fbpx

Cameron Diaz: Knjiga mog tela

Poznata američka glumica Cameron Diaz uvijek je pridavala veliku pozornost svojem izgledu i zdravlju pa je svoja iskustva iz tog područja opisala u ovoj vrlo zapaženoj knjizi koja je postigla izniman uspjeh i bila veliki američki bestseler popevši se na drugo mjesto najčitanijih knjiga New York Timesa. U knjizi se govori o tome kako se čovjek treba hraniti, koliko se kretati, što mora razumjeti i znati o svojem tijelu da bi ono bilo ono što treba biti, temelj sreće, zdravlja i spokoja svakog pojedinca.

Kao prvi preduvjet bilo kakvog rada na svojem tijelu autorica navodi ljubav – svoje tijelo treba voljeti, ma kakvo ono bilo. Zatim ističe još jednu važnu stvar: ova vam knjiga neće dati savjete kako za tri tjedna ili tri mjeseca popraviti svoj izgled ili tjelesnu težinu, nego se savjeta koje u knjizi nađete morate držati od sada – zauvijek. Knjiga je podijeljena u tri dijela, to su prehrana, tjelesna kondicija i svijest o vlastitom tijelu. O svemu tome govori se vrlo stručno, citiraju se razni znanstveni radovi, ali knjiga je pisana vrlo, vrlo jednostavno. I poticajno.

O svojoj knjizi ona kaže:

“U ovoj knjizi otkrivam vam informacije koje i sama svakodnevno koristim, zbog kojih osjećam uzbuđenje i radost i koje sam jednostavno morala podijeliti s vama. Zato sam je napisala – jer je učenje o svome tijelu jedna od najvažnijih stvari koje možete napraviti. Čitajući ovu knjigu, učit ćete o prehrani i načinima kako se hraniti ukusno i hranjivo. Učit ćete o tjelovježbi i utjecaju pokreta na vaše tijelo. Učit ćete o svome umu kako biste postali osviješteni i pronašli svoju unutarnju disciplinu. Prehrana, tjelovježba, osviještenost i disciplina nisu samo riječi: oni su oruđe. Oni su moć. Oni su načini da se brinete za sebe i čine vas snažnijima, pametnijima, samopouzdanijima i iskrenijima prema sebi samima.

      U podnaslovu sam napisala „Vaše nevjerojatno tijelo“ jer vjerujem u to: vaše tijelo jest nevjerojatno. U ovom trenutku, kako god izgledalo vaše tijelo, ono je nevjerojatan stroj koji čini razne sjajne stvari –od korištenja zraka iz vaše okoline da bi vam mozak bio živ do pretvaranja tanjura žitarica u eksploziju energije zahvaljujući kojoj možete potrčati za autobusom. Znati kako se brinuti za svoje tijelo najvažnije je što ćete ikad naučiti. IKAD.”

U knjizi je i ovaj poziv čitateljicama:

“Hej, djevojke! Na ovim ćemo stranicama mnogo govoriti o ljudskom tijelu i o prehrani i kretanju koje vam je potrebno kako bi vaše tijelo bilo zdravo i snažno. No, u ovoj ćemo knjizi malo otputovati na jug. Jer vaše tijelo nije samo neko općenito ljudsko tijelo. Ono je žensko tijelo. Slavno, predivno, lijepo žensko tijelo. I kao takvo ima svoje potrebe i dijelove i hormone i cikluse koje ćete htjeti razumjeti ako želite biti zdrave.

Upoznavanje sa svojim intimnim dijelovima tijela. Biti žena znači mnogo više od samo nošenja grudnjaka i krvarenja jednom mjesečno. Vaše žensko tijelo jedan je lijep, intrigantan, zamršen, fascinantan dio vaše ljudskosti. Ono je erotično i funkcionalno. Rješava se otpadnih tvari i stvara i othranjuje nova malena tijela. Od njega možete osjetiti užitak skroz do nožnih prstiju, a može i nadahnuti nekog drugog da osjeća takav užitak.

Mnogo ćete toga same sebi reći o tome koliko se seksi osjećate kad otkrijete u kakvoj ste tjelesnoj kondiciji. Jer kad se osjećate zdravo i snažno i ugodno u svome tijelu, velika je vjerojatnost da ćete imati i više samopouzdanja i užitka kamo god krenule… a to uključuje i spavaću sobu, čak i kad niste onamo otišle spavati.”

Evo još nekoliko njenih citata:

Učenje o svome tijelu jedna od najvažnijih stvari koje možete napraviti. Jer prehrana, tjelovježba, osviještenost i disciplina nisu samo riječi: one su oruđe. One su moć. Hrana koju konzumiramo u jednom danu utječe na to kakav će nam biti taj dan. Jer ono što jedemo prenosi bit života – naše živote. Otkad razumijem da sama odlučujem kakav će biti moj čitav život time što jedem, preporodila sam se.

Možda vam se to čini kao nešto čime se ne morate opterećivati. Možda vam zvuči preznanstveno ili prekomplicirano. Ali vjerujte mi: tijekom ljudske povijesti saznanja o tome kako se trebamo hraniti da bismo opstali bila su korisnija od izuma baruta, raketnih bacača i SMS poruka.

Samo zato što nešto možete staviti u usta, sažvakati, progutati i onda pokakati, ne znači da je to bila hrana. To samo znači da to možete sažvakati, progutati i pokakati.

Ako ne znamo kako naša tijela funkcioniraju dok razgrađuju hranu i ne prepoznajemo pravu hranu, bit ćemo poput hipnotiziranog naroda koji je osuđen na to da stalno ponavlja loše odluke i pita se zašto ne dobiva željene rezultate. Rekla sam vam: ne volim slatku hranu. A što više znam o opasnosti šećera, to sam sretnija zbog toga što je ne volim. Želite li imati meku, glatku kožu? Želite li jasno razmišljati? Jasno vidjeti? U tom slučaju jedite voće i povrće!!

 

    Cameron Diaz, punim imenom Cameron Michelle Diaz (San Diego, 30. kolovoza 1972.) izuzetno je popularna američka filmska glumica. Snimila je do sada četrdesetak filmova, od kojih su neki bili rekordne gledanosti. Rodom je iz Kalifornije, otac joj je kubanskog, a majka englesko-njemačkog porijekla. Sa 16 godina otišla je od kuće i radila kao foto model, a u sljedećih je pet godina živjela na raznim lokacijama po cijelom svijetu. Iako bez glumačkog iskustva, 1994. godine debitira na filmu glavnom ženskom ulogom uz Jima Carreyja u komediji Maska. Nakon nekoliko uloga u nezavisnim i niskobudžetnim filmovima popularnost joj raste 1998. godine kada igra glavnu ulogu u romantičnoj komediji Svi su ludi za Mary. Dvije godine kasnije igra glavnu ulogu u Charliejevim anđelima, a 2001. nastupa uz Toma Cruisea u Nebu boje vanilije, te daje glas princezi Fioni u popularnom animiranom filmu Shrek. Danas je jedna od najbolje plaćenih glumica u Hollywoodu, a dobivši 20 milijuna dolara za nastavak Charliejevih anđela postala je tek druga glumica, nakon Julije Roberts, s tolikom zaradom u jednom filmu.

 

izdavač knjige prevedene na hrvatski jezik je Profil, Hrvatska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *