fbpx

Torta bez brašna i šećera

Isprobavali smo recepte naših omiljenih food blogerki. U stvari, Sonja Silly World je food fotograf i gurman i kako često obilazimo njene stranice i društvene mreže uživajući u fotografijama prirode i hrane ( i ona ima studio u prirodi, van grada), rešili smo da neke recepte probamo i sami. Za oko nam je odmah zapala torta bez brašna i šećera, kao stvorena za naš soulfood. Jednostavno se priprema, zdrava je i ukusna – svi parametri zadovoljeni.

Kora je najbitnija u ovom receptu, malo smo modifikovali samo šlag odozgo i dodali maline, ali o tom potom.

potrebno:

300 grama oraha, samlevenih
25 urmi, bez koštice
5 jaja, razdvojenih
1 pomorandža, tj sok od 1 pomorandže
75 grama maslaca
150 grama tamne čokolade
3 kašike kakaoa
1 mala kašika sode bikarbone

za služenje
slatka pavlaka ili kokosovo mleko za šlag
rendana tamna čokolada
nar, u našem slučaju maline

 

postupak pripreme
Urme očistiti od koštica, pa ih potopiti u soku od jedne iscedjene pomorandže. Ostaviti da odstoji preko noči ili par sati. Orahe samleti.

Prethodno potopljene umre dobro usitniti u blenderu. Njima u blenderu dodati kakao, sodu i žumanca, pa na najjačoj brzini sve umešati.
Smesu koju smo dobili prebaciti u posebnu, veću činiju za mešenje, te joj dodati mlevene orahe.
Dobro promešati.

Čokoladu i maslac na pari otopiti. Pa i nju dodati prethodnoj smesi i promešati.
Belanca mikserom ulupati dok se ne dobije čvrst sneg.
Belanca dodati smesi sa orasima i urmama, te vrlo lagano promešati i sjediniti smese.

Smesu presuti u kalup koji smo prethodno obložili papirom za pečenje. Naš kalup je bio 22 cm.
Peći u zagrejanoj rerni oko 60 minuta na 180 stepeni.

Umutiti 250 grama slatke pavlake pa dodati kolaču odmah ili pri služenju.
Taj deo smo mi malo promenili jer nismo imali slatku pavlaku u kući ali je bio neki šlag od kokosovog mleka. I kako je bio previše sladak onda smo mu dodali i smrznute maline, i to smo našli u zamrzivaču. Kako dobro ide čokolada sa malinama, znamo to ali se ipak svaki put iznenadimo.
Ukrasili smo tortu sa još malo malina.

Sonja, živela ti nama hiljadu godina, ovaj recept je božanstven!
….
pravile i slikale Maja Vujić i Žana Poliakov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *