Elizabeth Gilbert – Velika Magija

Koja je to Velika Magija u vašem životu? Osim život sam. Što bi još nazvali magijom, neopisivom i univerzalno moćnom za sve nas? Ovo je jedna divna knjiga koju sam si poklonila jednog Božića, samo zato što duboko vjerujem u Čarobnjake i Čarobnice u nama. Pročitala sam ju i odložila. Bila je odlična, ali ja nisam bila spremna.

A onda me jedno popodne moj divan prijatelj pozivom svoje duše sjetio na nju. Moram li uopće reći koliko sam spremna bila ući u tu Čaroliju?!

 

 

Postoji par važnih univerzalnih principa kojima se Elizabeth vodi, lako prepoznatljivih i našoj duši vrlo bliskih. Ako sa lakoćom pozivate Kreativnost u svoj život i plešete s njom taj čaroban ples, bez prijanjanja i potrebe za vlasništvom, sa lakoćom dopuštanja i otpuštanja pretvarate energiju u Božansku, stvarajući čaroliju unutar sebe i oko sebe. Onda vam ova knjiga nije potrebna. Ipak ako ste na rubu da zakoračite u novu realnost onda je ova knjiga onaj zamah vaših krila koji ste čekali i za koji ste se svo ovo vrijeme pripremali. Ovo je Čarolija prema kojoj ste se kretali.

 

  1. HRABROST

 

„ Kreativnost je put hrabrih.“ Jedna je od snažnih rečenica koje možete pronaći u ovoj knjizi. Unatoč spoznaji da je strah nepotreban u stvaranju, ali važan u opstajanju. Nađite svoju zlatnu sredinu, spoznaju da sve inovativno može vas uplašiti do kostiju, jer nije na što ste navikli, ali ideja može izaći iz etera samo uz vaš trud i volju to nemojte nikako zaboraviti.

 

  1. OČARANOST

 

Ako ste zaokupljenji dramama, tjeskobama, nesigurnostima, dužnostima, niste otvoreni nadahnuću. Svaka ideja ima svoju svijest i volju, te vječno kruži oko nas tražeći voljne i dostupne partnere! Otvorite se i odgovorite sebi na ova pitanja;

Što smatrate čudesnim u svom životu?

Što vas nadahnjuje?

Čime ste očarani?

Kada govorite DA svojim idejama, otvarate se pravoj zabavi. Uključite sve svoje potencijale i dajte sav svoj trud. Nadahnuća zahtjevaju radosnu i poniznu suradnju, ako ih zanemarite nemojte se iznenaditi kada svoju ideju nađete kod nekog drugoga.

Vaša ideja zapravo i nije vaša, ona je dio Božanskog i treba vas da se ostvari i materijalizira. Može li vaš ego to podnijeti? Možete li živjeti kao „ kanal“ i uživati u procesu. Osjećate li svoju svrhu, u tome?

 

  1. DOPUŠTANJE

 

Da bi idejama mogli omogućiti da dođu i da se osjećaju  dobro došle morate biti; spremni, brzi, otvoreni i dostupni. To je ono što ih ukorijenjuje i ostvaruje.

Čije to dozvole čekate? I čija očekivanja ispunjavate ulogama koje izabirete?

Otvorite se novom i zanimljivom, uživajte u onom čime hranite dušu, ukrasite sebe svojim strastima,  iznutra prema van, slavite svoje ideje. Zapamtite ovdje na Zemlji smo neko kratko vrijeme, što biste željeli raditi, čime biste se razveselili? Počnite odmah,  ne treba vam ničije odobravanje. Ako ne znate što točno želite, volite, otvorite se da to otkrijete. Budite znatiželjni, radoznali. Ne prestajte. Vaša autentičnost uistinu je orginalna i ne postoji niti jedna druga takva. Potrebna je svijetu, baš kao i vi. Stvarajte sebi, jer vas raduje i isunjava, ako bude potrebno da to podijelite za veće dobro svih, znat ćete.

 

  1. USTRAJNOST

 

Ne budite isključivi, uživajte u raznolikosti kreativnosti. Igrajte se i uživajte u svojoj znatiželji. Ne morate čekati da date otkaz, stvorite prostor u mogućnostima koje imate i počnite od onog što možete. Vidjeti ćete kako vas u toj vašoj svakodnevnoj otvorenosti i disciplini ideje same pronalaze  i kako ste sve bolji i bolji u onom što činite i čemu se predajete u svakom trenutku. Vaš motiv i vaš razlog ne može biti uspjeh sam, jer nitko ne garantira da će vas samo on dočekati na stajalištima procesa. Ako uživanje u radosti i znatiželji vašeg srca bude vaša zvijezda vodilja, onda ni u trenutku kada netko ne prepozna vaš rad  i trud neće vam biti teško, jer vi iovako samo uživate u onom što volite. Divno zar ne?

Može se dogoditi da vas na tom putu presretne unutarnji saboter, pružite mu ruku, lijepo ga ugostite, jer on samo žudi za malo značaja. A onda mu na rastanku recite da ne brine, jer vaši motivi teže samo jednom, radosti stvaranja.

 

  1. POVJERENJE

 

Voljeti ideju, kreativnost, pisanje, stvaranje, inovativnost, nosi jednu jednadžbu u kojoj morate sebi odgovoriti na jedno pitanje; Voli li ( ideja, kreativnost, pisanje, stvaranje, inovativnost) vas? Možete li to osjetiti?

Sami birate kome ćete i čemu pokloniti povjerenje. Tvrdoglavo ustrajte u svojoj radosti i time ćete i ideji pokazati da ste vrijedni njezinog ostanka. Izaberite biti vragolan, a ne mučenik, snalažljivost iznad patnje, obavljajte svoje akcije sa lakoćom i ne zaboravite da to zahtjeva puno povjerenja u silu veću od nečeg zamislivog, jeste spremni za Čuda? Čaroliju koja služi za najveće dobro svih? Povjerujte da je moguće, jer vi ste taj ključni dio koji je potreban za tu opciju. Kada vaše djelo bude gotovo nemojte ga uspoređivati sa svojim djetetom, jer u trenu kada vas budu tražili da ga prepravite ili skratite vaše dostojanstvo moglo bi vas uništiti. Kada vam se dogodi da doživite razočaranje, a dogoditi će se, samo se prisjetite da dio koji vas uistinu boli vaš je ego. Što god se dogodilo nemojte sami sebe ubijati u pojam, kreirajući u glavi iznova prošle situacije. Nastavite dalje stvarati, vaša radoznalost i znatiželja nikad ne spavaju, možda su se samo trenutno preselile u nešto drugo. Neka vas drže budne u srcu.ukrasite ono što volite i imate, svim onim što vam padne na pamet, budite inovativni i kreativni u tom procesu. To je ono što će vas otvoriti novom procesu i prije no zamjetite.

 

  1. BOŽANSTVO

„ Sve se stapa jedno u drugo. Granice se magle između uzvišenog i niskog, vedrog i teškog, ispravnog i pogrešnog, između nas i njih, Boga i Zemlje… Tek kada postanemo najrazigraniji, Božanstvo konačno može ozbiljno početi raditi s nama. Ako u svojoj duši imate mjesta da obuhvatite sve paradokse kao jednako istinite, obećajem da možete stvoriti sve što poželite.“  Elizabeth Gilbert

 

….
pripremila Iva Pavić

Leave a Reply

Your email address will not be published.