fbpx

Rešite to osmehom

Kako da izađemo na kraj sa svakodnevnim problemima? Kako da prevaziđemo momente težine i stresa na poslu? Kako biti kreativan i pun entuzijazma kad preovlađuju problemi, stres i pritisak? 

Želim da podelim sa vama jednu strategiju koja je meni izvanredno korisna. Kao i uvek, moje ideje su malo šašave, ali oni koji su već neke isprobali znaju da su izuzetno delotvorne. Evo šta biste mogli da isprobate kada imate neki problem koji vas tišti, nervira, muči… Isprobajte ovo: Zamislite kako pričate jednom svom dragom prijatelju o baš tom problemu. A zamislite obavezno kako je taj prijatelj najmudrija, najsaosećajnija i najljubaznija osoba koju samo možete da zamislite. To može da bude stvarno neko koga znate da je takav ili neka zamišljena osoba, svejedno. Ja na primer zamislim uvek kako to pričam Tomu Bestu, mom mentoru i prijatelju koji je zaista bio takav. Dok svom mudrom i dragom prijatelju, koji je ispunjen dobrotom i ljubavlju, pričate o problemu, zamislite kako mu se na licu polako pojavljuje ljubazan osmeh. Vi nastavljate priču o svojim poteškoćama, a vaš prijatelj vas pažljivo sluša sa puno ljubavi dok mu osmeh postaje sve širi.

Nakon minut-dva on počinje stvarno sve jače da se smeje, udara se po butini, uzdiše i umire od smeha, a suze mu idu. U prvi mah vi vidite sebe kako pričate dalje o problemu, vidno iritirani tim smehom. No nakon nekog momenta ni vi više ne možete da ostanete ozbiljni, zaraženi smehom svog dragog dobrog prijatelja, počinjete polako i vi da se osmehujete, a onda već počinjete i vi stvarno da se smejete sa njim. Na kraju se ne zna ko se više smeje od vas dvoje, dok i vama ne krenu suze od smeha. Dok se polako smirujete i dolazite oboje do daha, vi primećujete kako je taj problem nekako izgubio na težini. Odjednom vam se čini da gledate na njega iz sasvim drugog ugla. Sada to vidite na način na koji ranije uopšte niste mogli, i pojavljuju se neke nove ideje i mogućnosti za rešenje.

Humor i lakoća vam pomažu da lakše prevaziđete probleme i teške situacije. Mnogih problema ne bi ni bilo kada ljudi ne bi pridavali toliko važnosti sebi i svojoj okolini i kada ne bi sve shvatali toliko ozbiljno. Strah, stres i pritisak pomute nam čula i ograniče nam pamet. U takvom stanju mi retko možemo da kreiramo dobra rešenja za naše probleme. Često nas ta osećanja parališu. Humor i smeh, nasuprot tome, vode nas u stanje u kome smo kreativniji i mnogo pametniji. Time se prostor za ideje i mogućnosti umnogome proširuje, te je odjednom mnogo više toga izvodljivo, a samo zato što smo mi sami opušteniji, razdraganiji i smireniji.

Možete jednostavno da isprobate ovu vežbu jednom. Uzmite neki problem koji vam se trenutno vrti po glavi. I onda zamislite kako se zajedno sa svojim dragim dobrim prijateljem tome smejete do suza. A možete da isprobate da zamislite kako vaš smartphone ima jednu novu aplikaciju koja se zove „ozbiljnometar” i, svaki put kada vi krenete nešto previše za ozbiljno da uzimate ili pridajete sebi previše važnosti, on pušta zvuke ludog smeha, ciče i kikotanja. Nažalost, nije mi poznato da postoji već neki ovakav „ozbiljnometar”, ali bilo bi nam korisno da se češće setimo da život ne moramo baš toliko ozbiljno da shvatamo.

Najveća umetnost bila bi zapravo da sebe sami ismejemo ponekada. Stavite sebi crveni nos od sunđera na poslu, nosite majice sa smešnim natpisima… jer svaki dan kada uspete nekoga da nasmejete jeste divan dan.

Razmislite, molim vas, kada ste poslednji put sebi pridali veliku važnost ili shvatali sebe previše ozbiljno?

A kada ste se poslednji put smejali kao ludi sami sebi?

Humor i smeh jesu zadivljujuće predivan način da se odnosite prema problemima, naravno ne uvek, ali mnogo češće nego što mislite. Mnoge druge praktične tehnike možete naći knjizi „NLP u svakom USPEHU mirođija” u knjižarama Vulkan.

Usudite se, isprobajte i pišite mi da li i kako vam je ovo bilo korisno.

………..

Slavica Squire, NLP master trener

Slavica Squire, prvi NLP trener u Srbiji i osnivač prvog NLP Instituta, donela NLP u našu zemlju i prvu Coaching Akademiju u Srbiji. Na svom Institutu u Beogradu nudi profesionalne NLP edukacije nakon kojih se dobijaju internacionalno priznati sertifikati. Slavica ima jedinstveni stil podučavanja gde koristi primere iz prakse, metafore, humor i pitanja te učenje sa njom predstavlja prefinjeno iskustvo koje se preliva na sve oblasti života. Godinama saradjuje sa renomiranim svetskim imenima iz ove oblasti i rado je viđena kao gost predavač na NLP i Coaching institutima širom sveta. www.slavicasquire.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *