fbpx

Tinderella

Nekada davno, u carstvu daleko iza sedam gora i sedam mora… Am nope! Neki dan, bas eto skoro u zemlji koja je naseljena gastarbeiterima balkanskim jedna djevojka, khm dobro možda žena (zavisi u koju kućicu vam spada jedna neudata nerotkinja od 36 godina) instalirala je aplikaciju zvanu Tinder u potrazi za ko zna čim.

Ok, prevuci (swipe) lijevo, pa opet lijevo, pa opet lijevo… aha! Najs, slatko muško čeljade… ajmo na desno. Ironično kad malo bolje pomislim jer je srce na lijevoj strani te bi simbolički prema Tinderu to značilo da svaki put odbacujemo srce i idemo na onu odluku praznu strane. Pff, no doduše većina ih je tu samo zbog seksa. Aha! Eto rekla sam, zamisli, seksa! Jednim dijelom sebe i sama sam bila tu zbog istog razloga. Uh baš se dugo nisam ljubila! Pa da vidimo.

‘It’s a match!’ kaže obavijest! Znači eto mu ga obostrano sviđanje. Imam svega par pravila… Fotografije muškaraca sa sunčanim naočalama ne prihvatam, osim ako nema neka bez istog assesoara, jer svi izgledaju dobro sa sunčanim naočalama. Ukoliko je slika samo torzo ili nema face prst ode lijevo, jer se odmah sjetim onog vica kad je Mujo kupovao kondome pa ga prodavačica pitala treba li mu kesa na šta je odgovorio: ‘Ne treba, lijepa je!’.

OK, prvi kandidat porijekla talijanskog…

Ne voli austrijanke, a svidja mu se kaže što sam srpkinja. Pitam ga da li poznaje mnogo srpkinja, kaže ne, ali eto baš ne voli austrijanke. E pa srećo moja, good luck to you, s’obzirom da živiš u Austriji. Kaže voli perverzije, kažem ćao zdravo… mislim se ‘I like to be seduced, before I get f#%”ed!’, barem nešto, baci kakvu kosku. Pa dobro nisi ni čula šta je to, kaže nije ekstremno. Ok, znamo da je radoznalost ubila mačku stoga pitam. Eto kad bi mu sjela na facu… am… Razmišljam šta imaš od toga? I pitam da mi objasni. Pa eto to ga pali… i dalje ne kapiram… pružanje oralnog zadovoljstva je jedna stvar no ajde ti meni lijepo objasni zašto baš moram da ti sjednem na facu. Tišina… nađem se ‘Unmatched’ to jeste rasparena. On well… ajde da još malo ‘prevlačimo’.

 

Next!

Dečko pristojnog izgleda i razgovor počinje, standardnog karaktera, odakle si, šta radiš, koliko si dugo tu, bla, bla, bla… Generic! I onda uvijek slijedi obavezno pitanje… Šta tražiš na Tinderu? Pff, otkud da znam! Obrela sam se tu jer se valjda to tako radi barem mi tako kažu. Odlučim se na iskrenost na internetu. Potpuno nečuveno i nepoznat fenomen modernog doba. Kažem da ne znam šta ću tu i da ne mogu da jasno definišem šta tražim, ali eto tu sam pa šta bude. Sa pomalo šoka čini mi se prihvata to objašnjenje i pita me da li sam ikad isla na Tinder date. Kažem da jesam i da se ispostavilo da je tip Izraelac kao što je bio moj bivši pa sam pobjegla glavom bez obzira.

– ‘Samo jedan date?’, pita. ‘Da, samo jedan. Poslije sam izbrisala aplikaciju, jer iskreno mi se sve to činilo kao gubitak energije. Ali čujem da se sad ljudi ovako upoznaju, stoga evo tu sam!’. Znam koje pitanje neminovno slijedi.

– ‘A Tinder sex?’ – pita sa smajlijem, znate onaj koji namiguje. Evo mi prilike za odličan reply mislim se, iako mi negdje u glavi klikne da neće znati da cijeni domišljatost mog odgovora.

– ‘Nope, I am a tinder sex virgin, I must say!’ – odogovaram sa istim tim smajlicem.

Tišina… Ponovo rasparena.

Nevine djeve očito nisu dobro došle u Tinder svijetu.

Be a girl

Pitam prijatelja roda muškog u čemu je fora, da mi se sve to čini neprirodno i kao gubitak vremena. Mislim iscrpljujuće je ljubiti redom sve žabe, da se figurativno izrazim. Ne očekujem princa, ali brate sva sam se oljigavila od ovoga. Kaže mi da je išao na mnoge dejtove i da je prethodnu djevojku upoznao upravo preko Tindera.

– ‘Pa dobro kako startujes djevojke? Nijedan maštovit start nisam doživjela. Čak ni jedan da me onako zainteresuje. Nego obično duboko uzdahnem i pokušam da ne izbiflam sve podatke da odgovorim na uobičajena pitanja, da što prije dođe -to the good stuff- koje nažalost obično izostane.’. Počinje da se smije i kaže da očito nemam sreće. Dijeli sa mnom da ako mu se neko svidi obično pita ‘Istina ili izazov?’. Nasmijem se i pomislim ajde ok 50% zanimljivo.

– ‘Pa eto, ja bi ti rekla izazov! I šta sad?’.

Gleda me blijedo i kaže da mu se to još nikad nije desilo.

Ooooo Deda Mraze, pa stvarno sam statistička greška!

Sljedeći molim!

Uh prekasno sam pročitala u profilu da traži nekog ko je nepušač, a nije mi dovoljno wow da bi od pušilica odustala. Tako da kad se javio, umjesto pozdrava odlučim da povučem crtu. ‘Dvije stvari! Prva, ne govorim njemački ali dovoljno kapiram da razumijem da si napisao da dobro izgledam i da sam slatka. I na tome hvala. Druga, ja sam pušač, a vidim da ti je to ‘uslov’, pa eto čisto da znaš!’. Definitivno nisam master ove online igrice, jer ko je još iskren na internetu, mislim se. Kaže nema veze, nije tako strog… kontam garant je bila frekvencija slaba to veče. Nakon standardnih šablon pitanja predlaže da se vidimo, da idemo u šetnju. Kažem mu da sam zauzeta svako veče do 22h i da bi mogli da se nađemo na nekom piću. I dalje insistira na parku samo sad nudi neki koji se u to doba ne zatvara. Predlažem šetnju po centru grada pa možemo i na piće i u šetnju.

– ‘A šta ako poželim da te poljubim?!, pita me. Ne razumijem, kao da se nikad niko nije u kafani ili u šetnji gradom poljubio. Kažem da ne vidim problem.

– ‘Preferiram da odem samo u šetnju na prvom sastanku.’, kaže. Ono nešto muško proradi u meni i čujem svoju drugaricu Nataliju u glavi: ‘Be a girl Sonja!’. Oprosti, izvini ali ovo je jače od mene…

– ‘Nije problem, platiću ja piće! Ja častim!’.

Tišina… matched-un!

Statistička greška

Otvorim flašu vina jer me ova cijela virtuelna stvarnost zbunjuje i dio mene tako želi da se vrati u ono doba kad su nas dječaci stidljivo pitali da li želimo da ‘krenemo’, izražavajući time svoje namjere i činjenicu da ste im u ‘sviđanju’. Smajli sa srcima umjesto očiju treba da dođe na kraju ove rečenice, jer tada nije bilo mjesta zbunjenosti i nismo igrali ove igre pogađanja, prosto smo bili, pa ili mi se sviđaš i ja tebi, ili smo u nekom stvarnom ‘rasparu’ pa se liječimo nekim sentišima. No gore pomenuti napitak je učinio svoje i u meni se rađa želja da igram ovu igru po ‘muški’, jer obično su oni ti koji dođu do eksplicitnog, preuzmu inicijativu a žene? E pa ne bi vam znala reći kako se žene ponašaju u pomenutnom carstvu, iako mi ovo ograničeno iskustvo govori da sam definitivno statistička greška… nedovoljno odlučna šta hoću, seksualno devijantna ne, očito i neiskusna pff. Ne znam. Nisam pametna.

Idemo dalje!

Evo ga direktaš, samo oštro i na prvu.

– ‘Uh, tako si seksi! Izgledaš fenomenalno! Šta bi ti sve radio!’, svečano izjavljuje.

– ‘Šta?’, pitam. Kaže on ‘ Kako misliš šta?’.

– ‘Pa šta bi mi to radio?’, pitam i osjećam se kao da kupujem neki kućanski aparat pa eto da vidim koje su mu sve funkcije.

– ‘Pa moraćeš da vidiš!’, odgovara.

– ‘Dobro, ajde onda da pričamo o centimetrima!’, kažem. Ne odgovara dugo, već vidim unmatch situaciju i sipam još jednu čašu vina kad se pojavi poruka.

– ‘Pa nije to presudno. valjda je bitna tehnika!’, odgovara.

– ‘Pa da mi nije bitno ne bi te pitala. Meni je očigledno bitno, a činjenica da izbjegavaš direktan odgovor ti darling ne govori u prilog!’, naoštrena sam.

– ‘Ti si baš direktna!’, kaže mi čovjek koji mi je prije 10 minuta uletio sa silnim obećanjima performansa na seksualnom polju.

– ‘Itekako, i ne brini ako nisi siguran u svoju centimetražu, imam lenjir, i mali i veliki pa možeš da provjeriš!’, nastavljam da vidim dokle ovo može da ide.

Tišina… Odoh u raspar.

‘It’s a match!’

Već sam negdje sa pola srca odlučila da ja ovo zaista ne mogu. Nije za mene, više me muči no što me zabavlja kad ops ‘It’s a match!’. U roku od par minuta stiže i porukica. Gledam i razmišljam da li da ‘go through the motions’ opet i iznova i valjda jer je mnogo dosadno bilo na času njemačkog stisnem taj vražji reply. Jezik tipa domaćeg, dijelimo rodnog mjesto što provincijski mu dođe malo nezgodno ali smo oboje rodnu grudu napustili dovoljno rano da nam je nebitno ko koga zna, čak je i pomalo simpatično. Razgovor je ugodan, fluidan, poznat valjda zbog maternjeg mi jezika koji tako često odbacujem i premalo cijenim. Đavo na mom ramenu kaže: ‘Baš se dugo nisi ljubila, a znaš koliko volimo da se ljubimo!’.

– ‘Šta tražiš na Tinder-u?’, pita ona. ‘Pa sad!’, odgovora i osjećam da je pomalo iznenađen. ‘Pa pitam!’, kažem i ne znam šta želim da mi odgovori. Ovo pitanje obično služi da se kategorišu oni koji su tu zaradi karnalnih zadovoljstava, oni koji se nadaju da će u cyber svijetu upoznati onog nekoga i nas par izgubljenih. Ovo pitanje gotovo uvijek prvi postavi muškarac, barem mi tako informacije iz mog ženskog kružoka kažu. No evo tu smo, pitala sam!

– ‘Pa možda nekog poput tebe!’, kaže. Dovoljno je sladak da mi se ovaj klišeovski odgovor čak i sviđa.

– ‘Odlično!’, odgovaram. Ohrabren pita me da se vidimo to veče. Pitam šta ima na umu. Kaže malo intimnijeg druženja.

– ‘Direktno, nema šta!’, odgovaram i odlučim da je ovo možda prilika da vidim jesam li ja za tog Tinder seksa ili ne, a i da skinem nevinost pa šta bude da bude. Šaljivo mi kaže: ‘Pa svoji smo!’. Moram priznati da me taj odgovor oduševi.

Logistički dogovori slijede, no ja ustajem rano i moraću da ga izbacim iz kuće jako rano ujutro. Ne sviđa mu se ta ideja pa stavljamo dogovor on-hold za neku drugu priliku. Ok, mogućnost je tu, pa da vidimo. Dobijam poruku za laku noć i kaže mi da mu pošaljem neku sliku. Tišina… šta sad da radim majku mu? Doesn’t feel right. Poslije 5 minuta mojih filmova u glavi pita me što sam se zbunila.

– ‘Otkud da znam! Maloprije se vrlo otvoreno dogovaram za seks, a sad mi je frka za neku sliku! Valjda mi se ne sviđa da ostavljam za sobom digitalne dokaze promiskuiteta! Ne znam, nisam pametna!’. Prihvata moje objašnjenje, pa dobijem i poruku za dobro jutro!

Znakovi kraj puta

Malo li sam znala da će mi se u naredna dva dana ‘Znakovi pored puta’ prikazivati. Preporučujem mu hranu iz mjesta na kojem se upravo nalazi, od silne frke šta da radim sa njim ako mi se pojavi na vratima poziva me na piće, kupujem flašu Moet-a koji ću morati da čekam da se Natalija vrati da mi otvori jer se užasno bojim zvuka kad ono umije on to da učini besčujno, u momentu kad se spremam za susret se ista ta prijateljica koja se rijetko kad javi kad je van grada javlja i nakon kratke razmjene me ponovo podsjeća ‘Be a girl!’. Gle čuda, voli i on da se ljubi, i da bude stvar još čudnija, najveći dio tog kratkog vremena koje smo proveli zajedno puštao mi je moju omiljenu muziku, čak smo uspijeli da se posvađamo oko toga koja je najbolja stvar od Rundeka. A za one koji se pitaju i seks, koji je bio incijalna svrha svega ovoga, je bio upravo ono što je doktor preporučio, hvala lijepo! Poruke piše na ćirilici i to me svaki put iznova oduševi. Stihovi Balaševića i Jaroslave… pisamce na display-u, nostalgije nekih davno prošlih vremena.

Ali valjda jutro mijenja sve i mi smo se ipak preko Tindera upoznali, namjere su bile jasne i okvir postavljen prije nego što sam mogla išta da iskalkulišem. Realno ne bi, ne umijem vam ja to. I bez obzira na sadržaj, nema odstupanja iz zadanih linija. Tišina… Rasparena još jednom! Nisam znala da će mi se svidjeti tamo neko čiju sam sliku vidjela i ’prevukla’, nisam računala na to da može da se desi neki prebačaj u matrici i da sa te desne strane pokuca na lijevu. Eto, skinula sam Tinder nevinost a bogami i sam Tinder. S’tim da ovaj put sam done.

– ‘Are you sure you want to delete Tinder? Deleting it will also uninstall the application!’, blješti na ekranu.

– ‘Uninstall!’, pritišćem odlučno i da mogu da ga isčupam iz telefona i to bi uradila. Oh well… odoh sad malo da slušam sentiše.

‘Don’t take it personally! That’s Tinder! He probably had 10 other dates and decided he didn’t like you!’, kaže mi još jedan Tinder iskusan muški drugar.

E pa slušaj me sad, shvatam to lično! Jer sam ja osoba, imam osjećanja koja mogu da se uzburkaju. Na ponos moje prijateljice ‘I am a girl!’, mi smo ipak bića koja žele intenzivno da iskuse život, seks, a možda i ljubav. Tinder can’t handle my fabulousness! U svakom slučaju ova princeza je ipak odlučila da želi da život i sama ljubav bude malo manje virtuelna, malo više u stihovima Balaševića i nekako magičan bez algoritma u pozadini. Poželite mi sreću!

….
istraživala i napisala Sonja Stanisljević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *