fbpx

Zapečeni karfiol

Ako karfiol može da postane testo za pizzu, you can do anything – Mel Robbins je fenomenalno duhovita, ne samo u knjizi “Pravilo 5 sekundi”, izdavač Vulkan 2018, nego i na svim svojim društvenim mrežama. MI smo i probali keto pizzu koja se pravi od karfiola, mmmm, prste smo olizali… Karfiol nikada nije imao neku značajnu ulogu u našim tradicionalnim kuhinjama, kao ni brokoli. Više su nas naše mame ili bake terale da jedemo to neukusno povrće,  zato što je navodno “zdravo” a ni one same ga nisu jele. Prosto nisu ni znale da ga spremaju.

Karfiol nema neki poseban ukus i potrebno ga je znati skuvati na pari, dodati mu začine i zapeći ga. Ako ga sirovog blendiramo, postane kao riža. Onda možemo opet da ga propržimo i dodamo začine. Spremati povrće je delikatan posao ali se isplati malo eksperimentisati u kuhinji. Karfiol nije ljubav na prvi pogled ali je ljubav koja traje. I neće vas razočarati.

 

Za ovaj recept potrebno je da nabavimo:


– Jedan veliki karfiol
– kokosovo ulje
– beli luk
– kurkuma
– chili
– morska so, biber

 

Jedan veći karfiol oprati i iseći ga ili raščerupati cvetiće. U proključalu vodu (ako imate onu spravu za kuvanje na pari – idealno) stavite cvetove karfiola, posolite i poklopite. Dok ne omekšaju, recimo 10 minuta, da viljuška može proći kroz cvetiće. Potom nauljite pleh ili neku okruglu tepsiju, uljem koje vi koristite za pečenje i prženje. Preporučujem kokosovo ulje, sve što se radi na njemu dobija neverovatnu aromu, a i zdravije je. Preporučuje se posebno onima koji boluju od demencije da probaju da koriste isključivo kokosovo ulje. Za sve, nema varanja i ubacivanja zejtina kad niko ne gleda. Jok. U sve staviti kokosovo ulje, čak i u kafu 🙂

Naravno, u saradnji sa svim drugim preporukama. Teško da jedna stvar – jedan lek može sam da pomogne. Ali, kad je sve zajedno sinhronizovano – svašta je moguće.

 

Elem, vratimo se u kuhinju. Nauljiti kokosovim uljem ili na primer svinjskom mašću. Vegetarijacima se čulo mirisa tako istančalo da se svinjska mast ipak „oseća“, ali, ko voli, slobodno. Opcija dobrog ulja je i ulje od koštica grožđa. Samo nemojte pržiti niti peći sa maslinovim uljem. Jeres je trošiti ga na taj način, bolje je koristiti ga kao preliv,u svežem stanju.
Cvetiće karfiola poređati u tepsiju i posuti kurkumom. So, biber i chilli pepper posuti preko.
Staviti čenove belog luka svugde okolo i ubaciti u rernu, peći na 240 stepeni, 15–20 minuta. Dok se sve lepo ne zapeče.

Varijanta sa sirom. Srpski parmezan, srpski tvrdi sir narendati preko i vratiti u rernu da se još malo zapeče. Spremite se da oližete čitavu tepsiju. One čenove belog luka koji su se ispekli izbacite iz ljuspe i pojedite. To je najbolji antibiotik na svetu. Samo napred, ništa se neće osetiti.

Ovo jelo je najbolji proizvod prirodne apoteke.
Kurkuma, chilli i beli luk.
Smashing!

 

………

iz knjige Soulfood, recepti za srećniji život, Žana Poliakov, Vulkan 2017.
priredila i fotografisala Maja Vujić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *