fbpx

“Kako voleti sebe u eri Instagrama”

Potajno sam se nadala, navijala i priželjkivala da bude ovaj naslov… objasniću zašto. Kada sam Jovanu upoznala ona nije ni koristila društvene mreže, niti imala instagram nalog. Javila mi se jer je pročitala jednu od mojih priča, mislim da je bila “Umetnici vole druge umetnike”, pisala sam o tome kako sam promenila način razmišljanja, način na koji radim, gde i kako živim, tako što sam zapisivala a potom i skoro pa religiozno pisala “jutarnje stranice”. Rekla mi je: Hoću i ja nešto tako. Neću više da radim ovo što sam do sada, hoću da započnem nešto novo, drugačije …  ne znam još šta je to, no hajde da otkrijemo.

Inteligencija novog doba se ogleda u tome da radimo ono što volimo i da budemo nezavisne, samostalne i samosvesne.

Šta ti voliš da radiš? Šta radiš kad ne radiš…

Putujem i jedem po dobrim restoranima, dobru hranu ne neminovno skupu.

To je baš interesantno, da li bi svoja saznanja podelila sa mnom, a potom i sa drugima, šta si otkrila do sada… i tako je pokrenula svoj blog Jedi Putuj Voli.

Nikoga ne možete naterati i to nije svrha nego hajde da probamo, možda nam se svidi…Ako ne, to je u redu, dajmo šansu sebi da izadjemo u javnost i da vidimo kako se osećamo sa tim. Svaki napredak pratila je neka škola jer ona što ne zna, nema problem da ode kod nekog ko više zna od nje. Onda ga često i nadmaši, a to je san svakog učitelja – da ga učenik “nadmaši”, zapravo da krene svojim putem.

Tek nakon toga je došao Instagram.

Da se slikam? Nikako.

Probajmo… spojile su se Maja Vujić i Jovana, istraživale lepa mesta, razgovarale, jele i uslikale dobre trenutke. Kad krenete svojim putem, svet počne da vam se otvara i da dolazi vama u susret. Kad nismo mogli da putujemo van zemlje, otkrivala sam je bogatstvo naše. I video formu je savladala kao da je oduvek bila pred kamerama. Live, što da ne, jednom je čak snimala live sa maskom na licu. Probijanje sopstvenih granica, strahovama, stida i ubedjenja. Slično kao i sa pisanim jutarnjim stranicama, video snimamo, tj pričamo sami sa sobom ili se nekome obraćamo, a najviše mi saznamo o sebi i … dobijemo ideje.

Podeli sve što je tebi bilo potrebno, što bi volela da je tebi neko rekao. Tako je njena priča o razvodu jedna od najkorisnijih na njenom YouTube kanalu.  Sve edukacije koje je prolazila, i kad su je “razbucale” na komadiće, sastavila bi i sebe i neki video ili tekst za druge.

Potom je sama spojila svoja saznanja i svoje novootkrivene sposobnosti i ljubavi u svoj jedinstven coaching program. Danas je ekspert za digitalne mreže i pomaže drugim osobama da pokrenu i razviju svoje poslove upravo putem mreža. Ali tako što paralelno rade na sebi. Otkrijemo šta nas koči, koja su naša uverenja koja su postala ubedjenja, pa umesto da radimo u veri, mi delujemo u bedi 🙂

Neka selfi vodi u self-discovery. Nije Instagram problem nego način kako ga koristimo, jer nož može biti oružje a možemo praviti čudesno ukusna jela sa njim.

Kako zavoleti sebe u eri Instagrama jeste dobro pitanje. Mreže čine da smo svi povezani jedni sa drugima a najmanje sami sa sobom. Jovana je sa nama podelila šta njoj pomaže da se uzemlji, da bude prisutna sada i ovde a ne samo u “oblacima”. Ovo je novo vreme i svi učimo uživo, dok radimo i stvaramo, sve je ovo neka vrsta eksperimenta, svima nam je – prvi put. Budimo ipak nežne prema sebi, čak i kad svet nije. A Instagram nije Život, nego deo naših Života.

“Ako želite da radite na svojoj umetnosti, najpre poradite na svom životu – zapisao je Čehov davno još, a danas dodajem – Ako želite da radite na svom Instagramu, najpre poradite na svom životu.

Krenimo u sopstveno istraživanje, možda neće biti uvek lako, ali će sasvim sigurno biti zabavno. Hajde, da probamo, šta bi me sad radovalo?

Idemo uvek u pravcu onoga što nas raduje.

I onoga što nas boli, ali polako, ne moram odmah sve da vam otkrivam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.