fbpx

Šta je potrebno partnerskoj vezi da bi uspela?

Tri stvari su potrebne, kaže Bert Hellinger u svojoj knjizi “Meditacije“ – seksualni odnos, ljubav srca i zajednički život. Svaka od njih ima svoje značenje.


PRVO: Seksualni odnos


Prvo što je potrebno za sretan partnerski odnos jeste seksualni odnos. On je odlučujući za partnerski odnos. Ako seksualni odnos uspe, to je poseban lični uspeh. U seksualnom su odnosu oba partnera najdublje povredljivi (najranjiviji). On uspe samo ako mu se s obe strane priđe s mnogo poštovanja.
Česta je smetnja u seksualnom odnosu to da ga jedan partner zahteva, a drugi se, umesto da zahteva, samo brani. Tada se onaj koji zahteva oseća mali. Onaj koji se brani oseća se veliki. Kroz to je partnerska veza u opasnosti. Za seksualni je odnos dobro da se oba partnera podjednako brane i podjednako zahtevaju. U svom zahtevanju pokazuju svoje potrebe. Ako obje podjednako pokazuju svoje potrebe, mogu jedno drugom na ispunjujući način to podariti. To je uspeh. Posebno je veliki uspeh ako seksualni odnos godinama opstane u punoći sa svim što mu pripada. To je prvo.


DRUGO: Ljubav srca


Drugo, jednako važno, je ljubav srca. Seksualni odnos može postojati bez ljubavi srca. I ljubav srca može postojati bez seksualnog odnosa. Da bi partnerska veza uspela, potrebno je oboje: seksualni sklad i ljubav srca. 
Šta je to ljubav srca? Ja želim drugome dobro u svakom pogledu. Želim mu jednostavno dobro. Ujutro se probudi par. Muškarac pogleda ženu i on joj želi dobro. Tačno onakvoj kakva je on joj želi dobro. I žena pogleda muškarca i želi mu dobro. To je lep početak dana. To željenje dobra nastavlja se celi dan. Željenje dobra znači da kažem drugom DA onakvim kakv jeste. Radujem mu se onakvim kakav jeste. To je drugi aspekat partnerske veze koji je potreban da bi ona uspela.


TREĆE: Zajednički život


Treće je zajednički život, briga jednog za drugo i zajedničko upravljanje životom. Postoje parovi koji se vole iz daljine. Oni se možda nađu za vikend i lepo se skupa provedu. Ali ne mogu živeti zajedno. Na primer Tristan i Izolda u prekrasnoj Wagnerovoj operi. Oni se tako snažno vole da mogu samo umreti. Ne mogu da zamislim da bi Izolda kuvala za Tristana. Dakle, za uspešnu partnersku vezu potreban je zajednički život, sasvim običan zajednički život. Onda će takav par biti sretan.

 

………
iz knjige “Meditacije“ Berta Hellingera, hvala Saneli Feković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *