Leteće zvezde u godini Metalnog Bivola

Feng Shui (izgovara se “fang švej”) je preteča geografije i drevna prirodna nauka. Eksperti ove metode se bave pozicioniranjem grobova, zgrada, kuća, stanova i drugih struktura u skladu sa vidljivim i nevidljivim tokovima energije Ch’i.

Feng Shui znači “vetar-voda”, a Feng Shui praksa se zasniva na konceptima Yin-Yang, Pet elemenata i Osam trigrama, koji odražavaju sve fenomene u prirodi. 

Feng Shui je dugo bio tajno znanje u staroj Kini, koje se upotrebljavalo isključivo da osigura dobro zdravlje i finansijsku i političku moć caru i njegovim ministrima. 

Feng Shui eksperti, koji su imali titulu majstora ove veštine, bili su vešti matematičari, astronomi i geografi.

Leteće zvezde

Sistem poznat kod nas kao Leteće zvezde je veoma delotvoran San Yuan Feng Shui metod, koji se koristi za odabir, pozicioniranje, dizajn, aktiviranje i poboljšavanje poseda.

Leteće zvezde su energetska tela; svaka od devet zvezdi ima specifične osobine.

Devet zvezdi su: zvezda 1, zvezda 2, zvezda 3, zvezda 4, zvezda 5, zvezda 6, zvezda 7, zvezda 8 i zvezda 9. 

Povoljne zvezde su: 8, 9, 1, 6 i 4.

Nepovoljne zvezde su: 2, 5, 7 i 3.

U Feng Shui praksi, metod Letećih zvezdi uobičajeno koristimo da bismo izračunali Feng Shui kartu prostora, koja pokazuje sve njegove potencijale. Princip korišćenje Letećih zvezdi je jednostavan: važno je upotrebljavati lokacije i pravce sa povoljnim zvezdama, zato što je to efikasan način da se poboljša sreća onih koji u određenom prostoru žive ili rade. Isto tako, lokacije nepovoljnih zvezdi je najbolje izbegavati, zato što nepovoljne zvezde naše živote i poslove mogu da učine veoma složenim.

* Da biste izračunali kartu Letećih zvezdi vašeg prostora, potražite besplatni kalkulator na www.feng-shui.in.rs

Osnovni principi Feng Shuija

Ch’i

Ch’i je energija i  ’’dah prirode’’. Ona se javlja u različitim fazama, kao prosperitetna, rastuća, povlačeća, mrtva i destruktivna Ch’i.

Yin/Yang

Yin/Yang su polariteti koji postoje skupa i međusobno se dopunjuju.

Yang je muški i aktivni princip; brz, glasan, površan i sjajan. 

Yin je ženski i pasivni princip; miran, tih, spor i veoma dubok.

Pet elemenata

Pet elemenata su: Drvo, Vatra, Zemlja, Metal i Voda.

Odnosi između Elemenata su važni za dobru Feng Shui praksu. 

Značaj aktivacija u Feng Shuiju

Tajna dobre Feng Shui prakse koja donosi rezultate nisu zvončići, tronoga žaba ili drvo novca, već je to – aktiviranje prostora!

Premda se energija prostora u određenom procentu aktivira useljenjem, to ipak u većini slučajeva nije dovoljno da u potpunosti pokrene potencijale prostora, već je neophodno dodatno aktivirati i kartu nekretnine.

Ova činjenica je dobro poznata svima koji žive u prostorima čija karta Letećih zvezdi govori o velikom prosperitetu – dok njihov realni život i/ili biznis pokazuju nešto potpuno drugo.

Stvar je u tome što nekretnina treba dodatno da se aktivira – da bi njeni potencijali oživeli.

Ova aktivacija se može izvesti na više načina ali u svakom od njih je potrebno da znamo šta radimo kao i da budemo veoma pažljivi!

Za one koji žive u zgradama i ne mogu da aktiviraju svoju nekretninu spolja (što je najbolji način), postoje i drugačije aktivacije – one koje se rade unutra, svake godine u drugim oblastima…

Pratiti godišnje zvezde

Početkom februara svake godine, godišnje Leteće zvezde u svakoj od devet lokacija našeg prostora se menjaju. 

Sveukupni rezultat njihovog uticaja na određena mesta u prostoru zavisi prvenstveno od prirode svake zvezde, koja je primarno dobra ili loša. Takođe je važno da li je određena lokacija aktivna ili pasivna, zato što kada je oblast aktivna, zvezde će delovati mnogo brže i – jače. 

Najaktivnija oblast u svakom prostoru je oblast ulaza, pa se tu uvek više oseća uticaj svih zvezdi – i dobrih i loših.

Najotvorenija strana prostora je takođe aktivna, i ovo je obično strana gde postoji najviše prozora i gde puca pogled. 

Godišnje Leteće zvezde deluju veoma brzo, i mi zbog toga koristimo povoljne zvezde da bismo sebi olakšali život i ostvarili ciljeve. Generalno pravilo je da treba ‘’pratiti’’ godišnju zvezdu 8 za pitanja novca i biznisa, zvezdu 1 za putovanja, zvezdu 9 za slavu i popularnost, zvezdu 6 za autoritet i zvezdu 4 za akademske stvari i ljubav. Takođe je važno šta određena zvezda predstavlja za konkretnu osobu; ako odaberemo zvezdu koja najbolje predstavlja ono što nam je potrebno, tada svoje ciljeve možemo da ostvarimo veoma brzo!

Feng Shui za 2021., ukratko

Dobre oblasti za spavanje u 2021.:

 • severoistok 
 • zapad
 • istok
 • jug 

Loše oblasti za spavanje u 2021.:

 • sever (bolest)
 • jugoistok (teškoće, loša sreća)

Povoljne lokacije (gde treba provoditi vreme):

 • zapad (novac, zvezda 8)
 • jug (putovanja, zvezda 1)
 • jugozapad 3 (finansijski dobici, Long De)
 • severozapad 1 (ispunjenost, Fu De)
 • severoistok 3 (optimizam, Tai Yang)
 • istok (romansa)

Oblasti koje ne treba renovirati:

 • severoistok 1 (Tai Sui)
 • jugoistok (zvezda 5)
 • istok (San Sha)
 • jugozapad 1 (Sui Po)

Najpovoljnije oblasti i pravci u 2021.: 

Severoistok
Zapad
Jug
Istok

Nepovoljne oblasti i pravci u 2021.:

Jugoistok
Severoistok 1
Sever

Zdravlje i spavanje tokom 2021.

Zdravlje

O njemu ne mislimo previše dokle god smo mladi, jaki i zdravi, ali velika životna istina je da nikada nije kasno da počnemo da vodimo više računa o zdravlju!

Pročitajte koje lokacije treba izbegavati tokom 2021. ukoliko vam je zdravlje osetljivo, i gde je dobro boraviti kada neko želi da ojača svoje zdravlje, poboljša imunitet i nađe rešenja za zdravstvene probleme.

Loše lokacije za vaše zdravlje u 2021., jesu:

JUGOISTOK

SEVER

Ukoliko vam je zdravlje osetljivo i ako ste rođeni u danima i mesecima Pacova, Koze, Bivola ili Zeca, izbegavajte da spavate ili provodite vreme u ovim lokacijama!

Dobre lokacije za zdravlje tokom 2021.:

ZAPAD

ISTOK

SEVEROISTOK (osim severoistoka 1)

Od svih devet lokacija, najbolji za zdravlje je zapad, za njim slede istok i severoistok (izuzetak je – severoistok 1).

Spavanje

Poznato je da smo najranjiviji dok spavamo…

Upravo zbog toga, neophodno je pronaći dobru lokaciju za krevet u 2021. godini.

Ovo je posebno važno za one koji su rođeni u danu ili mesecu Pacova (decembra) kao i za sve čija je Gua 1 ili 4.

Najbolje lokacije za spavanje tokom 2021.:

ZAPAD

SEVEROISTOK

ISTOK

JUG

Zapad je lokacija sa veoma mirnom energijom, koja pogoduje odmoru i mirnom snu.

Što se tiče severoistoka i juga, ovo su povoljne oblasti za sve koji su umorni i kojima je potrebna energija, dok je istok idealni sektor za one koji žele i dobar san i romansu.

Ljubav i Feng Shui u 2021.

Ljubav i romantika daju smisao našim životima… Sada uz pomoć Feng Shuija možete da planirate kako da koristite svoj prostor tokom 2021., da biste ostvarili svoje romantične ideale…

Najbolje oblasti za ljubav u 2021. su:

JUG (za sve, ali jače deluje na žene)

ISTOK (za sve)

SEVER (za sve, ali jače deluje na žene)

JUGOZAPAD (posebno povoljno za žene)

Ukoliko ste slobodni i tragate za ljubavlju, spavajte tokom 2021. godine u istočnoj sobi – ili pomerite svoj krevet u istok spavaće sobe!

Ako volite uzbuđenja i želeli biste aktivan i uzbudljiv ljubavni život, tada je jug prava oblast za vaš krevet.

Jugozapad je povoljan za žene koje traže jakog i/ili mladog muškarca, dok je sever povoljan za one koji teže stabilnoj vezi (oni ipak moraju da budu zdravi i jaki, da bi mogli da koriste sever).

Učenje i istraživanje tokom 2021.

Ukoliko učite, bavite se istraživačkim radom ili želite da napišete knjigu, steknete diplomu i sl., pokušajte da svoj radni sto postavite u neku od sledeće tri oblasti tokom 2021. godine:

ZAPAD

SEVEROISTOK

SEVER 2

U 2021., zapad i severoistok su najbolje oblasti za sve u vezi sa učenjem, studiranjem, podučavanjem, istraživanjem i – pisanjem. Sa zapadom ne možete nikako da promašite, pa zato prvo probajte ili da premestite svoj radni sto u zapad prostora – ili da radite/učite/pišite/istražujete iz zapada svoje (ili bilo koje) sobe!

Da biste se povezali sa energijom Zvezde inteligencije (odlična ne samo za učenje, istraživanje i pisanje – već i za karijeru i biznis uopšte), studirajte i/ili radite iz severa 2.

*PS – Pošto je sever 2 ujedno i sedište Zvezde bolesti u 2021., obratite pažnju na svoje zdravlje ako ovde učite ili radite; ukoliko primetite da vam ova oblast ne prija, odmah se premestite.

Karijera u 2021.

Ukoliko vas zanima napredovanje u karijeri ili želite da postanete vidljiviji i/ili popularniji, Feng Shui može da vam pomogne da brže ostvarite svoje ciljeve!

U 2021., povoljne oblasti za one koje zanima napredak u karijeri jesu:

JUG

SEVER

ZAPAD

SEVEROISTOK 3

SEVEROZAPAD 3

Ukoliko želite priznanje za svoj rad i trud i/ili ako sanjate o promociji, tada se rešenje krije u jugu vašeg prostora ili kancelarije. Jug je takođe savršen za sve koji bi želeli da ojačaju svoju poziciju u oblasti kojom se bave, kao i za one koji žele da postanu autoriteti u svom poslu. Na sličan način deluje i sever.

Zapad je pogodan za one koji rade za platu, kao i za sve koji imaju proizvod i/ili usluge i koji su spremni vredno da rade da bi ostvarili svoje ciljeve.

Što se tiče severoistoka 3, ovo je idealna oblast za one koji se bave aktivnim poslom gde je neophodna inicijativa, dok je severozapad 3 savršen za one koji posluju sa strancima i/ili zarađuju preko putovanja.

Sada kada znate koje su mogućnosti, odaberite oblast koja je u skladu sa vašim potrebama i ciljevima i pomerite svoj radni sto tamo!

Finansije tokom 2021.

Postoji toliko toga dobrog što možemo da uradimo sa novcem, ne samo za nas, već i za sve druge!

U 2021. godini, lokacije koje su posebno povoljne za finansije jesu:

ZAPAD

SEVEROISTOK 3

JUGOISTOK 1

SEVEROZAPAD 1

JUGOZAPAD 3

Jugozapad 3 je sedište zvezde Long De, koja je poznata i kao zvezda neočekivanih dobitaka.

Severoistok 3 je odlična oblast za finansije uopšte, sa tim da je posebno povoljna za muškarce i sve koji žele da ojačaju preduzetnički duh. Ovo je takođe pogodna oblast za one koji teže slavi i popularnosti!

Severozapad 1 je idealna lokacija za one koji žele da se posvete ispunjenju svojih snova. 

Što se tiče zapada, to je oblast u kojoj se nalazi zvezda prosperiteta, tako da sa zapadom u 2021. nikako ne može da se omaši.

Jugoistok 1 je oblast koju bi većina nas trebalo da izbegava, posebno oni koji se već nalaze u finansijskim ili pravnim teškoćama. Ipak, ovo pravilo ne važi za velike igrače, koji su sposobni da finansiraju velike troškove i moguće gubitke koji idu uz ovu oblast…

Zastoji i problemi u 2021.

Iako su nam problemi potrebni jer njihovim rešavanjem učimo i napredujemo, ponekad nam baš treba da se malo opustimo i da sve ide lakše…

Uz pomoć Feng Shuija, moguće je izbeći aktiviranje oblasti koje imaju tešku energiju u 2021. godini.

Oblasti sa teškom energijom, čije se aktiviranje dovodi u vezu sa problemima i teškoćama, jesu:

JUGOISTOK

SEVER

ISTOK 2

Jugoistok je sedište ozloglašene zvezde 5, pa one koji aktiviraju ovu oblast tokom 2021. mogu da iznenade zastoji, problemi i finansijski gubici.

Što se tiče severa, energija u ovoj oblasti je tokom 2021. usporena i nepogodna za one koji imaju zdravstvenih problema.

Koje oblasti ne renovirati tokom 2021.

Neke energije je baš teško kontrolisati i upravo zato ne želimo da ih aktiviramo.

U godišnjem Feng Shuiju uvek postoji nekoliko oblasti koje je najbolje ne dirati, zato što inače mogu da donesu finansijske gubitke, fizičke povrede i probleme u odnosima.

Oblasti koje ne treba renovirati u 2021. jesu:

JUGOISTOK

SEVEROISTOK 1

SEVEROISTOK 3

JUGOZAPAD 1

ISTOK 2

Na prethodnim stranama ste saznali zašto je dobro da tokom 2021. ne dirate jugoistok, u kome boravi zvezda 5.

Ukoliko radite renoviranje prostora, planirajte taj proces tako što ćete jugoistok odraditi na početku godine, u januaru 2021..

Jugozapad 1 je sedište Sui Po u 2021., pa je zbog toga nepogodan za rekonstrukciju i renoviranje prostora, isto kao i severoistok 1 (Tai Sui). Istok je sedište San Sha, a San Sha pripadaju i severoistok 3 i jugoistok 1.

Što se tiče pravaca, najbolje je da izbegavate severoistok 1 i jugoistok, dok jugozapad 1 možete slobodno da koristite!

* Pratite naše postove na Facebook stranicama, da biste videli kada treba postaviti tzv. „slanu kuru“, koja ublažava delovanje zvezde 5.

Snežana Tufegdžić,
sve o letećim zvezdama i mnogo više, download pdf na www.feng-shui.in.rs

* Više informacija o zvezdama potražite na website-u, na Snežaninom godišnjem kursu (“Budite uspešni u 2021. uz pomoć Feng Shuija, Kineske astrologije i povoljnih datuma“) ili u knjizi „Feng Shui za sve: osnove klasičnog Feng Shuija“.

* Za pomoć u vezi sa pravljenjem plana korišćenja prostora u 2021., pošaljite mejl na fengshuicentar@hotmail.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published.