It’s Not Your Money

„It’s Not Your Money“ je nova knjiga Toše Silver. Toša je poznata široj publici kao „internacionalno obožavani duhovni učitelj i vodič“, pisac i spiritual astrologist. Autorka je knjige „Neverovatna/Šokantna otvorenost“ (Outrageous Openness: Letting the Divine Take the Lead, 2011). To je knjiga sa kojom se pročula po svetu i doživela veliki uspeh. O Toši Silver (Tosha Silver) sam pisala ranije u tekstu  Zašto brinuti?  – o njenom životu, životnoj filozofiji kao i nezaobilaznim knjigama.

Tošin stil pisanja je prepoznatljiv, meni lično neodoljiv. Posebno šarmira odsustvo bilo kakvih pretenzija. Kroz kratke i duhovite priče vodi čitaoca u duboke i večne teme. Pritom, iako je diplomirala književnost na Jejlu, piše razumljivim i jednostavnim jezikom, dok joj teme, svakako, nisu takve.

 „It’s Not Your Money“ je svojevrstan vodič za radikalno oslobađanje od tereta finansijskog straha.

Strah od nemati dovoljno

Ni na kraj pameti joj nije bilo da će baš ona  jednog dana napisati „duhovnu knjigu na temu novca“.  Ali opet, kako kaže, kada pogleda unazad čitav svoj život, ova knjiga ima savršenog smisla. Nadovezuje se i kao logičan nastavak njenih prethodnih knjiga, učenja kao i rezultat njenog dugogodišnjeg rada i iskustva sa klijentima.

Uprkos činjenici da je odrasla u dobrostojećoj jevrejskoj porodici, oduvek ju je proganjao taj strah od nemanja. Moguće je kako piše, da se radi o nasleđenom strahu koji je bukvalno ukodiran u njen DNK. Još kao mala se naslušala užasnih priča o svojim rođacima koji su završili/nestali u koncentracionim logorima, kao i o kolapsirajućim/propadajućim ekonomijama. Isto tako objašnjava poreklo straha u svom maniru reinkarnacija. Po njoj ono može biti  i zaostavština prošlih života  prepunih patnji, gubitaka, nevolja…

Svi mi u nekoj meri nosimo u sebi taj duboko ukorenjeni strah kao posledicu pokupljenih programa s podneblja odakle dolazimo, iz društva, porodice. Nama, sa ovih prostora, ova tema je, nažalost, posebno bliska. Imajući u vidu turbulentnu istoriju i kroz šta je sve ovde narod prošao i preživeo, strah od nemati dovoljno nam je više nego poznat. Ratovi, sankcije, seobe, bombardovanja, nesreće i enormni gubici, označili su čitav jedan vremenski period i istoriju na ovim prostorima i ostavili neizbrisiv trag na mnoge generacije.

Sva ta užasna dešavanja nose sa sobom posledice između ostalog i u vidu strahova koje svesno ili nesvesno prenosimo na svoju decu. Tako da i naša deca koja su rođena posle svega, slušaju od malena baš kao Toša, sve te priče. I naravno da to utiče na njih, u većoj ili manjoj meri kao i na način formiranja predstave o sebi, životu i novcu.

Toša piše da je odrastala u konstantnom strahu, opisivajući ga kao osećaj predstojeće katastrofe. Bez obzira na to koliko su njeni roditelji dobro finansijski stajali, uvek joj se činilo na neki neizreciv i nejasan način da je neka propast čeka tu iza prvog ugla. Opisuje taj teror od nemati dovoljno  kao sveprisutni olujni oblak koji je vuče u propast. Kasnije, kako je vreme odmicalo, takav način razmišljanja i uverenja ju je odveo direktno i bukvalno u propast. Kao posledica iscrpljujućeg rada, njen iznuren organizam nije izdržao i teško se razbolela u tridesetim, biva prikovana za krevet pune tri godine. Lekari su joj rekli da se neće oporaviti i da joj je preostalo malo vremena.

Znala je da bi preživela i ozdravila, morala je nešto da promeni. Za početak da se otarasi TOG straha, tog tereta i pronađe mir za svoju napaćenu dušu i telo.

Nije New Age

Do momenta njenog oporavka zatiče globalni talas Novog Doba (New Age), zakon privlačenja, čitav koncept pozitivnog razmišljanja, afirmacije, manifestacije itd.

Treba naglasiti da Toša definitivno nije još jedna u nizu sledbenika ere Novog doba.

Ona to pojašnjava u knjizi tako što sveprožimajući strah koji ju je od malena proganjao nije joj davao iluziju da će je zakon privlačenja umiriti i dati utehu čak ni u vreme kada je doživljavao svoj vrhunac.

Mnogi Tošini klijenti bili su očarani samom idejom da se bilo koja želja može „magnetski privući“ vizualizacijom i pozitivnim mislima. Stavljali bi na svoje panoe sa željama (vision boards) slike svega što su želeli, od fensi letovanja do luksuznih nekretnina. Ali istovremeno je primetila da su mnogi od njih živeli u strahu od bilo koje negativne misli koja bi mogla da zaustavi isporuku. Neki od njih su bili besni na sebe i krivili sebe ukoliko im se ne bi ispunila neka želja, pretpostavljajući da su je oni sami „blokirali“.

Još od samog početka ta velika potera za željama na Tošu je ostavljala osećaj praznine i zbunjenosti. Taj koncept nikad nije budio mir i slobodu za kojom je tragala, niti smirivao kako kaže, njenu večito zabrinutu prirodu. Odrastajući u relativnoj udobnosti, a opet obuzeta stalnim strahom, nije se zanosila da će joj  velika potera želja doneti bilo kakav spokoj.

Bila je svedok mnogih klijenata koji su ostvarivali svoje želje, dobijali stvari, pronalazili srodne duše, da bi u sledećem trenutku ostajali bez svega toga preko noći.

Želeti, žudeti za uspehom i blagostanjem je prirodno. Sasvim je u redu imati želje i ispunjavati ih, i to jeste deo našeg ovozemaljskog iskustva kao ljudskih bića, smatra ona. Neki ljudi žele uspeh, novac, ljubav na bezbroj načina, koristeći bilo šta, od već spomenutih vision boards [1] do  pisanja čeka na milion dolara od banke božanstva. U tome naravno nema ničeg lošeg, ipak, šta god uspeli da ostvarite ili ne, um uvek želi VIŠE. A tu nema prostora za mir i ispunjenost.

To jednostavno nije bio njen put. Znala je da mora biti nečeg mnogo većeg i smislenijeg i da je život mnogo dublji od juriti za željama/stvarima i umreti. Čeznula je da nađe osećaj sigurnosti i dovoljnosti.

Pronalaženje svoje istine i puta

Želela je da zađe dublje u svoja duhovna učenja jogijske filozofije. Upoznala se sa jogom na koledžu kako piše i osetila je da čitava filozofija joge sadrži mnoge odgovore, daleko veće od opšteprihvaćenog poimanja joge kao načina za reduciranje stresa i imati zategnutu zadnjicu (iako nema ničeg lošeg u tome).

Počela je da proučava drevne tekstove iz Indije i u njima pronašla neizrecivu utehu. Učenja na temu nevezivanja (detachment) ne pohlepe ili negramzivosti (nongrasping) i duhovne predaje (surrender) bila su kako piše „ukusna, umirujuća pića kojih je moj grozničavi um bio žedan oduvek“.

Negde u isto vreme otkrila je knjige i učenja Florens Skovel Šin iz prošlog veka. Florens je bila duhovni učitelj i iscelitelj, držala je školu metafizike u Njujorku. Proučavajući i njena učenja, „shvatila“ je kako piše da je Bog Izvor svega. Tačka. Kraj.

Boga još naziva „Božanskom Voljenom“  (Divine Beloved), ovaj način povezivanja sa Bogom  inspirisan je učenjem pesnika poput Sufija i Rumija i reflektuje Tošinu poruku da je intimna i strastvena ljubavna veza sa božanskim dostupna svima. Ali isto tako Boga naziva “Silom Ljubavi” (Force of Love), “Božanskim Izvorom” (Divine Source), i smatra da svi ti nazivi poput chi, prana ili ki znače jedno te isto, tačnije, životnu energiju. U srcu svega je Izvor Života (Source of life), moćna stvaralačka energija koja struji u svakom živom biću. Taj Izvor ispunjava čitav Univerzum i neodvojiv je njegov deo, pojašnjava ona.

Smatra da svako ima pravo da naziva Boga onako kako njemu najviše odgovara i u skladu sa svojim bićem i uverenjima, i do je to stvar terminologije jer Bog je Ljubav a svi mi smo deo te Ljubavi.

Videla je da ovaj Izvor Ljubavi možeš „pozvati“ uvek i u svim situacijama iako na izgled delovale nemoguće. Florens je razumela božanski poredak, taj skladni plan koji stoji u pozadini najvećih životnih izazova, sve te spoznaje počele su hraniti njenu „izgladnelu psihu“. Božja promisao stoji iza svega. Kombinacija knjiga i učenja Florens sa proučavanjem jogističke filozofije iz zaslepljujuće magle njenih strahova kako piše, počeo se stvarati novi put koji je vodio napred.

Osim toga, njen vlastiti ego kako ističe, nikada nije ni bio u stanju da manifestuje mnogo toga čak i kada je pokušavala. Iako je znala da zakon privlačenja sadrži određenu istinu (naše misli delimično zaista kreiraju našu stvarnost), uverila se da i drugi zakoni pouzdano deluju. Iz jogijskih tekstova posebno ju je privukao zakon Prarabdha Karme, ideja da se u svakom životu duša rodi za određeni kurikulum, nešto poput njenog ličnog plana učenja (i rasta).

Drugim rečima, božanski plan postoji za svakog čoveka, tako da s tim u vezi svakoj vašoj želji možda nije suđeno da se ostvari bez obzira na to koliko panoa sa željama imali ili koliko afirmacija izgovarali na dan. Jednostavno ne spada u vašu Prarabdha Karmu, u vaš lični plan duše ili ako hoćete božanski plan za vaš lični rast i razvoj. Eto jednog od mudrijih načina da se nosimo sa neostvarenim željama.

Počela je da shvata da mir za kojim je oduvek čeznula doći će kad bude naučila da živi svesno u harmoniji sa tom moćnom stvaralačkom silom Ljubavi/ Bogom.

Svim snagama je priželjkivala da nauči kako da dozvoli i bude od koristi i služi toj predivnoj Božanskoj Ljubavi umesto da pokušava da ona koristi nju za ispunjavanje svojih želja i željica. Ego u vezi želja može biti kako piše „jama bez dna“ i nisu sve želje za naše najviše dobro. S vremenom i sami se uverimo u to i budemo zahvalni što nam se neke želje nisu ispunile.

Ideja za knjigu

Originalna ideja za ovu knjigu došla je od samih Tošinih klijenata kao posledica rada s njima.  Na tim radionicama primetila je da ma koliko neki od njih bili razvijeni i osvešćeni na drugim životnim poljima, kada je reč o novcu, gubitak ili nedostatak istog, svi se parališu od straha.

Njena prethodna knjiga „Šokantna otvorenost“ govori upravo o tome šta se dešava kada shvatite i naučite da dopustite Božanskom da preuzme kormilo u svim aspektima života – od posla, finansija do ljubavi, veza, i kako se sve menja na bolje, razume se.

Primenjivala je učenja iz te knjige na radionicama i forumu a osnovni princip je upravo umetnost prepuštanja božanskom. Interesovanje je bilo ogromno i u jednom momentu osetila je veliku želju da napiše knjigu na ovu temu. Ljudi su je inspirisali, uvidevši da je potrebna posebno u vezi dominantog finansijskog straha.

U svetu gde se život svakim danom čini suludo nestabilnim, ljudi su želeli da pronađu neki način kako bi osetili sigurnost i  dovoljnost.  Najviše od svega želeli su da prestane osećaj agonije oko novca i egzistencije, da mogu živeti nekako bez grcanja i koprcanja.

U kulturi gde dominira logika i ego nije lako odbaciti ego i dati prednost intuiciji i Božanskom.

Uverila se da svako može da ovlada tim koracima bez obzira na pol, godine, poreklo, obrazovanje, seksualnu orjentaciju i sl. Zato je i napisala ovu praktičnu i moćnu knjigu na temu novca koja nije ni nalik na druge sa istom tematikom.

U trajanju od osam nedelja Toša nas vodi kroz proces duboke transformacije i pokazuje nam mentalne, emotivne i duhovne korake koje svako od nas može preduzeti kako bi naučio, osvestio da u potpunosti zaslužuje da ima, dobija i napreduje u svakom pogledu. Korak po korak ona nam pokazuje put kroz molitve, meditacije, priče i pomaže da pronađemo i izlečimo izvor svojih  novčanih strahova, ličnih blokada, limitirajućih uverenja, usvojenih pogrešnih programa o novcu, obilju itd.

Iz iskustva u radu sa klijentima videla je da svako može da nauči da se uskladi  sa Božanskim Izvorom  i izgradi novi, zdraviji odnos u vezi novca ne bazirajući se na konstantnom strahu od nemanja ili gubitka.

Taj način ne zahteva nikakvo manifestovanje. Fiksacija na manifestovanje po njoj, navela je mnoge ljude da razmišljaju o Bogu isključivo na utilitaristički način.

Ovde je poenta naučiti da predamo božanskom sve svoje probleme, strahove, želje na razrešenje za naše najviše dobro i po mogućstvu ispetljamo se iz mreže matriksa pohlepe i forsiranja. Ukratko, postajemo otvoreni kanal za božansko, za to–> šta, kako i kada Bog želi da vam dostavi. Tajming je isto božanski, a ne onda kada smo mi to zacrtali. Kada konačno budemo svesni iluzije o kontroli shvatićemo da je Bog zaista jedini Izvor svega, jedini snabdevač i dobavljač.  Osetićemo ogromno olakšanje, tvrdi Toša. Više nismo robovi svojih egoističnih želja koje nas iscrpljuju, žderu vreme, utiču na životnu radost i uskraćuju potpunu prisutnost u sadašnjosti.

To je način koji omogućava da skinemo svaki teret i breme sa sebe i za najmanji problem i dati Bogu na razrešenje. Jednom rečju- prodisaćemo, uverava nas ona.Takođe  vraća nam i jača veru u sam proces rešavanja stvari za najviše dobro po sve, a samim tim je i jedna vrsta zbogom (barem delimično) od nezajažljivog i večno izgladnelog želja ega.

Kvaka je u tome da ukoliko verujemo da sve pripada nama (egu) onda je i teret sav naš. Na nama je da izaberemo.

Good bye to My

Predaja, ponuda Bogu ili „Offering to the Divine Beloved“ je glavna tema knjige. Božansko preuzima na sebe sav naš teret, šta god to bilo, želja, vezanost, bolest, finansije, bilo šta, predajete na razrešenje Bogu.

Dakle, šta ako je ta predaja Božanskom sama po sebi tajna obilja?

Neka bude volja TVOJA. Ne radi se samo o volji. Često zaboravljamo da nije samo volja njegova već sve što posedujemo. Toša sugeriše da eliminišemo iz našeg rečnika reč moj/moje, jer zapravo ništa nije naše. Što pre toga postanemo svesni, bolje po nas. Odatle i naslov ove knjige, da novac zapravo NIJE MOJ, ma šta nas učili i ubeđivali.

Kada smo ubeđeni da sve stvari nama pripadaju, Toša to naziva ultimativnom iluzijom.  Stvar je u tome što kultura u kojoj živimo punom parom podržava i pothranjuje te iluzije. Ako i raspolažemo nekim novcem zahvaljujući opet beskrajnoj milosti božanskoj, mi zapravo samo upravljamo njime, ne posedujemo ga, mi nismo vlasnici ničega, pa ni novca. Tvorac je jedan/na, ta beskrajna i moćna stvaralačka sila Ljubavi.

Umesto moj novac, moja kuća, moja deca, Toša savetuje da zamenimo sa božji novac, božja kuća , božja deca.

Živeći u egoističkom društvu baziranom na strahu, poruke koje od malena usvajamo su u stilu juri, ščepaj, grabi/zgrabi, nema dovoljno za sve, laktaj se,  grizi, ne puštaj, štedi, zgrći itd… Tako odrastamo s pogrešnim uverenjima, misleći da vredimo onoliko koliko imamo „posedujemo“, izjednačavajući sopstvenu vrednost sa svim tim stvarima. To je možda jedna od najčešćih iluzija. Ali reći ćete da tako svet funkcioniše odvajkada.

Tako je, funkcioniše po tim merilima vrednosti i kako nam ide do sada, šta biste rekli? Kakva je procena stanja u svetu onako globalno gledano? Tragična? Porazna? Složiću se s vama. Oni koji imaju para ne biraju sredstva da dođu do još više para ugrožavajući sve živo oko sebe, ljudska prava, životnu okolinu beskrupulozno, ne razmišljaju šta ostavljaju budućim generacijama koje dolaze. Trenutne masovne demonstracije u vezi klimatskih promena su samo jedan od mnoštvo dokaza kako zapravo celokupni sistem ne funkcioniše i baziran je na pohlepi i strahu.

Baš zato, svaki dan bi trebalo  da se podsećamo da 100% stvari koje posedujemo pripada božanskom, dato nam je na privremeno korišćenje i uživanje (ukoliko umemo) ali zapravo ništa nije naše, uporna je Toša. Možda samo na prvi pogled i po ovozemaljskim zakonima, ali na dubljem nivou i po univerzalnim zakonima koji su večni i nepromenjivi zna se ko je pravi vlasnik svega.

Činjenica da na ovaj svet dolazimo i odlazimo goli, trebalo bi da ide u prilog svemu ovome o čemu Toša piše.  Ali većina ljudi živi zaslepljena strahovima oko egzistencije i novca, i na tu nepobitnu činjenicu vrlo često zaboravljamo.

Koliko samo prijateljstva se pokidalo zbog novca, ko- kome duguje i slično. Tako je i sa porodičnim odnosima, emotivnim, poslovnim. Odjednom niko ni sa kim ne razgovara, dolazi uglavnom do trajnog prekida odnosa, jer smo umislili da smo vlasnici novca ili već čega svega. Osećamo se zakinuto, uskraćeno, jednom rečju preplašeni. Ono što nam zaista pripada nikada nam neće biti oduzeto u to budite sigurni, uverava nas Toša.

Kada se prepustite božanskom i takve situacije i iskustva drugačije ćete doživljavati. Biće vam jasno da ukoliko date ili vam je uzeto/oteto, verujući u Izvor znate da ćete dobiti s druge strane. Vi naprosto sada već osećate da ćete uvek imati dovoljno, uvek ćete biti sigurni i zbrinuti a vodopad obilja vam može doći sa mesta za koje niste ni sanjali da je moguće. Ali za to je potrebno poverenje u Izvor.

Kada naučite da sve te finansijske brige predate božanskom, prava solucija, rešenje doći će vam u savršeno vreme i na savršene načine, piše Toša. Znaćete u svakoj situaciji šta treba da radite. Iako će ego insistirati da branite sebe, vi ste mirni i staloženi jer uvek je volja TVOJA. Dopustivši da nas božansko vodi, a ne krhki i večito gladan pažnje i želja ego, sve dođe na svoje mesto.

Kada spoznate da ste deo nečeg većeg, moćnog i sjajnijeg – nečemu čemu služite i kao takvo moćno i ono čezne i vama da bude na usluzi – počinjete osećati novi osećaj slobode i obilja.

„Čovek je upozoren: „Neka bude volja Moja, a ne tvoja“ i, što je zanimljivo, uvek dobijamo ono što želimo ako se odreknemo svoje volje i tako omogućimo Beskonačnoj mudrosti da deluje kroz nas“ – Florens Skovel Šin.

God’s Box

Jedan od veoma praktičnih i efikasnih Tošinih načina koji opisuje u knjizi  kako da izađete na kraj sa svojim problemima i strahovima je takozvana božja kutija. Nabavite kutiju, fensi ili običnu, onakvu kakvu želite, i ona će biti nešto poput božanskog kovčega  za vaše probleme, čežnje, brige i strahove u vezi novca (i svega ostalog jer je primenjivo na sve).

Kakva god želja, briga ili strah da se pojave, zapišite na papir šta vas muči i stavite u kutiju. Na taj jednostavan a istovremeno veoma moćan način, vi predajete konkretan problem u potpunosti Bogu, bivate rasterećeni, ne nosite više to breme u sebi, ono je sad predato Bogu na razrešenje. U Božjim je rukama, možete da odahnete.  Zatražite da vam se daju smernice ili ukaže na najbolje postupke koje možete preduzeti u vezi problema.  Ako ste i dalje opterećeni problemom, uplašeni i zabrinuti, podsetite se da ovaj problem sada pripada 100%  Bogu jer je u njegovoj kutiji, njegovoj nadležnosti.

Uzgred, ovo je suprotno panoima sa željama, jer vi ne govorite Univerzumu šta treba da radi, već umesto toga na ovaj  način prebacujete breme  straha/problema na Boga za sveto rešenje, naše najbolje i najuzvišenije dobro.

Ova jednostavna mala kutija može vam promeniti život u korenu jer čini samu predaju božanskom praktičnom i fizičkom vežbom. Periodično možete spaliti ili baciti papiriće i početi ponovo. Bićete iznenađeni kada vidite koliko je problema rešeno! 😊

….

Napisala Tijana Pavlović
Preuzeto sa njenog sajta http://www.tijanapavlovic.com
Photo credits: Google Images

fusnote:
[1] Vizuelna predstava života koji želiš da imaš i vodiš.

Leave a Reply

Your email address will not be published.