Kako podići samopouzdanje, odmah?

Veoma važno pitanje za vas. Kako bi vaš život izgledao kada biste znali da možete da osećate više samopouzdanja u bilo kojoj situaciji koju odaberete? Razmislite šta je sve to što biste radili tada, a sada ne možete. Čega više ne bi bilo u vašem životu? Koja su to neprijatna prošla iskustva koja bi bila drugačija da ste tada imali malo više samopouzdanja? Gde biste sada bili da ste u svakoj od tih situacija, kao čarobnim štapićem, postigli snažan osećaj samopouzdanja? Ako vas zanima gde biste u budućnosti bili kada biste imali taj čarobni štapić, ovaj tekst može vam koristiti da pronađete odgovor na pitanje: Kako podići samopouzdanje, odmah?

Zamislite na trenutak čoveka koji hoda ulicom u kasno popodne. Zamislite kako korača sasvim lagano, nogu pred nogu. Ponekad šutne kamenčić na koji naiđe na trotoaru, ne dalje od nekoliko desetina centimetara. Obe ruke su mu u džepovima, a laktovi sasvim opušteni pored tela. Glava mu je nagnuta naniže, a pogled rasut po pločniku. Ne čuje se ništa osim njegovih sporih, dugih koraka.

Verovatno ste već počeli da pridajete razne osobine ovom čoveku. Možda ste pomislili da se oseća tužno, beznadežno, melanholično ili besciljno? Možda su vam pale na pamet njegove namere i ka čemu to vodi? Možda ste čak i razmišljali o tome šta mu se sve desilo, šta ga je dovelo do ovog trenutka. Možda imate ideju šta je sve propatio?

Naš mozak nesvesno pravi ovakve pretpostavke i one su često tačne. Setite se samo koliko puta su ljudi oko vas primetili kako se osećate a da im vi to niste rekli. Sigurno ste i vi mnogo puta znali kako se neko oseća iako ta osoba nije progovorila sa vama uopšte. Ova funkcija našeg mozga je izuzetno korisna u raznim situacijama. Zamislite kada po nečijem licu ili držanju ne bismo mogli da zaključimo kako se oseća i kakve su njegove namere, to ne bi baš bilo korisno ni bezbedno, zar ne?

Možda se slažete da ovo može biti i fenomenalan alat? Još fenomenalnije je što je tačno da možemo da ga iskoristimo tako da nam bude uvek od koristi.

Interesantno je da kada se osećamo loše mozak šalje hormone našem telu koji održavaju takvo stanje, dobra stvar je da se to dešava i kada osećamo sreću, ljubav, ushićenje, radost, a još bolja stvar je što to sami, svesno, možemo da kontrolišemo, a time i svaku stresnu situaciju. Kada odlučimo da se osećamo srećno (da, dobro ste pročitali: sreća i nesreća su stvar odluke!) naš mozak podržava našu odluku i time produžava stanje za koje smo se odlučili. Nije uvek lako da svesno odlučimo da ćemo biti srećni ili ostati mirni, naročito u stresnoj situaciji, ali tada nam je to najpotrebnije. Na sreću, postoji jedna veoma laka i efektivna stvar koju možete uraditi da to promenite – a to je prosto promena vašeg držanja. Verujete li da samo promenom vašeg telesnog stava možete da utičete na to kako se osećate? Vaš nervni sistem i mozak već tako funkcionišu, verovali vi u to ili ne, pa zašto ne bismo to prihvatili i svesno time upravljali tako što ćemo svoj um da podučimo kako da u tome bude još efektivniji, tako da uvek radi za vaše najviše dobro?

Zamislite kako bi bilo sjajno kada biste izbegli sve one situacije koje bi mogle biti stresne za vas. Zamislite taj osećaj sigurnosti kada znate da je samopouzdanje u svakom trenutku vama nadohvat ruke, da ne morate da prolazite kroz neprijatne situacije samo zato što vam nedostaje osećaj snage koji vam daje samopouzdanje. I što više puta ovo primenjujete, vaš mozak uči i uskoro možete da se prepustite auto-pilotu i budete sigurni da će vaš um raditi najbolje za vas, baš onako kako ste ga vi naučili. Da, ovo znači da više nećete osećati neprijatne leptiriće u stomaku, da ćete uspešno komunicirati sa onima od kojih ste se možda plašili, da ćete biti pozitivno primećeni na važnim skupovima, da ćete postići unutrašnji mir i da ćete samo vi kontrolisati svoju situaciju, a nikada više obrnuto.

Naučni dokazi

Istraživači sa Novog Zelanda zainteresovali su se i hteli da provere ovu tvrdnju. Podelili su ispitanike u dve grupe, pri čemu je jedna grupa imala poguren stav, a druga uspravan. Učesnici iz druge grupe su na kraju istraživanja pokazali veće samopouzdanje, više ushićenja, manje straha i generalno bolje raspoloženje od ispitanika prve grupe. Naučnici su došli do zaključka da uspravno držanje u situacijama stresa pomaže da ostanemo fokusirani, smireniji i sa mnogo više samopouzdanja. Može li lakše od toga? (http://psycnet.apa.org/record/2014-37739-001)

Milton Erickson je američki psihijatar i psihoterapeut svetskog glasa, izvanredno uspešan u lečenju svojih pacijenta. Možda je jedna od tajni njegovog neuporedivog uspeha bila u tome što je on za ovaj „trik“ već tada znao. On je predlagao svojim depresivnim pacijentima da, dok hodaju ulicom, broje ulične svetiljke i antene po krovovima. Ovo bi ih nateralo da promene ustaljeni položaj i pogledaju naviše, isprave se i podignu glavu. Nakon kratkog vremena njegovi pacijenti osećali bi se bolje i sa više samopouzdanja, a da ne znaju razlog. Ovo dokazuje da se ovaj proces dešava na nesvesnom nivou, a važno ga je osvestiti, jer samo tako možemo da preuzmemo kontrolu nad onim što osećamo u svakom trenutku, i to veoma jednostavno.

Kako vratiti samopouzdanje?

Osim uspravnog držanja tela, postoji mnogo tehnika koje možete da primenite za instant podizanje samopouzdanja. Evo nekih koje možete isprobati odmah, dok čitate ovaj tekst vi možete podići samopouzdanje.

  1. Ustanite i ispravite se potpuno. Isturite grudi napred i podignite glavu. Duboko dišite kao da sa svakim udahom postajete sve viši. Ostanite u tome minut-dva i nastavite sa ostalim instrukcijama…
  2. Ispružite ruke i pritom ih potpuno istegnite, kao da želite nekom da pružite ogroman zagrljaj. Dok ovo radite blago se podignite na prste i primetite kako počinjete da se osećate drugačije.
  3. Stisnite pesnice i podignite ih visoko iznad glave, kao da se radujete postignutom uspehu. Još je bolje ako se usudite da glasno navijate i viknete nešto podržavajuće kao npr. Samo napred!
  4. Skočite nekoliko puta i glasno viknite: Uraaa! Uraaa! Uraaa!

Ne možete ništa da izgubite radeći ovo, čak ni vreme, zato nema potrebe da čekate sledeću situaciju u kojoj će vam samopouzdanje biti potrebno. Što pre počnete, smanjujete mogućnost da do takve situacije uopšte i dođe.

Započnite svako jutro ovim tehnikama i ne postoji mogućnost da se ne osećate fenomenalno čak posle prvog puta.

Zamislite tek šta sve možete da uradite za 7 dana?!

Ako radite ono što ste oduvek radili – dobijaćete uvek isti rezultat. Ako vam se rezultat ne dopada, a odlučite da ne isprobate ništa od ovoga, rizikujete da ništa ne promenite. Vaš nivo samopouzdanja ostaće isti, osećaj u stresnim situacijama neće se promeniti, možda ćete i dalje lutati i istraživati po mreži za novim rešenjima i idejama? Ali ako se odlučite da isprobate makar jednu tehniku, rizikujete da više nikad ne osetite nesigurnost, nelagodu pri javnim nastupima ili razgovoru s nekim. Rizikujete da potpuno promenite vaš dan, tako što od ranog jutra hrabro i samouvereno koračate napred, osećate zadovoljstvo sobom i ispunjeni ste samopouzdanjem pri svakom koraku.

Vaš nervni sistem održava za vas bilo koje stanje koje odaberete. Zašto onda ne biste izabrali ono koje vam je korisno? Sreća ili nesreća, nesigurnost ili samopouzdanje… Izbor je vaš!
Zapamtite, samopouzdanje je i vama nadohvat ruke, šta čekate, zgrabite ga?!

Tu sam za vas, da vam budem podrška i inspiracija, da napredujete i da postajete bolji iz dana u dan.

Za vaše najviše dobro od srca ❤️,
Slavica Squire, NLP Institut, www.nlpinstitut.rs

Photo by Warren Wong on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.