fbpx

Ovi fakiri su za hedoniste

Čudesni se sinkroniciteti slažu oko ovog punog Supermjeseca / Božića (u raku gdje se nalazi i moj mjesec – osjećaji, (o)sjećanja)! Osim što je kraj svih krajeva – svega iz prošle godine, a bogami i (svih prošlih) života; bar se ja tako osjećam! Neki su novi počeci sve vidljiviji, prisutniji, da ne kažem opipljiviji.
IMG-20181120-WA0001.jpg

… da da peče se, peče; a bun / fakir (is) in da oven.

 

fakir (turski fakir od arapskog faqīr):

1) indijski ili islamski asketa koji, usavršavajući određenu vještinu, predajući se određenom učenju ovladava svojim tijelom
2) onaj koji izvodi razne ludorije po sajmovima & cirkusima

I baš je zanimljivo da sam spomenula kako je “bun in da oven”, jer me jučer nazvala Marina aka nekadašnja Mlinareva kći, pekarica najboljih brioša u zemlji, ako ne i šire, koje je prodavala na Malom placu na Tavanu ( u Zagrebu, Hrvatska) dok se nije prometnula u majku / fotografkinju / umjetnicu.

Marini: iako si u međuvremenu postala Superwoman; tvoje brioše – sanjam(o)!

Sretna & prpošna, jer je bun / fakir in da oven, naglašavala je Marini koliko je važno da mi prenese poruku čim se probudi, jer se naime radi o very special bun-u / fakiru.

Eto kako mi / nam mistična iskustva dolaze i preko drugih ljudi koji su u tom trenu otvoreni za poruke tog i takvog tipa! Marina je naime tu večer, prije spavanja, bila jako sretna zbog mene i svega novoga u mome životu.

I tako sam se i ovoga Božića, htjela – ne htjela, prisjetila bake Djurdjice & njezinih božićnih kolačića, kojih je bilo sigurno desetak vrsta, ako ne i više, no mene su oduvijek oduševljavali & tjerali na prijevremeno otvaranje limenih kutija s kolačima ti čudesni – fakiri!

RECEPT:

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 250 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka
  • žličica limuna
  • žličica ruma

ZA NADJEV:

  • 30-35 datulja
  • 30-35 polovica jezgre oraha

Zagrijte pećnicu na 150°C. U posudi miješajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete gustu homogenu bijelu smjesu. Dodajte mljevene bademe, orahe ili lješnjake. Dodajte žličicu limuna i žličicu ruma te sve zajedno miješajte još nekoliko minuta. Odložite smjesu sa strane. Očistite datulje od koštica i na njihovo mjesto ubacite polovicu oraha. Stisnite svaku datulju, umočite je u smjesu i smjestite u kalup za muffine. Ako nemate kalupe za muffine, datulje obložene smjesom, ravnomjerno i s većim razmacima, razmjestite po limu za pečenje kako se fakiri ne bi spojili. Sušite ih u pećnici najviše 1 sat.

Fakiri, ne znam zašto se tako zovu, su sve samo ne asketski ili cirkuski. Savršen spoj germanskoga pusrla i egzotičnoga orijentalnoga čajnoga kolačića – dakle istoka i zapada što je najbolja moguća kombinacija. Uvijek. Ako do sada niste ispekli niti jedan keks ili kolač za Božićno / novogodišnje vrijeme – taman imate vremena za fakire koji su više kolača u jednome & toliko ukusni i posebni, ne zbog bake, nego kao takvi 😉 – da im nitko, od bližnjih i daljnjih, neće moći odoljeti.

Pripremite se za više tura! I guštajte onako baš – hedonistički!
Užitak & obilje – svima; mwah :*!

…..

photo: Kristina Lenard, styling & recipe: Jelena Iva Nikolić ft. granny Djurdjica / Gagan Vishwakarma / Sanjin Kaštelan
preuzeto sa bloga Jelene Ive Nikolić – ima tamo još toliko toga!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *