Oči su ogledalo zdravlja

Verujem da nam je svima dobro poznata izreka Oči su ogledalo duše koja se odnosi na to da se u očima može videti svaka emocija, da se u očima može sagledati prostranstvo duše…a da li ste znali da postoji metoda u alternativnoj medicini kojom se na osnovu izgleda (boje, teksture i karakteristika) rožnjače može utvrditi ne samo psihičko/duševno već i zdravstveno stanje našeg organizma!?

Iridologija je tehnika koja se koristi u alternativnoj medicini kako bi se ustanovilo zdravlje ljudi. Što znači da su oči ne samo ogledalo duše već i ogledalo zdravlja. 

I baš kao što nam mape pokazuje pravac, putanju, smernicu, tako su i naše oči svojevrsna mapa koja nam pokazuje fizičko i psihičko stanje kao i snage i slabosti različitih organa u našem telu. Iz tog razloga se ova tehnika često poredi sa refleksologijom – tehnika masaže stopala u cilju olakšanja tegoba unutrašnjih organa (određeni deo stopala odgovara određenom organu). Isto tako se i u iridologiji smatra da se  određeni delovi irisa odnose na određene delove tela, pa se na osnovu toga utvrđuje i psihičko a i fizičko stanje pacijenta. 

Ova metoda je poznata još iz vremena Stare Grčke, a koristi se i u kineskoj medicini. Prvi zvanični opis metode pronađen je u knjizi Chiromatica Medica doktora Philippus Meiens iz 1665. godine u kojoj je objavio istraživanje koje govori o promenama u oku koje su povezane sa stanjem organa. On je opisao promene na oku kod pacijenata koji su bili bolesni ili povređeni i na kraju su izlečeni. Kao tvorac iridologije navodi se mađarski lekar Ignaz von Peczely. On je prvi upotrebio ovaj termin. I Nils Liljekuist se takođe smatra jednim od začetnika ove metode. On je patio od porasta limfnih čvorova i bio je podvrgnuk lečenju jodom i kininom nakon čega je primetio promene na svom oku koje je i zabeležio u atlasu Dijagnoza oka iz 1893. godine koji sadrži 258 crno-belih i 12 ilustracija. 

Osnovni cilj ove metode je prevencija ozbiljnih degenerativnih procesa kroz preventivu, adekvatnu ishranu,  duhovnu i emocionalnu podršku.

Postoje četiri principa na kojima se iridologija zasniva:

  • Stanje očnog živca
  • Stanje krvi i limfnog sistema
  • Adekvatna cirkulacija
  • Ishrana, stanje duha, odmor, disanje 

Oči predstavljaju produžetak mozga, pa samim tim su preko mozga i živaca povezane sa svakim organom u telu. Što znači da naše oči kao takve predstavljaju jasnu sliku našeg mentalnog a samim tim i fizičkog stanja. 

Iridologija koristi iris (dužicu oka) kao mapu za razumevanje stanja i promena u našem telu i mozgu. Pri čemu se analizira boja, prstenovi i druge promene (znaci), promena boje oka ili razne senke na oku, oblik zenice i slično. Iris oka je podeljen na 12  segmenata i 7 koncentričnih krugova (vidljivi su samo kad postoji neka anomalija u organima na koje se odnose- srce, creva, bubrezi, pluća, mozak i koža, polazeći od broja jedan (krug najbliži zenici) do broja sedam). Svaki organ ima svoje mesto u tih 12 segmenata. Na primer zona između 11og i 1og segmeta predstavlja mozak. 

Prema ovoj metodi iris desnog oka odražava zdravlje desne strane našeg tela, dok iris levog oka – leve strane. Što znači da se organi sa leve strane tela očitavaju u levom oku a sa desne u desnom, jedino se srce očitava u oba oka. Anomalije u nekim slučajevima izgledaju kao mrlje, a ponekad i kao kratki „štapići“ ili drugi nepravilni oblici. Kao znak bolesti može poslužiti i promena boje irisa na određenom mestu. Na osnovnoj boji našeg oka se u tom slučaju mogu primetiti primese nekih drugih boja u vidu mrljica ili štapića. Pa tako žuta boja upućuje na loš rad bubrega ili na problem sa žučnom kesom, narandžasta na probleme sa gušteračom i šećerom a smeđa boja upućuje na probleme sa jetrom. Drugi znaci su i crvene tačke koje imaju neki geometrijski oblik (trougao, kvadrat, romb, itd.) Ovakvi znaci se obično pojavljuju nekoliko meseci pre same bolesti. U središtu irisa se nalazi zenica – ovalni otvor. Zenica može biti proširena (što se povezuje sa psihičkim poremećajima), sužena (problemi sa kičmom, meningitis) ili nejednaka (paraliza). Ako je zenica izvan centra, upozorava nas o plućnim ili želučanim bolestima. To su neke od promena, znakova koji nam otkrivaju šta se sve dešava u nama.

Zanimljiva činjenica je i ta da se boja naših očiju može promeniti ako potpuno promenimo način na koji se hranimo. Naime, zdravstveni stručnjak dr Robert Morse veruje da je spoljni kvadrant oka povezan sa zdravljem našeg mozga a da je unutrašnji krug povezan sa probavnim sistemom. Dr Morse smatra da visoka koncentracija žutih nijansi upućuje na toksičnost organizma pa samim tim ishrana koja je bogata voćem i povrćem može uticati na promenu boje naših očiju. On veruje da spanać pomaže da oči budu mlade i sjajne, med utiče na toplinu boje oka, a morski plodovi mogu da pojačaju intenzitet boje. Postoji serija njegovih video zapisa koja govori baš o ovom fenomenu.

Više informacija o ovoj metodi možete potražiti u knjizi dr Jensena Iridologija.

Čak i sam princ od Velsa, princ Čarls u svojoj knjizi iz 2010. godine Harmonija: Novi način gledanja na svet priča i hvali ovu tehniku. Ako je kraljevska porodica probala, zašto ne bismo i mi.

za vas istraživala i napisala Ana Stambolić, www.virtualnoogledalo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.