  

One Comment

  1. Odličan tekst 😊 dokaz da doživljaj svega zavisi od ugla prosmatrača i otvorenosti za drugačije stvari… a kad smo otvoreni za novo, magija može da počne

Leave a Reply

Your email address will not be published.