Mind Movie – režiser svog života

Ukoliko ste pratilac rada dr Džoa Dispenze i planirate da u budućnosti prisustvujete nekoj od njegovih naprednih radionica verovatno ste već upoznati s konceptom Mind Movie, koji predstavlja jednu od obaveznih stvari koje učesnici moraju da imaju sa sobom da bi prisustvovali radionici.

 

Ukoliko niste imali prilike da se sretnete sa ovim alatom iz palete mnogobrojnih tehnika rada na sebi, ukratko Mind Movie predstavlja kratak film o vašoj željenoj budućnosti. U stvari se radi o dinamičnoj verziji nekada široko poznatog Vision Board-a, naročito popularizovanog posle prikazivanja filma Tajna (The Secret). Vision Board je na početku bio obična tabla na koju smo prvo fizički lepili sečene fotografije iz časopisa sa kratkim rečenicama svega onoga čemu bismo želeli da svedočimo u našem životu, da bi kasnije bile razvijene digitalne verzije sa istim konceptom samo što se tabla nalazila na našem računaru ili nekom drugom elektronskom mediju.

 

Nakon toga 2007. godine, Mind Movie tehnologija je razvijena od strane dva australijska preduzetnika, Natali i Glen Ledvel (Natalie & Glen Ledwell) koji su uočili da Mind Movie može biti veoma moćan alat u pomoći ljudima u izgradnji novih uverenja koja će im omogućiti da unaprede svoje živote. Početkom 2008. godine primili su veliki broj e-mejlova u kojima su im korisnici zahvaljivali objašnjavajući koliko im je Mind Movie promenio život u potpunosti na bolje. Tada su odlučili da se potpuno posvete razvoju ove tehnologije i od toga su napravili vrlo unosan biznis.

Dr Džo Dispenza ga je uključio kao obavezan alat na svojim radionicama i u svojoj knjizi “Ostvari Svoje Neograničene Sposobnosti” (Becoming Supernatural), Mind Movie zauzima celo jedno poglavlje. Od kada je uključen u radionice, dr Džo Dispenza kaže da svedoči bezbrojnim neverovatnim događajima u životima njegovih korisnika. Mnogi su pronašli nove kuće, prodali stare koje su do tada bile godinama na prodaji, video je kako se željeni odmori ljudima spontano pojavljuju bez logične osnove i neke nove veze koje su se razvijale neočekivano i ni od kuda. Svedočio je mnogobrojnim izjavama o razvoju potpuno novih karijera, izlečenjima od najrazličitijih bolesti, tako da se po njemu ovaj alat može koristiti u bilo kojoj oblasti života, od poboljšanja zdravstvenog stanja, preko unapređenja karijere i priliva novca do pronalaženja partnera. Jedno od svedočenja MM korisnika sa dr Dispenzine radionice se može pogledati u sledećem videu:

 

 

Za dr Dispenzu to ne predstavlja više nikakvu magiju već je Mind Movie samo jedan od praktičnih alata za usklađivanje sa našom novom željenom sudbinom.

 

Kakve su ti misli takav ti je život

Mnogim naučnim metodama je utvrđeno da ljudsko telo ne zna da napravi razliku da li se nešto stvarno dešava u našoj realnosti ili je to neki događaj koji mi samo zamišljamo u našem umu. Kao jednostavan primer može se naći u mnogim tekstovima vežbanje vizuelizacije u kome zamišljamo limun ispred nas, kako ga pažljivo sečemo, uzimamo krišku i stavljamo je u usta. Istog trenutka naše telo će početi da proizvodi potpuno iste reakcije kao da se limun zaista nalazi u našim ustima. Pljuvačne žlezde će početi da rade, naša usta će se nesvesno skupiti i naše lice će dobiti namršteni izraz. Na potpuno isti način bez obzira o kakvom se “limunu” koji zamišljamo u našem umu radi, naše telo će početi da proizvodi hemijske reakcije u skladu sa tim scenarijem. Pa tako ukoliko smo recimo imali neki konflikt sa kolegom na poslu pre nedelju dana, ali mi ponovo oživljavamo tu scenu rasprave u našoj glavi ili je prepričavamo nekome, ukoliko je ta situacija još uvek nerazrešena naše telo će ponovo preživeti isti set reakcija kao tog dana dok se događaj stvarno dešavao. Proživeli bismo ponovo isti osećaj besa, nemoći, možda znojenje dlanova ili ubrzano lupanje srca. Na žalost mnogi ljudi ostaju predugo vezani za neku traumu ili negativan događaj koji se desio pre nedelju dana, mesec ili čak pre nekoliko godina iznova i iznova oživljavajući taj scenario u svojoj glavi, čime se može reći da oni ostaju praktično zarobljeni u prošlosti.

U trenutku kada ljudski mozak registruje nešto iz okoline kao potencijalnu opasnost momentalno šalje signal koji se širi kroz celo telo pripremajući ga za odbranu, bežanje ili sakrivanje. Puls se automatski ubrzava, krvni pritisak se podiže, zenice se šire, i obzirom da telo smatra da treba da se bori sa nečim ili beži od nečega, krv se prirodno pumpa pojačano u ekstremitete zajedno sa povišenim protokom glukoze u ove delove. Paralelno automatski se gase ili usporavaju svi oni centri koji nam neće služiti u takvoj situaciji. Tako se isključuju funkcije varenja, reprodukcije i regeneracije kao i imuni sistem, jer telo ne smatra da je sada vreme da se jede, uživa, prave bebe ili odmara. Kada situacija koja je indukovala signal na opasnost prođe, naše telo se lagano vraća u normalno stanje i svi centri se vraćaju u normalno stanje funkcionisanja. Međutim šta se dešava ukoliko mi stalno živimo u tom stanju preživljavanja i borbe sa neprijateljem koji se nalazi samo u našoj glavi? To znači da je naše telo stalno u stanju straha i funkcije koje su potrebne za normalan život su praktično konstantno isključene. Zbog toga često možemo videti osobe koje žive pod stalnim stresom kako su brzo ostarile, kako imaju određene poremećaje u ishrani ili još gore oboljevaju od mnogih ozbiljnih bolesti.

Još opasnije od toga je što se posle izvesnog vremena telo navikava na ovakav način funkcionisanja i postaje zavisno od hemikalija stresa, tako da i ako više ne mislimo o konkretnom događaju ili situaciji koja je pokrenula ovaj proces, naš mozak konstantno skenira okruženje tragajući za drugim okidačima koji će ponovo aktivirati ovo stanje. Na taj način mi sve manje uočavamo lepe stvari oko nas, dobre mogućnosti za naš napredak i našu dobrobit ili i ako ih uočimo ignorišemo ih i ne iskorišćavamo, ali konstantno pronalazimo nove i nove opasnosti i stresne situacije da bi smo mogli da potvrdimo naše, sada već prirodno stanje žrtve.

Zato se postavlja pitanje: Ako naše misli mogu da nas razbole i učine naš život mizernim, da li na sličan način naše misli mogu da nas ozdrave i da poboljšaju kvalitet našeg života?

Kreativna vizuelizacija danas zauzima značajno mesto u psihologiji sporta. Ono što je očigledno, pozitivna vizuelizacija podiže kod sportista samouverenost i motivaciju. Manje očigledno je da u isto vreme utiče na i izoštrava mišiće sportista. Psiholog Edmund Džejkobson (Edmund Jacobson) koristeći posebne instrumente otkrio je da se tokom procesa vizuelizacije kod atletičara pokreću i mišići koji bi se pokretali i u slučaju sprovođenja iste aktivnosti u realnosti. Dalje je otkriveno da osoba koja konstantno vizuelizira određenu fizičku sposobnost razvija posebnu memoriju u mišićima, koja će joj kasnije pomoći kada bude izvodila određenu aktivnost u stvarnosti da postigne bolje rezultate.

Drugo interesantno ispitivanje je urađeno sa dve grupe ispitanika, gde je jedna grupa imala zadatak da izvodi određeno vežbanje na klaviru dva sata, svakoga dana u toku jedne nedelje. Druga grupa je dobila zadatak da samo zamišlja kako izvodi isto vežbanje ali potpuno vividno zamišljajući kako pokreću ruke i sviraju na klaviru. Na kraju vežbanja ispitivanje je pokazalo da su se kod obe grupe ispitanika razvili potpuno isti delovi mozga kao i da su se stvorile potpuno iste veze među neuronima bez obzira da li je vežbanje izvođeno u realnosti ili samo u umu ispitanika. Takođe ispitanici koji su samo zamišljali da sviraju mogli su da na potpuno isti način izvedu vežbano delo i u relanosti na pravom klaviru.

Našu trenutnu ličnu realnost po dr Dispenzi definiše naša trenutna ličnost, koja se sastoji od toga kako razmišljamo, kako se ponašamo i kako se osećamo. Zbog toga, bez obzira kako se upotrebljava, kako objašnjava dr Dispenza, Mind Movie omogućava ljudima da konstruišu svoju novu realnost podsećajući se na dnevnoj bazi o izborima koje treba da učine, novim ponašanjima koja treba da demonstriraju i novim osećanjima po kojima moraju da žive. Ovo je sve neophodno jer nije moguće stvoriti novu realnost u istim okvirima u kojima trenutno živimo, već je potrebno da se prvo mi promenimo, a onda će moći i da se promene okolnosti u našim životima.

 

  

 

Priprema i korišćenje Mind Movie

Gore pomenuti softver Mind Movie (https://www.mindmovies.com/) je možda najlakši način za pravljenje filma o našoj novoj realnosti koji trenutno postoji na tržištu, ali u suštini moguće ga je napraviti i pomoću mnogih drugih alata. Na isti način za korisnike iPhone-a film se može napraviti uz pomoć programa iMovie koji dolazi u sklopu telefona. Takođe tu su još neki softveri kao što je Free Movie Maker, Pinnacle Studio, Adobe Spark Video ili bilo koji drugi program koji ima sposobnost da generiše slike, reči i muziku u kratak film. Prednost Mind Movie programa je u tome što ima bazu pripremljenih slika i motivacionih rečenica, klasifikovanih po različitim životnim oblastima, kao i bazu raspoložive muzike, što skraćuje vreme pripreme koje bi bilo potrebno za pretraživanje po internetu.

Mind Movie treba da na kraju bude kratak film sastavljen od slika i kratkih rečenica koje jasno predstavljaju našu novu željenu realnost, sa muzikom koja pozitivno deluje na naše emocije i budi u nama dobro raspoloženje. Trajanje nije ograničeno ali se preporučuje da to bude kraći film od nekih 3 do 5 minuta sa oko 20 do 40 slika sa motivišućim rečenicama. Takođe film može da se odnosi na ciljeve iz samo jedne oblasti našeg života ili na više njih zajedno. Dr Dispenza u knjizi preporučuje da se napravi jedan koji će se odnositi na zdravlje, odnosno dobrobiti vezane za naša fizičko i mentalno stanje, i drugi, poseban vezano za ljubav, veze i novčana ili druga bogatstva.

Prvi korak je jasno definisati šta je to što želimo da ostvarimo u našem životu. Za nekoga će biti jednostavnije da krene od jasnog uvida u trenutnu realnost. U tom smislu može biti korisno da zamislite svoj život kao film koji trenutno živite po jednom scenariju. Posmatrajte sebe sa režiserske stolice. U kakvom filmu je zaigrao vaš lik, da li je to neka drama, komedija, akcioni film sa primesama trilera? Da li je vaš karakter glavni lik u filmu ili je neka sporedna uloga koja je tu da bi podržala živote nekih drugih likova i toliko se saživela s tom ulogom da svoj život praktično i nema, i zbog toga je duboko nesrećna?

Poređajte sve oblasti svog života na papir i odredite žanr za svaku od njih i ulogu koju ste preuzeli da igrate u njoj. Da li je vaš karakter u nekim oblastima tužan, nesrećan i neispunjen, koji je to tačno scenario koji je dao vašem liku takve karakteristike? Sa druge strane koje su to oblasti koje vas ispunjavaju i u njima sve besprekorno klizi i dešava se baš onako kako biste vi želeli?

Jednom kada jasno osvestimo sve ono što ne želimo, mnogo je lakše definisati šta je to što hoćemo u našem životu.

 

Sve izjave trebaju da budu u sadašnjem vremenu, pa tako neke od njih mogu biti:

  • Osećam se voljeno svakoga dana
  • Uživam sa partnerom u iskrenoj ljubavi
  • Živim pravu ljubav svakoga dana
  • Moje telo je zdravo i u top formi
  • Svaka ćelija u mom telu je savršeno zdrava
  • Moje telo je puno snage i savršeno zdravo
  • Radim malo, a zarađujem puno i sl.

 

Zatim je potrebno pronaći slike koje će za nas lično oslikavati tu novu željenu situaciju, iskustvo ili stanje. Slike mogu da budu vaše lične ili neke preuzete sa interneta. Važno je da u vama bude dobru emociju i predstavljaju podsetnik na ono što želite da vam se ostvari. Nakon toga potrebno je poređati slike u nekom logičnom redosledu i staviti na njih prigodan prethodno osmišljen tekst.

Kao što je dobro poznato muzika nas brzinom svetlosti vraća u neke prošle događaje iako je čujemo posle mnogo vremena nakon tog događaja. Probudi u nama sećanja i sve osećaje koje smo imali u tom trenutku u prošlosti, probude se slike mesta, mirisi, ukusi i zvuci. Ukoliko je događaj bio pozitivan u nama se bude osećaji sreće i radosti, dok ukoliko je događaj bio po nas negativan, kada čujemo pesmu osećaćemo se ponovo tužno i nesrećno. Zbog toga je muzika jako važan element Mind Movie-a i potrebno je izabrati neku čiji vas prvi taktovi ‘ubacuju’ u dobro raspoloženje jer događaji koji treba da vam se ostvare će biti oni koji će vas dovesti u stanje sreće i radosti.

Zbog lakšeg razumevanja krajnjeg produkta sledi kratak Mind Movie vezano za zdravlje koji se može preuzeti besplatno sa sajta https://www.mindmovies.com/ kao i još neki gotovi primeri vezani za druge oblasti života:

 

 

Ili vezano za novac sa YouTube kanala Mind Movie: https://www.youtube.com/watch?v=r5wdVGxQFjA

 

Kao što je mnogima poznato još iz srednjoškolske psihologije, naš um se deli na svest i podsvest. Ljudskim ponašanjem upravlja set prethodno nagomilanih iskustava, učenja, doživljaja koje sakupljamo tokom celog našeg života. Na toj osnovi se grade i naša uverenja o nama samima i svemu oko nas i u mnogome određuju našu životnu putanju. Negativna iskustva koja doživimo tokom života ostavljaju poseban pečat koji postavlja nesvesno mnoga ograničenja na naš sistem samovrednovanja i definiše veru u naše sposobnosti da ostvarimo ono što poželimo kao i naše mišljenje šta je to što mi zaista zaslužujemo. Da bi smo uspešno promenili ona uverenja koja nam ne služe u pozitivna uverenja i kao kod prethodno pomenutih sportista usvojili nova koja će nam dati motivaciju i stvoriti novu mišićnu memoriju u našem mozgu potrebno je da ga pothranimo novim činjenicama uz prateće dobre emocije. Da bi taj proces bio uspešan neophodno je pristupiti onom delu mozga koji je poznat kao podsvest ili nesvesno.

Zbog toga se preporučuje da se ovaj kratki motivacioni film gleda najmanje dva puta u toku dana. Ujutru kada se tek probudimo i dok smo još uvek u polu budnom stanju jer tada naša podsvest mnogo lakše prihvata sugestije i naš analitički um nije još uvek potpuno probuđen i aktivan. Takođe uveče, pre spavanja kada se naši moždani talasi usporavaju jer se podiže nivo melatonina i naš mozak se prirodno priprema za spavanje i sanjanje. Pored toga je preporučljivo da u toku dana kada god osetimo potrebu ili osećamo da nam je potrebna dodatna motivacija takođe pogledamo naš Mind Movie. Ključ je u svim slučajevima biti potpuno prisutan dok gledamo film o našoj budućnosti. Potrebno je osetiti kao da već imamo sve te stvari i to ćemo postići uz emocije radosti, sreće, ispunjenja, zahvalnosti, a u tome će nam dodatno pomoći muzika kao što je prethodno naglašeno.

Na radionicama dr Džoa Dispenze Mind Movie se koristi u kombinaciji sa meditacijama, kao i sa kaleidoskopom i više detalja se može pronaći u njegovoj knjizi “Ostvarite Svoje Neograničene Mogućnosti” (Becoming Supernatural). U svakom slučaju za postizanje najboljih rezultata najefikasnije je postići opušteno stanje, slično onome koje imamo kada se udubimo u neki program na televiziji i postanemo praktično nesvesni svega ostalog što se oko nas dešava. Tada su naši moždani talasi u takozvanom alfa stanju u kome se otvaraju vrata do naše podsvesti. Predanim korišćenjem ovog alata naša podsvest će prihvatiti sve ove nove pozitivne sugestije tako da kada budemo naišli na neke izazovne situacije u životu nećemo tako lako upadati u naša poznata stanja žrtve jer ćemo imati neke više ciljeve koji nas vode i koje želimo da postignemo. Takođe ova metoda će otvoriti naš um za prepoznavanje novih mogućnosti u našem okruženju kao i vrata za neke neverovatne koincidencije, ljude i situacije koji će biti podrška u ostvarenju naše nove željene realnosti.

 

 

A zašto meni ovo ne radi?

Zamislite situaciju gde ste osvestili da imate višak kilograma, celulit na nogama i kondiciju sa kojom ne možete da se popnete ni do petog sprata stepenicama. Potpuno vam je jasno da je promena načina ishrane i vežbanje jedno od rešenja ovog problema. Krećete u teretanu i izbacujete slatkiše. Apsolutno niko na ovom svetu neće stati ispred ogledala ili na vagu posle prvog treninga i neće pasti u očaj i duboku depresiju jer se apsolutno ništa nije promenilo. To se neće desiti ni posle prve nedelje. Svaka osoba zna (na svesnom i podsvesnom nivou) da je potrebno vreme da bi se videli prvi rezultati i da se ono meri i mesecima. Rezultati će izostati ako smo odustali posle nedelju dana, ali i toga ćemo biti svesni i nećemo misliti da su probušena kašika i posvećenost vežbanju neefikasne metode za dovođenje našeg tela u top formu. Može se desiti i da pokleknemo u tom procesu i tajno ustajemo noću da vidimo zašto nas frižider tako tužno zove, ali biće nam vrlo jasno da očekivani rezultati izostaju jer smo odgovorili na taj poziv, odnosno zato što smo se vratili u stare obrasce ponašanja, osećanja i razmišljanja.

U prethodnom delu smo osvestili sve naše viškove kilograma, ružne celulite i stvari koje nas ostavljaju bez daha u svakoj oblasti našeg života. Prihvatili smo da probamo metodu Mind Movie i napravili naš prvi film o željenoj novoj realnosti. Kao i kod primera sa viškom kilograma ne staje se na vagu posle jednog dana, niti posle nedelju dana. Kao i za sve u životu potrebno je dati malo vremena da bi metoda mogla da proizvede željene rezultate. Potpuno isto kao i sa redovnim odlaskom u teretanu potrebno je gledati Mind Movie redovno. Dr Dispenza preporučuje da se ova metoda primenjuje bar mesec dana. Ponavljanjem i praktikovanjem novog uzvišenog emocionalnog stanja u koje bi trebao vaš Mind Movie da vas dovede postavlja se nova bazna linija za vaše emocije. Dalje ona počinje da utiče na razvijanje potpuno novog načina razmišljanja koji će biti u skladu sa ovim novim emocionalnim stanjem.

Novi način razmišljanja će proizvesti još novih pozitivnih osećanja koje će ojačati tu baznu liniju. Kada se ova povratna petlja između srca (tela) i uma (mozga) pojavi ona dovodi do toga da se osoba nađe u jednom potpuno novom stanju bića. Ponavljanje ovog procesa iznova i iznova je ono što znači uticati na stvaranje nove ličnosti koja onda može i da živi neku novu ličnu realnost. Umesto stalnog buđenja sećanja na prošlost vi kreirate sećanje na budućnost.

Kao što je objašnjeno ljudsko telo je podsvesan um i ne zna da napravi razliku između stvarnog iskustva koje stvara emociju i emocije koja je samo rezultat naših misli. Zbog toga kroz emociju koja je nastala kao rezultat gledanja filma o željenoj budućnosti, u sadašnjosti telo počinje da veruje da živi u toj budućoj realnosti.

A onda se sve kockice poslože i buduća realnost postane sadašnja stvarnost.

I kao što dr Dispenza preporučuje vezano za sve stvari iz njegovog učenja, probajte iz čiste zabave, kao vaš mali naučni eksperiment i vidite šta će se desiti. Ne zahteva mnogo napora, niti oduzima mnogo vremena, a prema dokumentovanim primerima sa njegovih radionica predstavlja alat koji može potpuno da vam promeni život. Takođe kao što je za veći višak kilograma potrebno duže vreme da oni nestanu, tako je i za loša i duboko usađena negativna uverenja potrebno više vremena da bi smo ih promenili u neka pozitivna i ona koja će nam služiti. Tajna je prvo usuditi se da probamo da ih promenimo, a drugo, možda čak i mnogo bitnije, jeste ostati istrajan u tom procesu.

Više detalja o korišćenju Mind Movie-a, kao i još neki gotovi primeri mogu se pronaći i na sajtu dr Džoa Dispenze https://drjoedispenza.com/pages/mind-movies

…….

napisala Marijana Marjanović, naš dopisnik iz Kuvajta

2 Comments

  1. Uh, odlično, jako kompleksan tekst, Tajna je definitivno bila nešto fenomenalno, odlična knjiga, ko god je nije čitao velika preporuka, sada ovo, super. Oduševljen sam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.