fbpx

Wunderbar Brunch za dvoje

Ja sam ta koja ustaje rano a on mnogo kasnije, stoga nam je brunch postao omiljeni obrok, taman meni ručak a njemu doručak. Postavimo sve što možemo na sto. Jaja na više načina, hlepčići sveži ili palačinke bez glutena, lako je napraviti ih.

Wunderbar mi je omiljena reč na nemačkom. Znači predivno, božanstveno, cool, nešto je neverovatno dobro i još izgovor je smešan – wundaba! Prva srpska reč koju je on naučio je “kajmak“ – te kajmaka uvek mora da bude na stolu. Radi balansa dodam i avokado. Ali zvezda na stolu čak i u ovoj konkurenciji je – homemade maslac.

Masti su hrana za mozak te ovde ide recept za home made maslac. Kad probate ovako napravljen maslac više nećete uživati u limitiranoj ponudi u našim radnjama. Biraćete maslace po belom svetu pažljivije nego što somelijeri biraju vina.

Časna titova pionirska.

 

Za homemade maslac nam je potrebno:

3 pakovanja Imlekove slatke pavlake, iz frižidera

1 kašičica morske ili himalajanske soli

suvi ili sveži začini po izboru, ruzmarin, majčina dušica, origano…

Ako uspete negde da nabavite mleko i udjete u čitav proces pravljenja prvo slatke pavlake, whipped cream se kaže na engleskom, i to može da bude zanimljivo. Za nas koji još nismo, u domaćim prodavnicama može da se kupi slatka pavlaka. Poenta je da bude što masnija, više od 30 posto masti. Sipamo je u blender ili ko ima sreće da je kupio Vitamix na rate poput mene, u blender izuzetne konjske snage. Probali smo, može i u multipraktiku.

 

Ljubav znači hraniti jedno drugo a ne hraniti se drugim.

Soulfood za svaki dan.

 

Uključite blender i polako ga dovedete na najjače, kada čujete promenu u zvuku, isključite, otvorite, spatulom promešate. Vazduh će početi da izlazi, blup… možda malo i izleti van, te stoga pažljivo. Nosite neku kecelju. Potom, opet uključite blender no ovaj put samo do polovine snage. Dok ne čujete drugačiji zvuk. Ili vidite da se ništa ne dešava. Obično 5 sekundi. Otvorite, spatulom promešate, pa ponovo. Znam, to može da bude malo naporno, ali budite strpljivi, vredi. Na domaćem tržištu postoji jedna tako masna slatka pavlaka. Nju proizvodi Imlek. Nalazi se u frižideru na policama, plava je i spakovana kao čokoladno mleko. Nemojte da vas ovo zbuni, od slatke pavlake dobićemo maslac.

U nekom momentu na površini će početi da se odvaja maslac. Mlekasta voda koja se pojavljuje je za izbacivanje, fokus nam je na maslacu. Ponavljate proces dok maslac ne postane jednako masličast. Ubacite so, ako volite slaniji. A možete ubaciti i neke začine, sveže ili suve ali sitno ih naseckajte. Ruzmarin može da bude lep dodatak maslacu, ili majčina dušica. Stavite dobijenu masličastu smesu u posudu za maslac ili neku običnu činiju i spremite u frižider. Ukus je neverovatan kad je tako sveže napravljen. Moraćete da eksperimentišete da biste otkrili koji se vama najviše svidja, no posle ovog maslaca, ništa više neće biti isto. Sad znate. Ne može više niko da vam prodaje mačku u džaku tj maslac u foliji.

Stavite ga u posudu koju možete da zatvorite i držite u frižideru.

Wunderbar!

 

Photo by Brooke Lark on Unsplash

photo by Maja Vujic for Soulfood 2017.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *