Kinoa sa slatkim krompirom


Kada nemam baš neku inspiraciju ili mnogo vremena za kuvanje, kinoa je moj prvi izbor. Kupujem je uglavnom u većim pakovanjima i držim u teglici da mi se uvek nađe pri ruci. I hvala joj, jer me nikada ne izneveri 🙂

Kinoi je potrebno 15 minuta da se skuva, može da se jede i topla i hladna, može da stoji u frižideru 3,4 dana. Zgodna je da se spremi u većim količinama, pa kada zatreba imate je pri ruci. Kinoa spada u zdrave namirnice jer ima savršeni odnos devet esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za ljudsku prehranu, a sadrži i dobru dozu vlakana i gvoždja. Pre upotrebe važno je da se opere, jer zrna sadrže saponin, supstancu koja ih štiti od štetočina. Nije štetan za zdravlje samo može da pokvari ukus jela zbog izrazito gorkastog ukusa.

Ovaj put, kinou smo spremili uz sladak krompir.

150 g kinoe ( + 300 ml vode )
1 sladak krompir ( veći )
2 kašike kokosovog ulja
rukola
nar
2 kašike semenki bundeve
1 kašika tamari sosa ( ili soja sos )
2 kašike tahinija
so & biber
svež ruzmarin
limun

Ugrejte rernu na 200 ° C. Postavite papir za pečenje u duboku posudu. ( ako nemate papir, dobro podmažite posudu uljem ).

Dodajte sitno iseckani slatki krompir u veliku posudu za mešanje. Sipajte so i ulje i dobro promešajte kako bi se ravnomerno raspodelilo. Stavite krompir u pripremljenu posudu, dodajte ruzmarin i pecite ga u rerni 30-35 minuta, Proverite viljuškom da li je dovoljno mekan, tada je gotov. Kada se peče na jakoj vatri, unutra ostane mekan dok korice budu hrskavije. Za to vreme napravite kinou. Prvo je operite, pa sipajte u šerpu, dodajte so i vodu. Poklopite i ostavite na jakoj vatri dok ne provri. Nakon toga smanjite na minimum i ostavite da se kuva 12 minuta. Kada je gotova, sklonite sa vatre. Ostavite je poklopljenu da odstoji još 10 minuta, da upije svu vodu. U tiganju propržite 2 kašike semenki sa kašikom tamarija, oko 2 minuta.

U tanjir sipajte kinou pa preko nje sladak krompir. Prelite tahinijem te dodajte rukolu, nar i semenke. Preko svega iscedite malo limuna. Uživajte 🙂

kuvala i slikala Maja Vujič za Soulfood

Leave a Reply

Your email address will not be published.