Liquid gold ili tečno zlato

Zaboravljena verzija pileće supe. Ali upgraded. Još bolja. Može slobodno da se krčka na tihoj vatri 24 sata. Da, da, tako se kuva, dugo, sporo, slow food, na tihoj vatri, ne ona iz kesice gotova za 1 minut. I ta je korisna ali za nešto drugo. Ovakvu supu od pilećih kostiju zovemo tečno zlato i ponovo smo je otkrili u ovom veku uz pomoć stručnjaka za podmladjivanje 🙂

 

1 celo očišćeno pile
ledja od pileta, šije, nogice

2-3 šargarepe

1 crni luk

2-3 čena belog luka

listovi celera

1 limun

morska so, biber

timijan

peršun

+  1 kašika dobrog jabukovog sirćeta, DM ima odlično.

 

 

Kad nabavite neko “organsko“ tj na domaćinski način gajeno pile, ispečete ga celog i pojedete, onda one kosti preostale stavite u duboku šerpu. Dodati još sirova ledja od pileta, šije i nogice. U sve to ubacimo još seckanu šargarepu, crni luk, 2-3 čena belog luka, listove celera. Iseckati limun i ubaciti ga celog. So, biber, peršun i timijan. Ključni sastojak jeste jabukovo sirće jer uz njegovu pomoć kosti će se dezintegrisati 🙂 Šalim se, uz njegovu pomoć svi minerali i amino kiseline iz kostiju biće i u našoj supi. Preliti sve vodom i kuvati, prvo da provri a onda ostaviti da se krčka na tihoj vatri 10 do 12 sati. Nekada je dovoljno i 4 sata, no što se duže krčka …

Potom, neka se malo ohladi i možete da procedite supu kroz veću cediljku. Ono što dobijete biće tečno zlatno. Vaš imuno sistem biće upgradovan. Jetri pomažemo da se sama pročisti, stomak i creva imaju praznik samo za sebe. Smiriće vas, bolje ćete spavati. Koža, nokti i kosa će vam biti zahvalni.

Ono što ostane kad procedite, pojedete ili ako imate kućnog ljubimca i oni će voleti ovaj iznenadni zlatni tretman.

 

… iz knjige Soulfood, recepti za srećniji život, Vulkan 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *