Balkanska ajurveda

Prof. dr Staniša Stojiljković u svojoj metodi detoksikacije organizma nazvanoj „balkanoterapija“ primenjuje dugogodišnja znanja o lekovitim svojstvima gline i ostalih prirodnih resursa koje nam nude naše podneblje i tradicija. 

Zbog savremenog načina života, loše ishrane i aerozagađenja veoma je važno da, s vremena na vreme, pročistimo telo od toksina. Postoje razni načini, a korišćenje lekovite gline jedan je od najprirodnijih puteva.

Glina se uspešno koristi za odstranjivanje opasnih teških metala, čiji se joni vezuju za glinu i izbacuju iz tela. Oni bivaju zamenjeni jonima korisnih elemenata. Glina je jedan od najdelotvornijih prirodnih agenasa protiv crevnih trovanja. Pozitivnim svojstvima gline u našoj zemlji najviše se bavi prof. dr Staniša Stojiljković, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i jedan od predavača u Školi javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu u Beogradu, oblast ekologija organizma, u okviru alternativne medicine.

Dr Stojiljković predstavio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu svoj intenzivni detoks program nazvan „balkanoterapija“, utemeljen na ideji da nam naše podneblje nudi mogućnost da živimo zdravo: pored spoljne i unutrašnje primene lekovite gline, koje u našoj zemlji ima u izobilju, tu su i zdrava hrana i narodna saznanja o lekovitim postupcima i preparatima, koji većinom imaju svoje naučno opravdanje. „Balkanoterapija nije samo sistem ishrane već i nauka o  sveukupnom uzdizanju, namenjena da poveća našu efikasnost i sreću u svakom pogledu“, kaže dr Stojiljković.

Makrobiotiku, ajurvedu i druge discipline koje nam dolaze sa Istoka svakako treba poštovati, ali i naš narod instinktivno je uvek znao kako da jednostavnim postupcima unapredi svoje zdravlje. Nažalost, neke od tih metoda su zaboravljene… Dr Stojiljković navodi primer starog recepta za kuvanje slatkog: „Pre gotovljenja slatkog, naše bake su šljive, kajsije i drugo voće stavljale u krečnu vodu. Organske kiseline voća reagovale su sa kalcijum-hidroksidom i stvarale kalcijum-citrat, esencijalnu so koja je potrebna za gradnju kostiju i nervni sistem.

Slatko su kuvale u širi od grožđa, uz dodatak pepela. Zatim se slatko konzumiralo ujutro na prazan stomak sa čašom hladne bunarske vode, najčešće iz pocinkane posude. Slatko u sebi ima pektina, želirajuće komponente koja uzeta sa vodom na prazan stomak priprema organizam za energetsku aktivnost. Pektini umnogome pomažu uklanjanje viška soli žučnih kiselina iz organizma, čime se rasterećuje limfni sistem.“

 

Holistički pristup lečenju

Balkanoterapija lečenju prilazi holistički, dakle organizam posmatra kao celinu. Povezanost procesa u organizmu je suštinski princip „ekologije organizma“. Problemi se sa jednog organa mogu preneti na drugi, pa i na ceo organizam. Dr Stojiljković navodi jedan od najčešćih  primera: „Ako stalno imamo problema sa disanjem, verovatno je prisutan višak sluzi u respiratornom sistemu. Višak sluzi najčešće nastaje zbog prekomerne upotrebe mlečnih proizvoda, zatim ugljenih hidrata, na primer kuvanih žitarica, ali i slatkiša. Usled viška sluzi dišemo veoma ubrzano i tada dijafragma ima veoma malu amplitudu, a veliku frekvenciju. Zbog toga jetra dobija slabe mehaničke nadražaje i u njoj se smanjuje protok elektrolita. Zato debelo crevo može da izgubi svoje vitalne finkcije (stvaranje nekoliko aminokiselina i kompleksa vitamina B).

Proizvodi zbog kojih nastaje sluz, ako ih stalno koristimo, u crevnoj flori izazivaju gasove, i to ugljen-dioksid od slatkiša, metan od celuloze, amonijak i vodonik-sulfid od mesa, jaja i mleka. Gasovi su veoma rastvorljivi u crevnoj sluzi i počinju da najedaju resice. Naša crevna flora gubi funkciju prepoznavanja hrane. Ako u konzumiranoj hrani nema dovoljno kiseonika, tada umesto digestije u crevima nastaje fermentacija (alkoholna, metilalkoholna). Pošto hrana nema kiseonika ili vodonik-peroksida, crevni sadržaj povlači kiseonik iz krvi. Mi počinjemo duboko da dišemo i osećamo pospanost. Zapadamo u čarobni krug. Javljaju se hemoroidi. Ako oni počnu da krvare, onda dolazi do infekcije krvi koja snabdeva pravi ili zadnji deo debelog creva. Krv iz tog dela debelog creva ne ide u jetru, već direktno u srce. Počinju aritmija i druge srčane tegobe.“

 

Spremni za balkanoterapiju

Ako se osećate iscrpljeno, imate problema sa varenjem, patite od nesanice, začepljenih sinusa, alergija, akni i sličnog, potrebna vam je detoksikacija. Tokom 60 dana balkanoterapije treba isključiti proizvode na bazi šećera, svu hranu i napitke sa veštačkim bojama i aromama, meso, mleko, jaja i ribu, kao i hleb sa kvascem, kako bi kombinacija gline i ostalih preparata bila što efikasnija. Zato treba jesti što više voća, piti sveže ceđene sokove od voća i povrća. Što se vode tiče, odaberite onu sa što manje natrijuma, a što više magnezijuma. Osim poboljšane ishrane, važna je i blaga fizička aktivnost organizma.

 

Kako započinjemo detoks dan?

Nakon ustajanja, prvo ispijamo glinu koja, da bi bila efikasnija, mora da nabubri. Zato se kafena kašičica gline potopi u čaši vode uveče i ostavi poklopljena do ujutro, kada se pre obroka pije samo voda, a baca talog koji se slegao na dnu čaše. Posle prvih nedelju dana počinje da se pije i talog. Nakon gline, prelazi se na postupak bućkanja biljnog  ulja u ustima, čime se ne deluje samo lokalno, u usnoj šupljini, već i na ceo organizam. „Tradicionalna metoda čišćenja organizma mućkanjem biljnih ulja sa ekstraktima lekovitog bilja zasniva se na sposobnosti pljuvačnih žlezda da izdvajaju produkte razmene materija iz krvi. Zadivljuć je podatak da za vreme mućkanja ulja, svih šest litara krvi protekne kroz pljuvačne žlezde, čime se intenzivno prečišćava  krv“, kaže dr Stojiljković.

Za sve one koji peru zube nakon jela, imamo jednu novost: jednako je važno da zube operemo i pre doručka i tako eliminišemo mikroorganizme koji su se nakupili tokom noći. U protivnom, oni bi dospeli u većim količinama u naš sistem za varenje i poremetili njegovo funkcionisanje. Za vreme balkanoterapije koristi se pasta na bazi gline i biljnih ekstrakata, bez dodatka toksičnih sredstava za penušanje.

 

Pravilna ishrana

Najmanje pola sata posle uzimanja gline, konzumira se specijalno osmišljen doručak. Dr Stojiljković preporučuje sledeće: pomešati svež krastavac i šargarepu, nekoliko maslina i najviše jedan decilitar probiotičkog jogurta. Tome se doda supena kašika specijalnog uljnog ekstrakta, kari, vitamin C, ekstrakt belog luka i dve kašike samlevene mešavine semena bundeve, susama, suncokreta, lešnika, oraha i brazilskog oraha.

Kombinacija gline  i specijalnih uljnih ekstrakata rešava niz problema u organizmu: višak holesterola i triglicerida, gljivicu candidu albicans, tegobe sa prostatom i postmenstrualnim sindromom, hepatit, pad imuniteta, arteriosklerozu, dijabetes, depresiju, hemoroide… Kari se koristi zato što je bogat vitaminima, enzimima, oligoelementima (vanadijum-sulfat, cink, hrom, bakar, bor), selenom, esencijalnim masnim kiselinama i hormonima rasta. Dalje, vitamin C u kombinaciji sa glinom eliminiše višak žučnih kiselina iz debelog creva. I na kraju, beli luk se koristi jer je jedan od najmoćnijih antimikrobioloških agenasa.

Dalja ishrana u toku dana takođe treba da bude prilagođena detoksikaciji. Posle doručka pravi se pauza od najmanje dva sata do sledećeg obroka. Za ručak se preporučuje sveža salata, a potom lagani obrok bez mesa, jaja, sira, kvasnog hleba i slatkiša. Uz ručak se može popiti čaša vina. Večera treba da se pojede do 20 časova i sastoji se od raznog povrća.

 

Hajde da se brčkamo!

Balkanoterapija predviđa i razne lekovite kupke na bazi gline. „Svima onima koji imaju slabu cirkulaciju preporučujem dva puta dnevno zagrevanje nogu u toploj vodi sa glinom i kuhinjskom solju. Jednom-dva puta nedeljno predlažem potapanje celog tela u kadu sa toplom vodom, solju i glinom, na 30-40 minuta. Kupka od gline sadrži silicijumov koloidni sistem koji privlači, zadržava, uništava i izbacuje iz organizma viruse, patogene mikroorganizme i njihove otrovne produkte“, kaže dr Stojiljković.

Uveče, pre spavanja, preporučuje se stavljanje obloga od gline na predeo jetre. Istim preparatom možemo zagrevati stomak, kičmu, vrat, ramena, kukove i drugo, čime se postiže bolja prokrvljenost i smanjuju tegobe na tretiranom mestu. Posebnu pažnju treba posvetiti i noktima. Stalnim masiranjem prstiju oko nokata specijalnim biljnim uljima doprinosimo negovanom spoljašnjem izgledu, ali i stimulaciji unutrašnjih organa.

 

Iskoristiti narodno bogatstvo

Svoj program balkanoterapije dr Stojiljković namerava da proširi i drugim praksama zastupljenim u našem narodnom nasleđu koje imaju svoje medicinsko utemeljenje, poput rituala pranja nogu, pranja glave, kupanja u buradi sa pepelom, orahovim listom, slamom od ovsa i drugim sastojcima. Balkanoterapija ima potencijal ne samo da bude naš originalni holistički sistem održavanja zdravlja već i svojevrsna turistička ponuda. Naša sela bogata su čistim vazduhom i vodom, lekovitim biljem… Takav ambijent idealan je za plasiranje naše zaboravljene zdrave hrane, narodnih lekovitih preparata i postupaka, uključujući i pijenje gline. Ipak, za razvijanje balkanoterapije potrebno je interesovanje svih nas, a posebno države.

 

pripremila Milica Perišić
Photo by Lili Popper on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.