Potaž od budeve

Ništa nas bolje ne zagreje od tople supice ili čorbice. U zagrevanje spada i priprema, obučemo se izadjemo napolje, nabavimo sve što nam je potrebno od sastojaka. Do pijace, do radnje, do supermarketa, do omiljene radnje sa začinima Spice Up Shop, ko ne može do radnje može da poruči online.  U zagrevanje spada i sama priprema jela. Tokom procesa smo se već zagrejali toliko da nam potaž deluje kao specijalna nagrada. Živeli zagrejani i nasmejani!

Ljubav je veselje zbog postojanja druge osobe, te stoga podelite sa nekim.

Sastojci:

  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 2 češnja belog luka, sitno iseckan
  • djumbir, sitno iseckan, po želji
  • 2 šargarepe, isečene
  • 1 srednja bundeva, sitno iseckana (oko 1kg)
  • 3,4 šoljice supe (mi smo koristili kocku od povrća)
  • sušeni začini bosiljak, origano, majčina dušica
  • 1 kašika kurkume
  • so i biber
  • 1 šoljica biljnog mleka

Krem od indijskog oraha

  • 100g sirovih indijskih oraha (potopljeni u vodi preko noći – ili ako nemate vremena potopite ih u vrelu vodu na pola sata)
  • ½ šoljice vode
  • ½ limuna
  • ½ kašičice soli

Pečene semenke

  • 100g semenki bundeve
  • ½ kašičice ulja
  • ¼ kašičice belog luka u prahu
  • ¼ kašičice kurkume
  • ¼ kašičice soli
  • prstohvat paprike u prahu

Zagrejte ulje u šerpi, i propržite luk i đumbir par minuta, pa dodajte šargarepu i začine, dobro promešajte i još par minuta ostavite da se prži. Zatim ubacite bundevu i supu, dobro posolite i zabiberite. Pustite da provri pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka poklopljeno oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Ako imate ručni blender, ispasirajte u šerpi, ako ne, prebacite u blender i u njemu izmiksujte. Možda ćete morati par puta, u zavisnosti od veličine blendera. Samo sačekajte da se prvo ohladi. Kada završite, vratite u šerpu i sipajte mleko, izmešajte i pustite još jednom da provri, na kratko. Možete da dodate još začina, i crvena paprika ide odlično, ko voli ljuto.

Sastojke za krem ubacite u blender i dobro izmešajte, dok ne postane svilenkaste teksture. Ako treba još vode, dodajte, a možete i malo biljnog mleka.

Semenke propržite na tiganju sa ostalim sastojcima, par minuta. One su odlične i da se dodaju u salate i druga jela, ako vam ostane, mogu da stoje u teglici.

……………

napisala, kuvala i fotografisala Maja Vujić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *